Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
evde, yapımı, şarap

Evde Şarap Yapımı

Eski 06-07-2007   #1
angelesdream

Evde Şarap Yapımı



Evde Sarap Yapmanin En Kolay Yolu
Şarap yapımı için, 1 litrelik cam şişelerde ya da kutularda satılan ve üzerlerinde "%100" yazan üzüm sularını kullanacağız Marka seçimi size kalmış Ama uyarmakta yarar var: Bazı ünlü markalar bile, çok kötü sonuç verebiliyor Büyük olasılıkla, "%100" ibaresini kullanmalarına rağmen, katkı maddeleri ekledikleri için Dolayısıyla, "güvenilir" bir üzüm suyunu tercih etmenizde sonsuz yarar var


GEREKLİ MALZEMELER:

• 1 litrelik 3 şişe ya da kutu %100 üzüm suyu
• 4-6 tane 1 litrelik boş şişe
• Ekmek mayası (kuru maya)
• Toz şeker
• Peçete (ya da temiz/kokusuz bez, kağıt havlu vs)
• Paket-ambalaj lastikleri ve/veya seloteyp
• Çok az miktarda su
• Plastik huni (işleri kolaylaştırır)

FERMANTASYON SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ

3 litrelik "parti"ler halinde çalışacağız En azından şimdilik

Üç şişe ya da kutu üzüm suyunu önce dörde böleceğiz Yani, bir boş şişeye ihtiyacınız olacak İçi temizlenmiş şarap ya da meyve suyu şişeleri olabilir

Üç şişe/kutu meyve suyunu yaklaşık 75 cl'lik dört şişeye/kutuya böldükten sonra, her birine 25 (iki buçuk) tepeleme yemek kaşığı toz şeker ekleyip, eriyene kadar çalkalayın (Toz şeker, alkol oranını yüzde 10-11 civarına yükseltebilmek için gerekli Fermantasyon sırasında, üzüm suyunda doğal olarak bulunan şeker ile eklediğimiz toz şeker alkole dönüşür)

Bir bardağa 2-3 cl (santilitre) oda sıcaklığında su, 1 silme çay kaşığı ekmek mayası ve 1 tepeleme çay kaşığı toz şeker koyup, şeker ve maya eriyene kadar karıştırın Daha sonra, bardağın üzerini herhangi bir şeyle (örneğin bardak altlığıyla) örtüp, karanlık bir yere bırakın Hava sıcaklığına bağlı olarak, bir-iki saat içinde, mayalı-şekerli suyun üzerinde kalınca bir köpük tabakası oluşacak (daha sıcak havalarda daha çabuk olur)

Dört üzüm suyu şişesinin/kutusunun her birine, köpük tabakasının dörtte biri ile 3 çay kaşığı mayalı-şekerli su ekleyin Mayanın üzüm suyuyla tam olarak karışması için kapaklarını yeniden kapatıp çalkalamanızda yarar var

Daha sonra, fermantasyon işlemi sırasında şişelere/kutulara hava girmemesi, ama oluşan gazın dışarıya çıkabilmesi için, şişelerin/kutuların ağızlarını peçeteyle kapatın Genişçe ağızlar için üç, çok dar ağızlar için iki kat peçete kağıdı yeter Peçeteyi sabitlemek için de, şişelerde ve ağız yapıları uygun olan kutularda paket-ambalaj lastiği kullanın Yapısı uygun olmayan kutularda da seloteyp kullanabilirsiniz (tabii ağız kısmına gelen peçetenin üzerini bantlamayın; yoksa içerideki gazlar dışarı çıkamaz ve bir süre sonra taşma görülür)

Ağızlarını kapattığımız şişeleri/kutuları, güneş ışığı almayacakları, mümkün olduğunca kokusuz bir yere bırakın (aslında, ortamın kokusuzluğu, şarap yapımının tüm aşamaları için gerekli, çünkü şarap çevrenin kokusunu alır)

Fermantasyon için ideal sıcaklık, 25 derece (santigrad) civarında Bu sıcaklıkta, 9-12 günlük bir ilk fermantasyon süreci yeterli olacaktır Daha düşük sıcaklıklarda süre uzayacaktır (Şarap yapımında en uygun süreler zamanla netlik kazanır)

