![]() |
Acısız Kütahya Gediz Tarhansı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Acısız Kütahya Gediz Tarhansıtarhana nasıl yapılır - gediz tarhanasının yapılışı - osmanlı tarhana kültürü - tarhananın tarihi - dar hane nedir - balkan mutfağında tarhanaGediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un ve bir önceki yapılmış olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir ![]() Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ’’DAR HANE’’ İDİ ’’TARHANA’’ OLDU Bazı kaynaklardan derlenen bilgilere göre tarhanayı tüketen kültürlerde bu ismin nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunsa da konuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor ![]() Yunan mutfağında ’’trhana’’ olarak tanınan tarhananın Balkan mutfağına girişinin Osmanlılar döneminde olduğu belirtiliyor ![]() Anadolu’da tarhana adının kaynağına yönelik en yaygın inanış şöyle ifade ediliyor: ’’Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken bir fakirin evine misafir olmuş ![]() Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş ![]() ![]() Çorbayı hazırlayan kadın ’dar hane çorbasıdır kusura bakmayın ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|