Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
genelinde, noktaları, püf, yemek

Yemek genelinde püf noktaları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek genelinde püf noktaları



Tavuk ve Tavuk Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları


Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine yumuşak margarin sürün


Tavuğun lezzetli olması için, 3 yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı salça, bir miktar sıvıyağ ve biraz da kırmızı pul biber koyup iyice karıştırın Tavukları bu sosa bulayın ve birkaç saat buzdolabında bekletin Ardından fırında pişirin


Tavuklar, marketlerde satılan fırın pişirme poşetinde pişirilirse daha lezzetli olur


Pişirilen tavuk ya da pilicin lezzeti için, karnına birkaç adet adaçayı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun


Tavuk satın alırken, genç ve körpe olup olmadığını anlamak için, ayaklarındaki pulların parlak ve ince olmasına dikkat edin


--------------------------------------------------------------------------------


Hamur işleri İle İlgili Püf Noktaları


Pastanın piştikten sonra kalıbından rahat çıkması için 10 dakika bekletin


Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyun, kalıbın yanmasını önleyin


Keki kalıptan çıkarmak için, fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar kalıbıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin ve sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip dışarı çıkartın


Marketten alınan bisküvilerin paketini açtıktan sonra kendi ambalajında bırakmayın Ağzı sıkıca kapanan bir kutuya boşaltın


Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın


Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlenmeye bırakın Dinlenmeye bırakılan hamuru, altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba koyun Hamurun üstünün kurumaması için nemli bir bez örtün


Un ile yapılan pasta, kek, kurabiyeye biraz limon suyu koymak hamuru kabartır


Hamur açılan oklavanın hamura yapışmaması için ara sıra unlamak gerekir




--------------------------------------------------------------------------------

Et ve Et Yemekleriyle İlgili Püf Noktaları


Etin pişerken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun


Güveç yaparken toprak kokusunun yemeğe geçmemesi için, yeni iken içerisine bir bardak sirke döküp kaynatın ve soğumaya bırakın


Etin suyunun berrak olması için, üstünde oluşan köpüğü bir kevgir ile temizleyin


Izgara yapılan etin yumuşak ve lezzetli olması için, bir süre ayçiçek yağında bekletin


Bifteklerin kurumaması için, kızgın yağda kızartmalı ve pişirme süresi 5-6 dakikayı geçmemesi gerekir


Eti pişirirken metal çatal batırmamaya dikkat edin Çünkü çatal batırılınca etin suyu akacağından sertleşir


Mangalda ızgara yapacağınız zaman, ateşin harlamaması için ateşe biraz tuz serpin


Fırında pişen etin kurumaması için, fırının içine su dolu bir kap koyun


--------------------------------------------------------------------------------

Deniz Ürünleri İle İlgili Püf Noktaları


Balığın taze olup olup olmadığı, gözlerinin parlak, etinin sıkı, solungaçlarının pembe olmasından anlaşılır Parmakla bastırıldığında kısa sürede eski haline dönmelidir


Ellerdeki balık kokusunu gidermek için limon ya da sirke ile ovmak gerekir


Balıkların pullarını temizlemek için, soğuk suyun içinde 5 dakika bekletin ve yıkayın


Balıkların kıtır kıtır kızarması için, un yerine mısırunu ile kızartın


Mutfağınıza yayılan balık kokusunu gidermek için, bir tencerede az miktarta sirke kaynatın


--------------------------------------------------------------------------------


Kurubaklagillerle İlgili Püf Noktaları


Fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri böceklerden koruyabilmek için, kovanozları sık sık havalandırın


Haşlanan kuru fasulyeler, pişme süresinin geçmesine rağmen hala sertse, suyuna çok az miktarda maden suyu eklerseniz (bir miktar vitamin kaybı olsa da) çabuk pişerler

--------------------------------------------------------------------------------

Makarna ve Pilavlarla İlgili Püf Noktaları


Makarnanızın birbirine yapışmaması için, haşlama suyuna bir kaşık sıvı yağ koyun


Pilavınızın daha lezzetli olması için, et suyu veya tavuk suyu ilave edin


Pilavınızın daha beyaz olması için, yıkadıktan sonra üzerine birkaç damla limon sıkın


Pilavınızın lezzetli olması ve iyi pişmesi için, pirincinizin kırıksız ve su kaldıran cinsten olması gerekir Baldo bu konuda gayet iyi bir seçenektir


Makarnanızın daha lezzetli ve besleyici olması için üzerine yoğurt, peynir, kıyma veya domates – biber – sarımsak ile hazırlanmış çeşitli soslar ilave edin


--------------------------------------------------------------------------------


Şeftalinin kabuklarını kolay soyabilmek için, birkaç saniye sıcak suya batırın


Limonun suyunu iyi çıkarması için, kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletin


Kesik limonun kurumaması için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin


--------------------------------------------------------------------------------

Yumurta İle İlgili Püf Noktaları


Akını kulandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın


Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın


Haşladığımız yumurtanın kabuklarının kolay soyulabilmesi için, haşlarken suyuna bir miktar tuz atın


Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın


Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevirilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz Ya da haşlarken suyun içerisine 1 – 2 adet kürdan atın


Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur


Bayatlamış ve kokmuş yumurtalar sağlığa zararlıdır


Bayatlamış yumurtalar kırıldıkları zaman sulu bir görünümdedir Sarısının rengi açıktır ve beyazımsı olmuştur Yumurtaları kırarken dikkat etmek gerekir


Bayatlayan yumurta yenildiği takdirde, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, ishal, baş dönmesi, ateş gibi belirtiler gösterir Ağır zehirlenmelerde şok hali görülebilir Bu durumda hastayı acil hastaneye götürmek gerekir


Yumurtalar alümünyum kapta çırpılırsa siyahlaşır Porselen yada çelik kaplarda hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha kababır, hem kararmaz


--------------------------------------------------------------------------------


Tatlılarla İlgili Püf Noktaları


Baklavaların kenarlarının ince olması çok önemlidir Oklava ile açarken kenarlarına parmak uçları ile iyice bastırılır


Sütlü tatlı yapılırken şekerin en son eklenmesi topaklanmayı engeller


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.