Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kurutulması, sebzelerin

Sebzelerin Kurutulması

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sebzelerin Kurutulması



sebzeler nasıl kurutulur - sebze kurutma yöntemleri - sebzeleri nasıl kuruturuz - sebzelerin kurutularak saklanmasıSebzeler güneşte kurutulduklarında kalite kayıpları fazla olduğundan kırmızı biber ve mantar dışında ticari amaçla yapılan sebze kurutmacılığında mutlaka kurutma tesislerine ihtiyaç vardır


Sebze kurutma tesislerinin bantlı, tünel, kabin vb tipleri bulunmaktadır

Kurutulacak sebzelere sebzenin özelliğine göre ayıklama, yıkama, kabuk soyma, doğrama, haşlama, soğutma, kükürtleme vb ön işlemler uygulanır

Rengin esmerleşmemesi için haşlama ve kükürtleme önemlidir


Haşlama:


Sıcak su veya buharda, sebzenin türüne göre belli sürelerde yapılır Ancak kırmızı biber, soğan, sarmısak gibi sebzelere uygulanmaz


Kükürtleme:


Meyvelerde olduğu gibi yapılır Kükürtleme ile sebzelerin rengi korunduğu gibi C vitamini ve karoten kaybı da önlenmektedir

Kurutulan sebzeler fümige edilir, ambalajlanır ve depolanır


Fumigasyon:


Meyve ve sebzeleri zararlılara karşı korumak üzere kapalı ortamda metil bromid vb maddeler yakılarak yapılır 100 m3 hacim için 2-3 kg metil bromid kullanılır Fümigasyon süresi 24 saattir Fümigasyon ambar koşullarına göre tekrarlanabilir


Kükürtlenen meyveler fümige edilmezler, ancak S02 miktarı kontrol edilerek gerektiğinde tekrarlanmaktadır


Ambalajlama:


Kuru meyveler: Ağaç kasalar, polietilen, propilen, selofon torbalar, karton ve metal kutulara ambalajlanmaktadır Kasa veya kutuların içine istendiğinde kağıt yayılmaktadır


Kuru sebzeler: Nem geçirmez polietilen, aliminyum varak kombinasyonlu kutular, mumlanmış kağıt veya karton kutular içinde ambalajlanır Küçük ambalajlar 10-20 kg lık büyük ambalajlara yerleştirilir


KURU MEYVE VE SEBZELERİN BESİN DEĞERİ


Kurutulmuş meyve ve sebzelerin besin değerleri tazesine göre C vitamini ve karoten bakımından ve kükürtlenen ürünlerde B vitamin kaybı olmasına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzeler iyi birer karbonhidrat ve vitamin kaynağıdır



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.