Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hakkında, tazeliği, yiyeceklerin

Yiyeceklerin Tazeliği Hakkında

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyeceklerin Tazeliği Hakkında



Gıdaların Taze Olup Olmadığını Anlamak - Deniz Ürünlerinin Tazeliğinin Anlaşılması - Mantarlar - Sebzeler - Etlerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır
Hem sağlığımız hem de ağız tadımız için gıdaların bayatlarından kaçınmalıyız Öncelikle ambalajlı ürün alırken mutlaka ve mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerini kontrol ediniz Son kullanma tarihi geçmiş ürünler için görevlileri uyarınız Peki ambalajı olmayan gıdalar için ne yapacağız? Bunu satıcıların sözlerine güvenerek yapmak pek akıl kârı değildir Bu nedenle hangi gıdanın nasıl taze, nasıl bayat olduğunu öğrenmekten başka çaremiz bulunmuyor



İşte bazı gıdaların taze olup olmadıklarını anlamak için birkaç püf noktası:



Dana eti alırken yağına bakmak lazım Yağı hem beyaz olmalı hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli Dana ne kadar yaşlanmışsa, yağının rengi de o kadar sararır



Alırken en çok dikkat etmemiz gereken gıda mantardır Bilmediğiniz yerlerden, özellikle seyyar satıcılardan kesinlikle mantar almayınız Bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden alırken de dikkatli olmayı yine unutmayın Mantarın lekesiz olanı makbuldür Renginin de beyaza yakın ya da hafif bej olanını tercih edin



Brokoli çok dayanıklı bir sebze değildir Alırken lekesiz, canlı ve yeşil olanını seçin ve kısa zamanda tüketin



Taze fasulye alırken fasulyelerden bir tanesini kırmadan almayın Çat diye kırılmıyor, esniyorsa almaktan vazgeçin Aynı şey enginar için de geçerlidir Enginarın da taç yaprağını kırmayı deneyin



Balığın tazeliğini kontrol etmek için ise, gözlerine ve yüzgeçlerine bakmak lazım Gözleri parlak, yüzgeçleri koyu kırmızı ve pulları gevşek olmalıdır



Midye, istiridye türü kabuklu deniz ürünleri denizden çıkınca su kaybetmeye başlar Taze olup olmadığını anlamak için ağırlığına bakmak yeterli Ne kadar ağırsa o kadar tazedir



Istakoz alıyorsanız biraz yakından bakmakta fayda var Eğer kırçıllaşma varsa ıstakoz yaşlı demektir



Yumurtaların tazeliğini test etmek içinse tuzlu su kullanabilirsiniz Günlük olanlar suyun dibine çökerler, 3-5 günlük olanlar suyun ortasında, bayat olanlar ise suyun yüzeyinde dururlar Yumurtaların taze mi bayat mı olduğunu kırarak anlamanız da mümkün Aldıktan sonra üzerinden uzun zaman geçtiğini düşündüğünüz ve bayat olma ihtimalinden şüphe ettiğiniz yumurtaları kullanmadan önce ayrı bir kaba kırın Sarısı dağılıyorsa bayat, derli toplu duruyorsa tazedir



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.