![]() |
Yağsız Yemekler Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yağsız Yemekler Nasıl Yapılıryağsız yemek pişirme teknikleri - daha yağsız yemek pişirmek için neler yapmalı Çoğumuzun doğru bildiği yanlışlar vardır ![]() ![]() Diyet yapmak demek çoğu kişi için lezzetsiz, yağsız, tuzsuz yemekler demektir ![]() ![]() Yağ gibi fındık, fıstık veya ceviz gibi yağlı tohumlarda lezzetli besinlerdir ve dolayısıyla kalorileri yüksektir ![]() ![]() Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapacağınız küçük değişiklikler bile damak tadınıza hitap edecektir ![]() ![]() ![]() Daha az kalori almak için yapacağınız değişiklikler şu şekilde olabilir; * Besinleri kızartmak yerine, suda, ızgarada veya buharda pişirme yöntemleri kullanın veya mikrodalgada pişirin ![]() ![]() * Yüksek yağlı malzemeleri azaltın, tostun üzerine yağ sürmeyin, salata için isteyeceğiniz extra peyniri veya sosu istemeyin ![]() * Tüm yemek tariflerindeki malzemeleri yağı azaltılmış veya yağsız olanlarını kullanın, sütün, yoğurdun, peynirin, etin az yağlı olanlarını tercih edin ![]() * Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine hafifçe yağlayın, daha sonra kağıt havluyla silin veya yağ spreylerinden kullanın ![]() ![]() * Bazı yemeklerde ya da soslarda yağ yerine süzme yoğurt kullanın ![]() * Kızartılmış besinlerin üzerine kağıt havlu koyarak fazla yağını alın ![]() * Restoranda yemek veya salata için sosları ya da zeytinyağı ayrı isteyin, böylece az miktarda kullanabilirsiniz ![]() * Kümes hayvanlarının derisini piştikten sonra ya da öncesinde ayırın, unutmayın deriyi alarak yağın sadece yarısını ayırabiliriz ![]() * Eti pişirdikten sonra yağını alın, fırında eti süzgeçte bırakırsanız pişerken yağı süzülür ya da piştikten sonra üzerine sıcak su dökün 2-5 g yağı azalır ![]() * Et ve kümes hayvanları için az yağlı soslar hazırlayın, limon ya da portakal suyu, yağı ayrılmış et suyu, domates suyu, az yağlı yoğurt veya süt kullanın, taze bitkilerle aroma verebilirsiniz ![]() * Et ve kümes hayvanlarını daha nemli ve yumuşak tutmak için, alüminyum folyo içinde meyve, sebze, soğan, sarımsak, otlar ve baharatlar ile birlikte sararak pişirin ![]() * Et, tavuk ve balığı fırında kızartın, önce eti yumurtanın beyazına batırın sonra baharatlı galeta ununa batırın ![]() ![]() * Zeytinyağlı sebze yemeklerine zeytinyağı azaltın, etli sebzelere yağ koymayın ![]() * Sebzeleri fırında kızartın, patates ya da soğanı yağda kızartma yerine fırında kızartın, sebzelere yağ püskürtün (yağ miktarını azaltır) ve 200 C fırında ya da ızgara da 15 dakika gevrekleşinceye kadar kızartın ![]() * Mayonez yerine baharatla karıştırılmış yağsız ya da az yağlı yoğurt kullanın ![]() * Yağ oranı düşük soslar tercih edin, daha az yağ ve bol sirkeli, limonlu, yoğurtlu soslar kullanın ![]() * Makarnayı yağlamayın, suyuna lezzet için taze bitki koyun, hemen ardından yağ oranı düşük domates ya da diğer sebze soslarını kullanırsanız makarna yapışmayacaktır ![]() ![]() * Pirinç, bulgur ve diğer tahılları, yağ yerine sebze suyu, yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin * Kremalı soslar yerine, sebze pürelerini blender edip yağsız süt, yoğurt ya da çökelekle karıştırabilirsiniz * Çorbalarınızı, vitaminden zenginleştirmek için sebze püresi, kıvamını arttırmak için süt ekleyebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
|