|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ipuçları, kurutma, meyve, saklama, sebzelerin |
![]() |
Meyve Ve Sebzelerin Saklama ve Kurutma İpuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meyve Ve Sebzelerin Saklama ve Kurutma İpuçlarımeyve ve sebzelerin kurutulması - kurutulmuş meyve ve sebzelerin saklanması Öncelikle taze ve iyi kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız ![]() Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımları ayıklanmalıdır ![]() Kurutulacak sebzeler iyice yıkanmalı ve mümkünse dezenfektanlarla iyice arındırılmalıdır ![]() Kurutulacak malzemelerin 2-3 cm’lik parçalar halinde kesilmesi idealdir ![]() ![]() Kurutma işleminden önce meyveler limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletilmelidir ![]() Kurutma işleminden önce sebzeler sıcak suya daldırılır ve buharda tutulurlar ![]() Bir litre suda çözülmüş 1 ![]() ![]() Meyveler antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletilir ![]() Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda ya da doğal olarak yapabilirsiniz ![]() Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz meyve ya da sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamak gerekmektedir ![]() İdeal kurutma ısısı 30-35 derecedir ![]() ![]() Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri kırmayı deneyin ![]() ![]() Meyveler başarılı bir kurutma işleminden sonra elle tutulduklarında elde rutubet izi olmaz ![]() Kurutma işlemi bittikten sonra kuru sebze ve meyvelerinizi derin dondurucularda saklamak ömürlerini uzatacaktır ![]() Kuru meyve ve sebzelerinizi önceden 80 derecede ısıttığınız bir fırında 10-15 dakika kadar tutarak pastörize edebilirsiniz ![]() Kurutulmuş meyve ve sebzeleri hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklayın ![]() Şeftali, erik ve kayısı gibi büyük çekirdekli meyvelerin antioksidan çözeltide bekletildikten sonra çekirdekleri çıkartılmalıdır ![]() Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır ![]() ![]() Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir ![]() Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, vişne, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir ![]() Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir ![]() Kurutma işlemi ne kadar çabuk olursa meyve ve sebzeler de o ölçüde lezzetli olur ![]() Kurutma işlemine tabi tutulan meyve ve sebzeler kurutma işlemi bittikten sonra 10 dakika kadar soğutulmalıdır ![]() Doğal kurutmada sebzeler gölgede bırakılırken, meyveler direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakılabilir ![]() Kurutma sırasında doğrudan güneşe maruz kalan sebzelerde kahverengi noktalar oluşur ![]() |
![]() |
![]() |
|