06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Köpete-Kirim Tatar Böregi
Köpete-Kirim Tatar Böregi
KÖPETE
İçindekiler
Ölçü
Miktar
Un
5 su bardağı
550 gram
Tuz
1 2/3 yemek kaşığı
20 gram
Kuru maya
3/4 yemek kaşığı
5 5 gram
Şeker
1 tatlı kaşığı
4 gram
Su (ılık)
1 1/4 su bardağı
250 gram
Domates
2 küçük boy
200 gram
Yeşil biber
3 orta boy
40 gram
Soğan
1 büyük boy
110 gram
Sarmısak
3 diş
10 gram
Kıyma
1 1/4 su bardağı
225 gram
Kara Biber
1 tatlı kaşığı
2 gram
Margarin
2/3 su bardağı
130 gram
Yumurta
1 adet
50 gram
clapping gif
Yapılışı
Unu geniş bir kaba ele, 1/3 su bardağını ayır, kalan una 1 yemek kaşığı tuz kat, karıştır, ortasını aç Maya ve şekeri, 1/4 su bardağı su ile ezip, unun ortasına koy, üzerine biraz un serp, ılık ortamda maya kabarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika beklet, kalan suyu azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur hazırla, ele yapışması duruma gelene değin yaklaşık 5 dakika yoğur, ısıyı koruyarak 45 dakika mayalandır Domates ve yeşil biberi yıka, biberin sap ve çekirdeklerini ayır, domatesi, yarım santimetreküp iriliğinde, biberi 2-3 milimetre kalınlığında doğra Soğan ve sarımsağı soy, yıka, soğanı ince ince doğra, sarımsağı ez Kıyma, kara biber ve 1 1/4 tatlı kaşığı tuzu doğranmış sebzelerle karıştır Yağı erit, soğutarak yarı donmuş kıvama getir 30 santimetre çapında bir tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağla Hamuru eli unlayarak, biri biraz büyük iki parçaya ayır ve bezeler yap, her bezeyi ayrılan undan kullanarak, 2 milimetre kalınlıkta aç, yağla, bohça şeklinde katlayıp, buzdolabında 5 dakika dinlendir, tekrar aynı kalınlıkta aç, yeniden yağla, katlayıp ikinci kez dinlendir Büyük parçayı tepsinin çapından 3 santimetre daha büyük aç ve tepsiye yay, kıymalı içi yufkanın üzerine yerleştir Küçük parçayı, tepsi büyüklüğünde aç, için üzerine düzgünce koy, kenarlarını yapıştır, ortasına 2 santimetre çapında delik aç, üzerini kapatıp ılık ortamda 15 dakika daha mayalandır Yumurtayı çırp, böreğin üzerine sür Önceden ısıtılmış, orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir
Porsiyon adedi: 6
Besin Değeri
(Yaklaşık 1 porsiyonun)
Enerji
446 cal
Protein
15 g
Yağ
18 2 g
Karbonhidrat
54,7 g
Kalsiyum
25 mg
Demir
1 92 mg
Fosfor
155 mg
Çinko
2 mg
Sodyum
1013 mg
A Vitamini
600 iu
Tiamin
0 13 mg
Riboflavin
0 16 mg
Niasin
2 97 mg
C Vitamini
6 mg
Kolesterol
57 mg
Notlar :
Kırım Tatar Türklerine özgü bir börektir "Kobete" olarak da bilinir "Kobete"nin içine konulan iç değişebilir Patatesli, pirinçli, işkembeli kobeteler olabilir Öğünlerde, hoşaf, ayran veya cacıkla yenir
|
|
|