Elma Sirkesi Yapımı |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Elma Sirkesi Yapımıelma sirkesi nasıl yapılır - elma sirkesinin tarifi - elma sirkesi yapmanın püf noktalarıDoğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin Elmalar kavanozun yarısından biraz azını (2/3) doldurmalı Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz) Sirkenin kapağını kapatın ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir ) Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor Buna ‘sirke anası’ deniyor Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız Yalnız sirke uzun süre beklemez Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız NOT: Elmalar yıkanmaz çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar Elmalarınızı güvendiğiniz bir yerden almadıysanız yıkayın, ancak sirke işlemine başlamadan önce 3 saat mutlaka dinlendirin Bu şekilde kabukta yararlı bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır alıntı |
|