Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Makarna & Pilav

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
makarna, yapımı

Makarna Yapımı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Makarna Yapımı





Makarna Yapımı


MAKARNA, pek çok ülkede sevilerek yenir, en çok İtalya ve Çin'de tüketilir Glüten oranı yüksek durum buğdayından elde edilen irmik*ten yapılır Genellikle 100 ölçek buğday irmiğine, 28 ölçek su katılarak yoğrulan ma*karna hamuru cıvık olmayan bir hamurdur Gerekirse yumurta, domates, ıspanak ve renklendirme maddeleri katılabilir Makarna üretimi hamurun hazırlanması, basınç altında biçim verilmesi ve kurutulması olmak üzere üç aşamadan geçer Böylece pişirilmeye hazır kuru bir hamur elde edilir


Günümüzde hamurun yoğrulması ve biçim verilmesi işlemleri otomatik karıştırıcı ve preslerle yapılmaktadır İrmikle su, doma*tes, yumurta, ıspanak gibi katkı maddeleri bir yandan karıştırılarak hamur haline getirilir*ken, öte yandan bir borunun içinden prese doğru itilir Borunun öbür ucunda üzerinde delikler bulunan 30 cm çapında bir plaka yer alır Büyük bir güçle sıkıştırılan hamur delik*lerden geçer Deliklerin çapı ve biçimi makar*na çeşidine göre ayarlanır Daha sonra oto*matik olarak dönen bir bıçakla uygun boyda kesilir Düdük ya da boru makarnalar, içinde ince metal çubuklar bulunan kalıplardan geçi*rilerek elde edilir Çubuk makarnadan daha değişik biçimlerde makarna yapmak için de*likli levhaya ek parçalar takılır ya da özel kalıplar kullanılır Böylece kelebek, yüksük, deniz kabuğu, salyangoz ve burgu makarnalar ortaya çıkar


Biçimi ne olursa olsun makarnalar nem oranı yaklaşık yüzde 12'ye ininceye kadar kurutulur Kurutucunun sıcaklık ayarı çok önemlidir Bir yandan, makarnaların küflen*memesi ve ekşimemesi için kısa zamanda kuruması gerekirken, öte yandan aşırı kuru*yup da çatlamamaları için yavaş yavaş kuru*tulmaları zorunluluğu vardır


Makarna tuzlu kaynar suya atılarak bir süre haşlanır İyi pişmiş olması için yumuşaması, ama esnekliğini yitirmemesi gerekir Suyu süzülüp, gerekirse soğuk suda çalkalandıktan sonra, tereyağı, peynir ve baharat katılarak yenir Makarna yemekleri soslarla, mantar, deniz ürünleri, kıyma ve domates gibi katkı*larla da zenginleştirilebilir


İtalya'ya makarna tarifini Marko Polo'nun Çin'den getirdiği sanılmakla birlikte, Eski Yunanlılar'dan beri Avrupa'da bir çeşit ma*karna yenmekteydi


Kare biçimindeki raviyoli, kıyma ya da peynirle doldurulur Lazanya yassıdır, kat*manları arasına sos dökülerek bol peynirle fırında pişirilir


Tel, yıldız ya da arpa biçimli şehriyeler özellikle çorbalarda kullanılır En çok sevilen makarna çeşitlerinden spagetti, genellikle do*mates ve rendelenmiş peynirle yenir

Ev makarnası hamura yumurta katılarak yapılır Rengi daha sarıdır ve çoğu zaman kurutulmadan kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.