06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Servis Kuralları ve Sofra Düzeni
servis ederken nelere dikkat edilir - çatal kaşık nereye konur - masa düzeni - masa yerleşimi

İyi bir yemek daveti vermek istiyorsanız, çağırdığınız konukların sağlık durumlarından, yaşlarına kadar tüm detayları göz önüne almalısınız
1 Yemek listenizi yaparken konuklarınızın yaşlarını, sağlık durumlarını ve cinsiyetlerini bilmeniz gerekir
2 Yemeklerinizi hazmı kolay olan yiyeceklerle yapmaya özen gösterin
3 Yemeklerinizde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı
4 Ziyafet sofrası ile aile sofrası arasındaki fark, yemek takımlarının lüks oluşudur
5 Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir
6 Her yemek kendi takımıyla yenir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değiştirilir
7 Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilir
8 Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir
9 Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde konulur
10 Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilmelidir Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır Bardaklar her zaman sağda dururlar
11 Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır yerine tatlı kaşığı koyulur
12 Çiçek, şamdan gibi aksesuarlar, misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13 Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır
14 Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur
15 Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir
16 Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf çatalın önüne koyulur Meyve için el tası eklenecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
17 Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır
18 İki kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
19 Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır
20 Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir
21 Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır
22 Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
23 Yemekten önce içki servisini yapılır
24 Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz
25 Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir
26 Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
27 Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsüz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
28 Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
29 Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
30 Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez
|
|
|