Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ayvalı, pasta, yaş

Ayvalı Yaş Pasta

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ayvalı Yaş Pasta



ayvalı yaşpasta tarifi - pandispanya tarifi - ayvalı yaş pasta yapılışı




Malzemeler :


Kreması için :

2 adet ayva

6 yemek kaşığı toz şeker

Kırmızı gıda boyası

2 paket krem şanti

15 su bardağı süt

Pandispanyası için :

6 adet yumurta

2/3 su bardağı toz şeker

2/3 su bardağı un

1/3 çay bardağı portakal suyu

50 gram kakao

Yapılışı :


İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalımTarif Emel Başdopan'ın kakaolu pandispanya tarifi

Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım

Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın

Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım

Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın

Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım

Bu işlem en 10 dakika sürüyor

Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir

Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım

Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım

Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım

Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım

22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz)

Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim

Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur)

Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım

Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur)

Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım

Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim

Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım

1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim

Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim

Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım 2 paket krem şanti tozu 15 su bardağı soğuk sütle çırpıp sert kıvamlı bir krem şanti hazırlayalım

Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim

Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım

Üzerine ayva püresinden yayalım

Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım

Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz

Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim

Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim

Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım

Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim

Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim

Afiyet olsun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.