![]() |
Mutfak sırları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak sırlarıMutfakta bazı küçük püf noktaları bilmek, hem işinizi kolaylaştırır, hem de hazırladığınız yemeklerin lezzetine lezzet katar ![]() - Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın ![]() ![]() - Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() - Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() - Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() - Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin ![]() ![]() ![]() - Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın ![]() - Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() ![]() - Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() - Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() - Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() ![]() ![]() - Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin ![]() - Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın ![]() ![]() ![]() ![]() - Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() - Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun ![]() ![]() - Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() - Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın ![]() - Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz ![]() ![]() ![]() - Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun ![]() - Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın ![]() - Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın ![]() ![]() - Az miktarda yağ, süt, su vs ![]() ![]() ![]() - Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun ![]() - Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz ![]() - Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın ![]() ![]() - Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, Bir kapta sirkeli su kaynatın ![]() - Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin ![]() ![]() - Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın ![]() ![]() - Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz ![]() - Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz ![]() - Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir ![]() - Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() - Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın ![]() ![]() ![]() - Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz ![]() - Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun ![]() ![]() - Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir ![]() - Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur ![]() - Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz ![]() önce kalıbı yağlamayı da unutmayın ![]() - Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz ![]() ![]() - Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz ![]() - Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir ![]() - Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez ![]() ![]() bakterileri de engellemiş olur ![]() - Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun ![]() - Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır ![]() - Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz ![]() - Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar ![]() ![]() - Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler - Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur ![]() - Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir ![]() - Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur ![]() - Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz ![]() - Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun ![]() servis ederken dilimleri alabilirsiniz ![]() - Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar ![]() - Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() ![]() - Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun ![]() Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur ![]() - Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın ![]() ![]() Bu nedenle orta boy yumurtalar kek ve börekler için en uygunudur ![]() |
![]() |
![]() |
|