Sebzelerin Kurutulması |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sebzelerin Kurutulmasısebzeler nasıl kurutulur - sebze kurutma yöntemleri - sebzeleri nasıl kuruturuz - sebzelerin kurutularak saklanmasıSebzeler güneşte kurutulduklarında kalite kayıpları fazla olduğundan kırmızı biber ve mantar dışında ticari amaçla yapılan sebze kurutmacılığında mutlaka kurutma tesislerine ihtiyaç vardır ![]() Sebze kurutma tesislerinin bantlı, tünel, kabin vb tipleri bulunmaktadır![]() Kurutulacak sebzelere sebzenin özelliğine göre ayıklama, yıkama, kabuk soyma, doğrama, haşlama, soğutma, kükürtleme vb ön işlemler uygulanır![]() Rengin esmerleşmemesi için haşlama ve kükürtleme önemlidir ![]() Haşlama: Sıcak su veya buharda, sebzenin türüne göre belli sürelerde yapılır Ancak kırmızı biber, soğan, sarmısak gibi sebzelere uygulanmaz![]() Kükürtleme: Meyvelerde olduğu gibi yapılır Kükürtleme ile sebzelerin rengi korunduğu gibi C vitamini ve karoten kaybı da önlenmektedir![]() Kurutulan sebzeler fümige edilir, ambalajlanır ve depolanır ![]() Fumigasyon: Meyve ve sebzeleri zararlılara karşı korumak üzere kapalı ortamda metil bromid vb maddeler yakılarak yapılır 100 m3 hacim için 2-3 kg metil bromid kullanılır Fümigasyon süresi 24 saattir Fümigasyon ambar koşullarına göre tekrarlanabilir![]() Kükürtlenen meyveler fümige edilmezler, ancak S02 miktarı kontrol edilerek gerektiğinde tekrarlanmaktadır ![]() Ambalajlama: Kuru meyveler: Ağaç kasalar, polietilen, propilen, selofon torbalar, karton ve metal kutulara ambalajlanmaktadır Kasa veya kutuların içine istendiğinde kağıt yayılmaktadır![]() Kuru sebzeler: Nem geçirmez polietilen, aliminyum varak kombinasyonlu kutular, mumlanmış kağıt veya karton kutular içinde ambalajlanır Küçük ambalajlar 10-20 kg lık büyük ambalajlara yerleştirilir![]() KURU MEYVE VE SEBZELERİN BESİN DEĞERİ Kurutulmuş meyve ve sebzelerin besin değerleri tazesine göre C vitamini ve karoten bakımından ve kükürtlenen ürünlerde B vitamin kaybı olmasına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzeler iyi birer karbonhidrat ve vitamin kaynağıdır ![]() alıntı |
|
|
|