![]() |
Yemek ve yemeğin evrimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek ve yemeğin evrimiYemek ve yemeğin evrimi İnsanların toplum içerisinde en çok gereksinim duyduğu şeylerin başında yemeğin geldiği kuşkusuzdur ![]() ![]() Zaman içerisinde insan medeniyetleriyle beraber, yemek veya yemekçilik gelişme göstermiş ve bu gün ulusal kimliğin temel niteliklerinden biri olarak da kendini göstermiştir ![]() Dönemler itibariyle yemek ve yemekçiliğin evrimini kısaca inceleyelim: İlk insanların mağara duvarlarına çizdiği hayvan resimleri, korkunun içgüdüsel bir dışa vurması olarak ele alınsa da o hayvanları avlamak için canlarını tehlikeye atmaktan da çekinmedikleri bilinmektedir ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() ![]() ![]() İncilde dahi toplu yemek üretimi ile ilgili bir çok satırların yer aldığı bilinmektedir ![]() ![]() Tarihi belgelerden öğreniliyor ki, Asur Kralı Sardanapalus, iyi ve güzel yemek sanatının destekleyicisi olarak muhteşem şölenler hazırlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Romalılar İmparatorluklarını kurduklarında fethettikleri toprakların yemek kültürünü Romaya taşıyıp zengin bir mutfak kültürü yarattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romada aşçılık bir sanat olarak değerlendirildiğinden, iyi bir aşçı efendisinin toplumdaki saygınlığını arttırıyordu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemek ve yemeğin evrimi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek ve yemeğin evrimiCleopatranın aşçısı Mart Antonyye hazırladığı yemeklerden dolayı koca bir şehir armağan edilmiş ![]() ![]() Bu dönemle ilgili en önemli yemek yerleri hanlarda ve saraylarda bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaçağda yemekler binaların dışında ya da büyük evlerin holünden, çatısına açılan bir deliğin altında yakılan ateş üzerinde pişiriliyordu ![]() ![]() Avrupada Ortaçağı izleyen bir kaç yüzyıllık süreçte mutfak kültürü büyük bir gelişme göstermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kartacalılar dondurma yapımını Perslerden öğrenmişlerdir ![]() ![]() ![]() Yemek tarihinde sofrada, önce bıçağın sonra kaşığın ve en sonra da çatalın yer aldığı görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Varlıklı insanların yolculukları sırasında hanlarda konakladıkları zaman yemeklerini, kendi hizmetkarlarına hazırlatırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|