Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kebap, osmanlıda

Osmanlı'da Kebap

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı'da Kebap



osmanlı mutfağında kebabın yeri - süd kebabı - osmanlı kebap kültürüOsmanlı Mutfağı konu olduğu zaman en büyük tartışma konularından biri de Osmanlı döneminde sarat mutfağında Kebap olup olmadığı Bugün hepimizin zihninde yer alan ?kebap? et ve yanında domates, biber, soğan, maydonoz kimi zaman da turp ile servis edilirken Saray Mutfağındaki kebap tanımı çok daha farklıFarklı olmasının da haklı nedenleri var çünkü saray mutfağına domates,biber oldukça geç girmiştir Kaynaklara bakıldığında Fatih döneminden sonra mutfakta yer aldığı görülüyor


Saray Mutfağında olan kebaplardan biri ise yine yazılı kaynaklara göre Süd Kebabı yine bir şiş yardımıyla etin yavaş yavaş pişirilmesi ve pişerken etin yağının altta içi pirinç dolu tencere akması ve pilavında bu şekilde pişmesi olarak anlatılıyor


Yazının başında da anlatılan Kebap tanımı düşünüldüğünde kızararak pişirilmiş et olması yapılan yemeği Kebap olması adına yeterli oluyorHer kebap tabağında domates,bibervs olması gerekmiyor


Bunun yanında Osmanlı Saray Mutfağına ait kaynaklarda kebap ile ilgili en ilginç noktalardan biri de kimi zaman etlerin şiş yerine patlıcanın sapına geçirilerek pişirilerek kebap yapılması Buna bir örnekte defne yaprağının sapına et parçalarının geçirilerek pişirilip kebap yapılması


Günümüzde mutfak kültürleri incelendiğinde Kebap bölge olarak oldukça geniş bir coğrafya ya ait bulunmakta, yöresel ve bölgesel farklılıklar göstermekte Kebap pişiriminde yer alan farklılıklar kebap çeşitlerini oluşturmuş bulunmakta


Sebzelerin,baharatların, yeşilliklerin, meyvalarının kullanımı sayesinde onlarca kebap çeşidi bulunmaktaAltı ezmeli kıyma kebabı,Altı ezmeli kuşbaşı kebabı,çoban kebabı,domatesli kebap,patlıcan kebabı ,soğan kebabı ,sarımsak kebabı ,keme kebabı ,yeni dünya kebabı ,elma kebabı,ekşili elma kebabı,ayva kebabı,mantar kebabı,kıyma kebabı,yoğurtlu kebap,kuşbaşı kebabı, terbiyeli kebap,simit kebabı,vişne kebabı çeşitlerden bazıları


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.