Dünya Mutfağından Sağlıklı Öneriler |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dünya Mutfağından Sağlıklı Önerilerdünya mutfakları - dünyaca ünlü yemekler - sağlıklı beslenme Her ülkenin mutfağının ayrı bir lezzeti vardır Ama her beslenme şeklinde olduğu gibi tüm mutfaklarda da sağlıklı ve sağlıksız detaylar vardır İtalyan mutfağı İtaylayn yemeği seviyorsanız sarımsaklı ekmek, kremalı sos ve tereyağı ile pişirilen risotto’dan uzak durun ‘Frito’, ‘alfredo’, ‘carbınara’ veya ‘pepperoni’ gibi ifadelerle tarif edilen yemeklerden kaçının Minestrone çorbası (sebze çorbası), salata veya ‘bruschetta’ ile başlayın Ana yemek olarak domatesli makarna veya ince hamurlu sebzeli pizzayı tercih edin Fransız mutfağı Fransız restoranına gittiğinizde başlangıç olarak et suyu (consommé) veya sebze çorbasını seçin Ana yemek olarak ağır bir sosu olmayan et, balık veya tavuk etini, yanında salata veya haşlanmış patatesi tercih edin Omlet de iyi bir seçenektir, omletinize sebze eklemelerini isteyin Kazciğeri, salyangoz ve soğan çorbası da patates güveç gibi uzak durulması gereken yemekler arasındadır Sağlıklı seçiminizi, antioksidan açısından zengin bir bardak kırmızı şarapla kutlayın İspanyol mutfağı İspanyol yemeği yiyecekseniz, hafif bir başlangıç olarak gazpacho’yu (soğuk domates çorbası) tercih edin Kabuklu deniz ürünleri veya ufak bir porsiyon sebzeli İspanyol pilavı da kalori açısından uygun birer seçim olabilir Ana yemek olarak bir İspanyol omleti ve yanında salata da fırınlanmış sebze, fasulye ve balık gibi mükemmel bir tercihtir Sosis ve peynirli tapa’lardan uzak durun, ekmek ve yağda aşırıya kaçmayın Hint mutfağı Korma gibi, krema veya hindistancevizi ile yapılmış yemeklerden uzak durun Yoğurt veya domates soslu yemekler daha iyi seçeneklerdir Tandoori yemekleri mükemmel birer seçimdir; çünkü baharatla, fırında sossuz olarak kızartılmışlardır (veya sosu yemeğin yanında getirirler, böylece miktarını kontrol etmiş olursunuz) Nohutlu ve mercimekli yiyecekler de uygun seçimlerdir Ana yemeğin yanında pilav veya naan (Hint yemeklerinin yanında yenilen, lavaşa benzer ekmek) da sipariş edebilirsiniz Ama ikisini birden değil; sadece birini tercih etmek daha iyi olacaktır Çin mutfağı Yağda kavrulmuş pirinç ve kıtır eriştenin yanı sıra ‘kıtır’, ‘sulu hamurlu’, ‘kızarmış’, ‘Çin mantısı’ veya ‘satay’ (ince şişe geçirilip pişirilen ve fıstık sosuyla servis edilen et) şeklinde tarif edilen yemeklerden uzak durun Hem tatlı hem de ekşi bir lezzeti olan yemekler yüksek miktarda şeker içerir ve glisemik indeks prensibiyle uyuşmayan yiyeceklerdir Hoisin (soya fasülyesiyle yapılan baharatlı sos), kara fasülye veya zencefil sosuyla yapılıp az yağda kızartılan, pilav ve erişte ile servis edilen yiyecekler iyi birer seçimdir Çin yemekleri zaten tuzlu yemekler olduğundan, soya sosunu ölçülü tüketmekte yarar vardır Japon mutfağı Az yağ içeren, sebze ve balık açısından zengin Japon yemekleri genellikle çok sağlıklı yemeklerdir Farklı suşiler deneyin, cha han veya ramen eriştesi gibi sebzeli yemekler tercih edin Yağda kızartılan deniz ürünü veya sebze yemekleri olan tempura’lardan uzak durun Tayland mutfağı Yerfıstığı veya hindistancevizi sütü içeren yemeklerden uzak durun Az yağda kızartılmış, bol sebzeli yemekler ile zencefil, sarmısak veya acılı biber sosuyla servis edilen yağsız tavuk, sığır veya balık eti iyi birer seçimdir Kavrulmuş veya hindistancevizi sütünde kaynatılmış pilav yerine, sade pilavı tercih edin |
|