9-12 günün sonunda, şişelerin/kutuların diplerinde bir hayli tortu birikmiş olur Elinizde bulanık bir alkollü meyve suyu vardır artık


AKTARIM İŞLEMLERİ

Hem fermantasyon sürecini yeniden canlandırmak, hem de bulanıklığı gidermek için, birer-ikişer gün arayla üç ya da dört kez aktarma işlemi yapmalısınız Dört şişeyi/kutuyu bu kez üç boş/temiz şişeye aktarın İlk iki seferde, mümkün olduğunca yukarıdan, köpürterek aktarma yapın Ama şişe/kutu diplerindeki tortuları aktarmayın Dolayısıyla, her bir aktarımda, bir miktar kaybınız olacak

Her bir aktarımdan sonra, şişelerin ağızlarını aynı şekilde peçeteyle kapatıp yine karanlık/kokusuz bir yere koyun

Eski şişelerinizi bol suyla (ve gerekirse diş fırçası yardımıyla) temizleyerek yeniden kullanabilirsiniz

Bu arada, her bir aktarım sırasında, ürününüzün tadına bakın Çok şekerliyse, henüz yeterince fermante olmamış, şeker alkole dönüşmemiş demektir Bu durumda bir sonraki aktarımı daha geç yapın Fazlaca ekşimişse, aktarımları hızlandırmanızda yarar var

Son aktarımda (tercihinize göre üçüncü ya da dördüncü aktarım), bu kez köpürmeyi en aza indirmeye çalışın Bu aktarımın temel amacı, bulanıklığı en aza indirmek

Artık elinizde şarap var! Afiyetle içebilirsiniz!




DİNLENDİRME

Eğer dinlendirmek ve güzelleştirmek isterseniz, tadı hoşunuza giden şarabı, 1 litrelik, kapaklı şarap şişelerine aktarabilirsiniz Şişeyi tam doldurun ve kapakla şarap arasında neredeyse hiç hava kalmasın Dinlendirme işlemi de karanlıkta olacak elbette Şişeyi de yatık bir şekilde koyacaksınız Bu kez, ortamın serin olması gerekiyor Yaz aylarında bunu sağlamanın basit bir yolu var: Şişenizin çevresini yeterince su emen temizlik bezleriyle sarıp, sürekli ıslak tutabilirsiniz Böylece sürekli bir buharlaşma sayesinde şarap serin kalır Sabrınıza göre, 1, 3 ya da 6 ay kadar dinlendirebilirsiniz Ama unutmayın: Kötü bir şarabı dinlendirmek, tadını güzelleştirmez Yalnızca memnun kaldığınız şarapları dinlendirin


BAŞKA MEYVELERLE DE OLUR!

Bu arada, aynı yöntemle, elma şarabı, nar şarabı, vişne şarabı ve başka meyve şarapları yapabilirsiniz

Bunlar arasında, en kolay sonuç alınanı ve en ucuzu, elma şarabı Nar şarabı ise belki de en güzeli
__________________

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-07-2007   #2
suskun
Varsayılan


hımmm:))Paylaşımın için teşekkürler angelesdreamcim:))
__________________
'' Milli Benligini Yitirmis Uluslar
Başka Milletlerin Avıdır !!!! ''
Mustafa Kemal ATATÜRK

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-07-2007   #3
ctn_86
Varsayılan


hımm sanırım hiç bi zaman uygulamayacağımçünkü alkol kullanmıorumama hastası olanlar için ii olabilir tşk ler angeles
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-07-2007   #4
TEMUR38
Varsayılan


güsel
__________________
İLLEDE BÜŞŞŞRAAAA :))
:43:43BLACKROSE <3
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-07-2007   #5
_SiYaH_
Varsayılan


paylaşım için tşklr
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-08-2007   #6
O_Z_A_N_6_1
Varsayılan


Güzel de baya zahmetli iş ya Bir de sabretmesi yok mu Ama kendimizin yaptığı şarabı içmek bir başka olur tabi Güzel bir paylaşım olmuş
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 06-08-2007   #7
speed
Varsayılan


cok ii oldu hemen yapmaya başlıyorum çok yapimde hepimize yetsin:)
tşkkürler angels

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.