Selanik Böreği |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Selanik Böreğiselanik böreği nasıl yapılır - izmir mutfağından selanki böreği tarifi - kıymalı börekMalzemeler: Hamuru için: 750 gr Un1 tatlı kaşığı sıvıyağ 1 çay kaşığı sirke Aldığı kadar su Tuz İç harcı için: 350 gr Kıyma4 soğan 1 paket dolmalık fıstık 1 demet maydanoz 1 demet dereotu Karabiber Zeytinyağı Hamuru açmak için: 50 gr tereyağı1 Çay bardağı sıvı yağ Yapılışı: 750 gr Un elenerek bir kaba alınır ve ortasına havuz açılır 1 tatlı kaşığı tuz una eklenir Birkaç damla sirke ve sıvıyağ açılan havuza dökülür![]() Ilık su azar azar una eklenir ve yoğrulmaya başlanır Hamur iyice yoğrulup, yumuşak bir kıvam alınca üzerini bir bezle örtüp dinlenmeye bırakılır İç harcı için 4 soğan yemeklik doğranıp tavaya alınır Üzerine 350 gr Kıyma eklenir ve beraber kavrulmaya bırakılır![]() Başka bir tavada 1 paket dolmalık fıstık kavrulup bir kenara alınır 1 demet maydanoz ve 1 demet dereotu ince ince kıyılıp, suyunu iyice çeken soğan ve kıymaların üzerine eklenir![]() Harca karabiber, tuz, zeytinyağı ve kavurduğumuz dolmalık fıstıklar eklenir ve ocağın altı kapatılır Böreği açmak için küçük bir tavada tereyağı eritilir Ilıyınca biraz da sıvıyağ eklenir Dinlenen hamur 3 bezeye ayrılır![]() Tabana yayılacak olan ilk beze en büyük, ortası için açacağımız en küçük ve üzerine kapatacağımız ise orta büyüklükte olması gerekiyor Tabanı için ayırdığımız büyük beze 7 küçük bezeye bölünür ve bezeler pasta tabağı büyüklüğünde açılır![]() Açılan bezenin üzerine tereyağı gezdirilir ve üzerine yeni beze konur Her kat içn aynı işlem uygulanır Son bezenin üzeri yağlanmaz Böreğin ortası için en küçük beze de 4 parçaya bölünür ve taban için uyguladığımız işleme aynen devam edilir![]() Son bezenin üzeri yine yağlanmaz Üst hamur için de orta büyüklükteki beze 5 parçaya ayrılır tüm bezelere uyguladığımız işlem yapılır En üst kat yine yağlanmaz 7 bezeden açtığımız taban kısmı, kullanacağınız tepsinin büyüklüğünde açılır, yağlanan tepsiye konur![]() İç harç hamurun üzerine yayılır Orta kat için 4 bezeden oluşan hamur da yine tepsi büyüklüğünde açılır ve üzerine kalan iç harç yayılır 5 bezeden oluşan üst kat da yine tepsi büyüklüğünde açılır ve harcın üzerine kapatılır Böreğin üzeri iki tarafından verev şekilde kesilip, yağlanır ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilir alıntı |
|
|
|