![]() |
Ayvalı Yaş Pasta |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ayvalı Yaş Pastaayvalı yaşpasta tarifi - pandispanya tarifi - ayvalı yaş pasta yapılışı ![]() Malzemeler : Kreması için : 2 adet ayva 6 yemek kaşığı toz şeker Kırmızı gıda boyası 2 paket krem şanti 1 ![]() Pandispanyası için : 6 adet yumurta 2/3 su bardağı toz şeker 2/3 su bardağı un 1/3 çay bardağı portakal suyu 50 gram kakao Yapılışı : İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım ![]() ![]() Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım ![]() Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın ![]() Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım ![]() Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın ![]() Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım ![]() Bu işlem en 10 dakika sürüyor ![]() Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir ![]() Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım ![]() Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım ![]() Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım ![]() Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım ![]() 22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz) ![]() Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim ![]() Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur) ![]() Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım ![]() Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur) ![]() Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım ![]() Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim ![]() Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım ![]() 1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim ![]() Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim ![]() Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım ![]() ![]() ![]() Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim ![]() Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ![]() Üzerine ayva püresinden yayalım ![]() Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım ![]() Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz ![]() Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim ![]() Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim ![]() Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım ![]() Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim ![]() Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim ![]() Afiyet olsun ![]() |
![]() |
![]() |
|