![]() |
Sebzelerin Kurutulması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebzelerin Kurutulmasısebzeler nasıl kurutulur - sebze kurutma yöntemleri - sebzeleri nasıl kuruturuz - sebzelerin kurutularak saklanmasıSebzeler güneşte kurutulduklarında kalite kayıpları fazla olduğundan kırmızı biber ve mantar dışında ticari amaçla yapılan sebze kurutmacılığında mutlaka kurutma tesislerine ihtiyaç vardır ![]() Sebze kurutma tesislerinin bantlı, tünel, kabin vb ![]() ![]() Kurutulacak sebzelere sebzenin özelliğine göre ayıklama, yıkama, kabuk soyma, doğrama, haşlama, soğutma, kükürtleme vb ![]() ![]() Rengin esmerleşmemesi için haşlama ve kükürtleme önemlidir ![]() Haşlama: Sıcak su veya buharda, sebzenin türüne göre belli sürelerde yapılır ![]() ![]() Kükürtleme: Meyvelerde olduğu gibi yapılır ![]() ![]() Kurutulan sebzeler fümige edilir, ambalajlanır ve depolanır ![]() Fumigasyon: Meyve ve sebzeleri zararlılara karşı korumak üzere kapalı ortamda metil bromid vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kükürtlenen meyveler fümige edilmezler, ancak S02 miktarı kontrol edilerek gerektiğinde tekrarlanmaktadır ![]() Ambalajlama: Kuru meyveler: Ağaç kasalar, polietilen, propilen, selofon torbalar, karton ve metal kutulara ambalajlanmaktadır ![]() ![]() Kuru sebzeler: Nem geçirmez polietilen, aliminyum varak kombinasyonlu kutular, mumlanmış kağıt veya karton kutular içinde ambalajlanır ![]() ![]() KURU MEYVE VE SEBZELERİN BESİN DEĞERİ Kurutulmuş meyve ve sebzelerin besin değerleri tazesine göre C vitamini ve karoten bakımından ve kükürtlenen ürünlerde B vitamin kaybı olmasına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzeler iyi birer karbonhidrat ve vitamin kaynağıdır ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|