Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
elma, sirkesi, yapılır

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır



evde elma sirkesi yapımı - elma sirkesi yapılışı - elma sirkesi tarifi


Aslında sabır isteyen bir iştir sirke yapmak ama herkes kendi sirkesini yapmak ister sanırım Çok kolaydır sirke yapmak sadece sabırla beklemesini bileceğiz o kadar





Malzemeler:


1 İstenilen kadar elma

2 Elmanın yarısı miktarında su (örneğin 2 kilo elmaya 1 lt su)


Elmaları yeterince küçük şekilde doğruyoruz Boyutu önemli değil sadece hem pişerken hem de sirke olma zamanını kısaltmak adına doğruyoruz Sonra bunları bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz Oranı siz çoğaltıp azaltabilirsiniz Bunlar kaynayınca komposto kıvamına gelecek Sonra bu karışımı tatmanızda yarar var Karışımınız yani kompostonuz tatlı olmalı Eğer tatlı değilse sirkeniz dönmez yani olmaz O yüzden tadına bakın içilecek kıvamda tatlı olmalı Sonra bu karışımı bir kaba koyunuz Tercihen şişe, bidon, vb kaplar Üzerini sakın kapatmayın bu karışım sirke oluncaya kadar hava almalı O yüzden ince bir bezle sıkıca kapatınız ki bu sadece içine istemediğimiz şeyler kaçmasın Son olarak bunu bir kenarda saklayınız

Sirkemizin olduğunu nasıl anlarız? Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka oluşacak Bu tabaka tamamen oluştuğunda sirkenizi tadınız Sirke hazır olmuştur


Elma sirkesinin bir farklı ve basit bir yolu da şu;


Yediğiniz elmaların kabuklarını bir kavanoza doldurun Ve üzerine 1litre kadar su ilave edin Eğer 3 elmanın kabuğundan daha azını kavanoza koyduysanız daha az su ilave edebilirsiniz Ve son olarak da üzerine bir tatlı kaşığı tuz ile bir dilim bayat ekmek ilave edip kavanozu kapayın Zaman zaman yediğiniz elmaların kabuklarını ilave edebilirsiniz Hem bu sayede kavanoz hava alacağı için içindeki gaz da atılmış olacak Kavanozu soğuk yerde bekletmeye dikkat edin Birkaç hafta sonra tadına bakın ve sirke tadına ulaşana kadar bekletin Sirke kıvamına geldiğinde süzgeçten geçirin Turşu ve salatalarda artık kendi hazırladığınız elma sirkesini kullanabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır



* Öncelikle kullanacağınız elmaları çok iyi yıkayınElmaları kabukları ve çekirdekleri ile dilimleyip,yumuşayana dek üzerini geçecek kadar suda pişirin10-12 saat dinlendirinBir süzgeçle ezmeden tüm suyunu süzünIlıyan suyu,çok iyi temizlenmiş ve kurulanmış,büyükçe bir kavanoz(veya tahta küp) dökün(Annem posa kısmını bu şekilde süzerek alır ama posasıda eklenerek konulabilir)


* 1 su bardağı elma sirkesini(özellikle ev yapımı bulunursa daha iyi olur) maya olarak içerisine ilave edin1 yemek kaşığı tuz ve 1 çay bardağı nohut ekleyin


* Ara sıra evde arta kalan ve çürümeye yüz tutmuş elmaların çürük kısımlarını alıp bu şekilde hazırlayıp yine suyunu buna ilave edin


* Arta kalan şeker şerbetlerini,reçel artıklarını(tüketilmeyen) çok az sulandırıp,kavanoza ilave edinLezzet verir


* Kavanozu 18-25 ºC sıcaklıkta doğrudan güneş almayan havadar bir yerde bekletinAğzını ilk iki hafta hava alabilecek şekilde,ama dış etmenlerden koruyacak bir sıkı tülbent parçası ile kapatınBu sürede hareket ettirmeyinizDaha sonraki haftalarda üzerine bu şekilde iken tam oturtmadan kapağını örtün(bir şekilde yine hava ile teması sağlanmalı)


* Yaklaşık 8-10 ayda sirkeniz olgunlaşacaktırBu süre tabi ,üzerine eklediğiniz her malzeme ile uzayacak veya kısalacaktır(eklediğiniz her malzemenin steril olmasına dikkat ediniz)


* Eğer daha çabuk olmasını dilerseniz bir kerede doldurup ilave etmeyinBu da en az 8-10 hafta sürecektir Posaları ile hazırladıysanız;bu süre sonunda sık sık kontrol edilip,eğer olgunlaştı ise fermantasyonun sürmemesi yani gittikçe keskinleşmemesi süzgeçten geçirilir


* Sirkeniz olgunlaştığında, kullanmadan önce,üzerinde oluşan sirke anası denilen kaygan ve saydam bir tabakayı alın


* Eğer elmaları pişirmeden yapmak istiyorum derseniz:elmaların suyunu çıkarıp(meyve sıkacağı da çok iyi yınıp dezenfekte edilmeli) posasıyla birlikte kavanozlanır ve diğer işlemler aynen tekrarlanırBirkaç hafta sonra üzerindeki duru su süzülüp başka bir kavanoza alınırÜzeri tülbetlenip olgunlaşması beklenir


Not:Piyasada doğal diye satılan elma sirkelerinin içinde kanser yapan E223 ya da E224 maddeleri varÖzellikle zayıflamak ve birçok hastalığa sifa bulmak için bal ile karıştırılarak içilen elma sirkenizi kendiniz yapmanızda yarar var

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.