![]() |
Et Balık ve Tavuk Suyunun Kullanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Balık ve Tavuk Suyunun KullanımıEt Balık ve Tavuk Suyunun Kullanımı Balık, sığır, dana, koyun,kuzu, tavuk, hindi, ördek ve kaz etlerinden birinin haşlanması sonucu olarak balık, et ve tavuk suları elde edilir ![]() ![]() ![]() BALIK SULARI: Beyaz etli herhangi bir cins balığın veya beyaz etli büyük balıkların baş, kemik ve kuyruklarının haşlanmasıyla elde edilir ![]() ![]() ![]() ET SULARI: En beğenilen et suları etten çıkarılanlardır ![]() ![]() En beğenilen et suları sığır etinin döş, pançetave bacak tarafından çıkarılanlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et suyu elde etmek amacıyla haşlanacak etlerin, daha özlü su verebilmeleri için bunların mümkün olduğu kadarıyla taze ve kanlı olmaları gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et suları açık ve esmer olarak iki ayrı elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırında iyice kızartılmış koyun veya sığır kemiklerinin uzun bir süre haşlanmasıyla elde edilen suyun, kapaksız bir tencerede kaynatılmak suretiyle koyulaştırılmış, pekleştirilmiş bir duruma getirilmesine de Dömiglas denir ![]() ![]() TAVUK SULARI: Et yerine tavuk, hindi ördek veya kaz gibi kümes hayvanlarından birinin haşlanmasıyla elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk ve hindi suları ne kadar fazla yağlı olursa o kadar çok beğenilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Sığır etinden açık renkte) Kullanılacak malzeme: 4 litre su (16 bardak), 800 gram sığır eti, 2 orta boy havuç, 2 baş orta büyüklükte soğan, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tuz, ¼ küçükçe prasa, 1 demet maydonoz kökü ![]() Yapımı: Büyükçe bir tencereye suyu, kabuğu ayıklanmış soğanları, üstü kazınmış havuçları, temizlenmiş maydonoz kökünü, prasayı, sarmısağı, tuzu ve eti koyduktan sonra tencere, kapağı açık olarak ateşe oturtulmalıdır ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyünde biriken köpüklü bir delikli kepçe ile alınıp atıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılmalı ![]() ![]() Et pişince tencereden bir tabağa alınmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Sığır kemiklerinden açık renkte) Kullanılacak malzeme ![]() ![]() ![]() Yapımı: Büyükçe bir tencereye su konur (tencere 32 bardak suyun tamamını almazsa aldığı kadarı konur, su çekildikçe eldeki katılır ![]() ![]() Su ısındıkça yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır ![]() ![]() Beş saat sonra kemikler tencereden çıkarılır ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Sığır etinden koyu renkte) Kullanılacak malzeme: 16 bardak (4 litre) su, 800 gram sığır eti, 1 çorba kaşığı sade yağ, 2 baş orta büyüklükte soğan, 2 orta boy havuç, ¼ küçükçe prasa, 1 demek maydonoz kökü, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Bir tencereye yağla et konur ve kızgın fırında ya da kuvvetli bir ateşde ikide bir çevirilerek kızartılır ![]() ![]() ![]() Sebzeler de kızarınca tencereye suyla tuz da katılır ve kuvvetli bir ateşte üstü açık olarak kaynatılır ![]() ![]() ![]() Et yumuşak bir duruma gelinceye kadar yani üç-üçbuçuk saat kadar hafif ateşte kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Sığır kemiklerinden açık renkte) Kullanılacak malzeme: 32 bardak ( 8 litre) su, 1 ½ kg ![]() ![]() Yapımı: Büyükçe bir tencereye kemiklerle yağ konur ve bir süre kuvvetli ateşde veya fırında karıştırılarak kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beş saat sonra kemikler tencereden çıkartılır ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Dana etinden) Kullanılacak malzeme: 12 bardak (3 litre) su, 1 kilo 250 gr dana eti, 1 havuç, 1 baş soğan, 1 demet maydonoz kökü, 1 diş sarmısak, ¼ küçük prasa, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Tencereye su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydonoz kökü, prasa, sarmısak, tuz ve et konduktan sonra tencere kapağı açık olarak ateşe oturtulur ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınır ve atılır ![]() ![]() Et pişince bir tabağa aktarılır ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Koyun etinden) Kullanılacak malzeme: 