Haşhaşlı Çörek |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haşhaşlı Çörekeskişehirin haşhaşlı çöreği - haşhaşlı çörek nasıl yapılır - çörek tarifleri Haşhaşlı İçin Hazırlanması: 1Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın 2 Yıkayıp kurutun 3 Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun 4 Kahve çekme makinasında çekin 5 Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın Bu iç yağ ilavesiyle , sıvı halde olmalı 6 Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz Kullanacağınız zaman iç hazır Çörek Hamurunun Hazırlanması: Hamur Malzemeleri: -1/2 çay bardağı sulu yoğurt -1 çay bardağı süt -1/2 çay bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı şeker -1 çay kaşığı tuz -1/4 paket yaş maya -4 su bardağı kadar un Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin Çöreğin Yapımı: 1 Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun 2 Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın Bezelerin üzerini nemli bezle örtün 3 Herbir bezeyi incecik açın Yumuşak hamur kolaylıkla açılır Unlayarak açabilirsiniz 4 Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz 5 Hamuru rulo şeklinde kıvırın 6 Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün Böylece hamur incelmiş oluyor 7 Hamuru esnetmekten korkmayın 8 Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz 9 Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin 10 Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz |
|