Gerçek Bal Şekerlenir mi |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gerçek Bal Şekerlenir misaf bal nedir - saf bal üretimi - gerçek bal nasıl üretilirÇoğumuz önce çocuklarımız, sonra kendimiz için saf bal arayışı içerisindeyiz Aldığımız balların üzerinde yazar ?%100 Saf Bal? , ya da ?saf bal kristalize olabilir? Peki hiç paketlenmiş balların kristalize olduğunu gördük mü? Neden saf ise kristalize olmuyor ? Çünkü bu balların kristalize olmasını önleyecek (bununla ilgili bir yazımız olacak) işlem yapılır Peki her ?%100 Saf Bal? yazan gerçekten saf mıdır? Soruya şöyle yanıt verebiliriz, %100 saf olan bir bal 15-20 TL ?den satılabilir mi ? Sadece bu yanıt dahi yeterli olmakla birlikte açıklaması şöyledir; Balda 2 temel şekilde haksızlık yapılır Birincisi üretim aşamasında arıya katkı verilerek (şeker, kek vs) yapılan üretimdir İkincisi ise süzme balın paketlenmesi aşamasında içine mısır şurubu ve benzeri reçelimsi maddelerin katılması (Normal olarak petekli ballarda ikinci durum sözkonusu olmaz ) Sorumuzun cevabı burada, paketlenen süzme bal %100 bal içeririyorsa ve paketleme sırasında bir katkı yapılmıyor ise %100 saf bal denilmesi pek yanlış olmaz Peki süzme yapılan bal gerçekten üretim aşamasında saf mı üretilmiş ? Aldığınız balın üzerinde ?%100 saf bal? yazması bunu ifade etmez Arıcılık yaptığımız civarda da çok sayıda arı kolonisi bulunmaktadır ve kg?mı 8-12 TL arasında temin etmek mümkündür Ancak hiç bir saf bal üreticisi (ticari olarak yapıyor ise) bu fiyatlara bal veremez Neden ? Kendimizden örnek vermek gerekirse, saf bal üretebilmek için öncelikle doğru yeri bulmak gerekir (bu işin en zor kısmıdır) Sonra mevsim şartları çok önemlidir ve saf bal üreticisi için kaç kg bal üretimi yapacağını önceden tahmin etmesi mümkün değildir Eğer bir arıcı ben yıllık x kadar bal üretim kapasitesine sahibim diyor ise mutlaka bir yanlışlık vardır Zira isterse 1000 kovan arınız olsun, mevsim şartları uygun olmaz ise hiç ama hiç bal üretimi yapamayabilirsiniz Bu şartlarda bu işten geçimini sağlayan saf bal üreticilerinin yukarıda bahsettiğimiz fiyatlara bal satarak geçimini sağlaması mümkün olamaz Bizim ?saf bal? ve ?geçek bal? tanımımız şöyledir ; Üretim aşamasında ve tüketiciye sunulurken asla ve asla hiç bir suretle katkı verilmeden yapılan baldır Yani 500 yıl önce nasıl üretiliyor ise şu anda da öyle üretilen baldır Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz üzere balın saf olması da aslında tek başına yeterli değil Çiçek florası (hangi tür ve kaç çeşit çiçek içerdiği) , tarım arazilerine mesafesi gibi içeriğini etkileyen önemli faktörler mevcuttur Kaynak |
|