14 bardak (3 ½ litre) su, 1 kg koyun eti, 1 demet maydanoz kökü, 1 iri ahvuç, 2 baş orta boy soğan, 1 diş sarmısak, ¼ küçükçe prasa, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Bir tencereye kabuğu soyulmuş soğan, üstü kızarmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, prasa, sarmısak, tuz ve et konur ve ateşe üstü açık olarak oturtulur ![]() ![]() ![]() Et pişince bir tabağa aktarılır ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Koyun kemiklerinden) Kullanılacak malzeme: 32 bardak (8 litre) su, 2 kg koyun kemiği, 1 iri havuç, 2 baş iri soğan, 1 demet iri maydanoz kökü, 1 diş sarmısak, ¼ küçükçe prasa, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Büyükçe bir tencereye su, kabuğu soyulmuş soğanlar, üstü kızarmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, prasa, sarmısak, tuz ve küçük parçalara ayrılmış kemikler konur ve tencere, kapağı açık olarak ateşe oturtulur ![]() Su ısındıkça yüzeyinde beliren yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınır ve atılır ![]() ![]() Beş saat sonra kemikler çıkarılır ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Koyun başından) Kullanılacak malzeme: 13 bardak (3 ¼ litre) su, 1 iri koyun başı, 1 baş iri soğan, 1 iri havuç, 1demet kök maydanoz, ¼ küçükçe prasa 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Bir tencereye suyu, derisi ayıklanmış ve temizlenmiş başı, kabukları ayıklanmış soğanı, üstü kızarmış havucu, temizlenmiş maydanoz kökünü, prasa, sarmısak ve tuzu koyduktan sonra tencere açık olarak ateşe oturtulur ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır ![]() ![]() Baş pişince bir tabağa aktarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ET SUYU (Kuzu başından) Kullanılacak malzeme: 11 bardak (2 ¾ litre) su, 2 kuzu başı, 1 iri havuç, 1 baş iri soğan, ¼ küçükçe prasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Su, temizlenmiş ve derisi ayıklanmış başlar, üstü kızarmış havuç, kabukları soyulmuş soğan, prasa, temizlenmiş maydanoz kökü, sarmısak ve tuz tencereyle kapağı açık olarak ateşe oturtulur ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır ![]() ![]() Başlar pişince bir tabağa aktarılır ![]() ![]() ![]() ![]() TAVUK SUYU Kullanılacak malzeme: 14 bardak (3 ½ litre) su, 1 ¼ kiloluk tavuk, 1 iri havuç, 1 baş orta boy soğan, 1 demet maydanozkökü, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Su, kabukları soyulmuş soğan, üstü kızarmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, tuz ve tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, alevli ateşte ince tüyleri tütsülenmiş ve iyice yıkanmış tavuk bir tencereye konur ve kapağı açık olarak ateşe oturtulur ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk pişince bir tabağa aktarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HİNDİ SUYU Kullanılacak malzeme: 16 bardak (4 litre) su, 2 ½ kiloluk palaz bir hindi, 1 iri havuç, 1 baş iri soğan, 1 demet maydanoz kökü, 1 ¼ çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Bir tencereye suyu, kabukları soyulmuş soğanı, üstü kızarmış havucu, temizlenmiş bir demet maydanoz kökünü, tuzu ve tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, alevli ateşte ince tüyleri tütsülenmişve iyice yıkanmış hindiyi koyduktan sonra tencereyi üstü açık olarak ateşe oturtunuz ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atınız ![]() ![]() ![]() ![]() Hindi pişince bir tabağa aktarınız ![]() ![]() ![]() BALIK SUYU Kullınılacak malzeme: 12 bardakı (3 litre) su, 2 ½ kilo kadar balık başı, kuyruğu ve kemiği, 1 büyük havuç, 1 büyük soğan, 1 demet maydanoz, ½ küçük prasa, ½ demet kereviz yaprağı, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tuz ![]() Yapımı: Küçük parçalara kesilmiş ve yıkanmış havuç, kabukları soyulmuş soğan, prasa, 1 demet maydanozla yarım demet kereviz yaprağı, sarmısak ve küçük parçalara kesilmiş beyaz etli, herhangi bir balığın baş, kemik ve kuyrukları bir tencereye konur ve üstü açık olarak ateşe oturtulur ![]() Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınıp atılır ![]() ![]() Bu sürenin sonunda kemikler delikli bir kepçeyle tencereden çıkartılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|