Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çıkarıldı, haritası, lezzet, türkiyenin

Türkiye'nin Lezzet Haritası Çıkarıldı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'nin Lezzet Haritası Çıkarıldı





Türkiye'nin lezzet haritası çıkarıldı


Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiyenin lezzet haritasını çıkardı 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla dikkat çekiyor




Amasya ve Afyonun sakala çarpan çorbası", Aydının kulak çorbası", Bolunun kedi batmaz"ı, Denizli ve Çanakkalenin kaçamak"ı, Rizenin enişte lokumu", Şanlıurfanın şıllık tatlısı", Kocaelinin otur fatma tatlısı", Kütahyanın tosunum"u, Tokatın bacaklı çorbası", Amasyanın kesme ibik çorbası" ve eli böğründe"si, Balıkesirin mafiş tatlısı", Artvinin püşürük çorbası", Bartının pumpum çorbası", Malatyanın kurşun geçmez köftesi", Kırklarelinin sulu kaçamak" ve kuru kaçamak"ı, Ispartanın kuyruğu sulu"su ve derdimi alan"ı, ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor




Çeşit açısından Türkiyenin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep olarak belirlendi Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantepin ünlü yemeklerinden bazıları olarak sıralanıyor




İkinci sırada Elazığ geliyor Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığın ünlü yemekleri arasında yer alıyor




93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip iller arasında Başkentin ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavasının dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor




Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip




ÇİĞ KÖFTE VE KÜNEFE PAYLAŞILAMIYOR


Türkiyenin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor Doğu ve Güneydoğu Anadoluya özgü olup bütün Türkiyenin tanıdığı bir yiyecek olan çiğ köfteye, Urfa, Adıyaman, Batman, Mardin ve Osmaniye, künefeye ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı olarak görülüyor




Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan keşkek ya da helise" de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, keşkek'in özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor




Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan höşmerim" ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşakın ortak lezzeti Daha çok İç Anadoluda bilinen madımak da Amasya, Çorum ve Yozgatın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip bulunuyor ATO Başkanı Sinan Aygün, Bölgesel kalkınma için yerel ekonomik fırsatlar iyi değerlendirilmeli Lezzet ve tatlarda ekonomik bir fırsat Maraş dondurmasının, kırmızı biberin ihracatı her ile, ürüne örnek olmalı" dedi Yoğurt, pastırma, bulgur ve tarhana gibi yiyeceklerin Türk buluşu olduğunu hatırlatan Aygün, Türkiye, sağlıksız, damak tadımızla bağdaşmayan fast food kültürüne esir olmamalı" yorumunu yaptı



YUNAN BAKLAVASI VE RUM LOKUMUNA ENGEL YOK



Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu da, coğrafi işaret (menşei adı veya mahrec işareti) tescili için bir zorunluluk olmadığını söyledi Dericioğlu, Yapılan işlem yalnız bu adla başkalarının haksız yere ürün işaretlemelerini önlemek amaçlıdır Belirtilen yörede üretim yapmayanlar bu işareti kullanamaz Örneğin Türkiyede üretildiği zaman Türk Kahvesi, Türk Baklavası, Türk Lokumu birer coğrafi işaret ya da menşe adı olarak işaretlenebilir ve pazarlanabilir Bu işaretleyiş biçimi, Yunan Baklavası, Yunan Kahvesi, Güney Kıbrıs Lokumu olarak başka ülkelerdeki uygulamalara engel olamaz Rumların ya da Yunanlılar, Türk Lokumu, Türk baklavası, Türk Çiğ Köftesi demediği sürece sorun yoktur Bu ürünleri dünyada kimse tanımaz ve herkes Türk ürünü olarak bilir" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.