![]() |
Kebap Nasıl Terbiye Edilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kebap Nasıl Terbiye Edilirgünümüzde kebap - et cinsine göre kebap terbiyesi - antep kebabı - kebap pişirmenin püf noktaları - kebap sunumuGünümüzde kebap denilince akıllara şehirlerdeki kebap lokantaları ve belli başlı kebap isimleri geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgeler ve şehirler baz alınarak kebap incelendiğinde kullanılan malzemelerden yapılan kebap şeklinin içinde yöre kültürünü barındırdığı anlaşılıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Gaziantep Mutfağında Kebap; Günümüzde kebap?tan söz edildiğinde akla gelen ilk şehirlerden birisi elbette ki Gaziantep ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bunların yanında Gaziantep mutfağında kebap adını alan özellikle hanımların mutfakta pişirdikleri kebap çeşitleri de mevcut ![]() ![]() Gaziantep?te kebap yapımında kasapların önemi de büyük, örnek vermek gerekirse hanımlar kasaplarına hangi kebap yapılacağını söylediğinde uygun eti alıyorlar, hatta kimi zaman kebaplık et kasaptan alınıyor hanımlar evde tepsi içinde kebap hazırlayarak mahallenin fırınına göndererek kebaplarını pişiriyorlar ![]() Kebap yapımında kebabın tavlanması,kebabın demlenmesi, kebabın terletilmesi ise ustalara ait özellikler Kebap Yapımında ve kebap hazırlanmasında belli püf noktaları Kebap hazırlama: -Kebapta kullanılan etin cinsi, dinlenmiş olması,terbiye ediliş şekli ve kebabın cinsine göre doğru et seçimi çok önemlidir ![]() -Kıymalı kebapların cinsine göre et ve yağ oranı iyi ayarlanmalıdır ![]() -Kuşbaşı kebap,şişe saplandıktan sonra bekletilirse ve kurur ![]() ![]() -Kebabın kurumaması lezzetli olmasını sağlar ![]() -Kebaplardan simit ve sebzeli kebaplara karabiber konmalıdır ![]() -Kebaplarda terbiye için pul biber yerine toz kırmızı biber konmalıdır ![]() -Kebaplarda bir çok terbiye şekilleri bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() -Özellikle kuşbaşı kebapta kullanılan bu malzemelerin çoğu kebabın tadını değiştirir ![]() -Bazı kebaplarda kullanılan toz kırmızı biber, salçalar, kimyon, sarımsak, soğan,kuru nane,ve zeytinyağı gibi malzemeler ,ölçüsünde kullanılmalıdır ![]() -Kebapta kullanılacak kuşbaşı etin sert olduğu düşünülüyorsa geceden yoğurt ile marine edilmelidir ![]() ![]() -Kebaplık kıyma eti mümkünse zırhta veya önce iri dişli makinede çekilip sonra yeniden zırhta çekilmelidir ![]() -Kebap yapılacağı zaman, et buzdolabında ise ,önceden çıkarılıp oda sıcaklığına bekletilir ![]() Kebap Pişirme -Kullanılan kömür cinsi uzun süre dayanan olmalıdır ![]() ![]() -Kuşbaşı ciğer,tavuk,ve kıyma kebapları harı geçmiş ateşte pişirilmelidir ![]() -Soğan sarımsak,ve patlıcan kebapları ise harı geçmiş ancak daha kuvvetli ateşte pişirilmelidir ![]() ![]() -Düşük fırın ısısında kebap pişirilmez ![]() ![]() -Fırına konmadan önce kebabın cinsine göre yüzünü ılık su serpilmelidir ![]() ![]() -Patlıcan kebap, tepsiye dizilirken orta kısmına domates ve biberler yerleştirilmelidir ![]() ![]() ![]() -Simit kebabı,mangalda pişirilecekmiş gibi aynı şişe saplanıp,tepsiye şekil bozulmadan şişten çıkarılarak dizilir ![]() -Soğan sarımsak kebapları da,bir et ve bir sebze şeklinde sıralanıp dizilir ![]() -Mangalda pişen kıyma kebaplarında ,etin yağı erir ve kısmen mangalda dökülür ![]() ![]() ![]() Kebap sunumu Özellikle Gaziantep Mutfağında yenmesi,bazı kebaplarda nar ekşisinin kullanılması,kimi kebapların yanında mutlaka turp servis edilmesi gibi ![]() ![]() ![]() Kırmızı etin yani kebapın insanla tarihsel yolculuğu ateşin bulunmasıyla başlayıp günümüzde de sürmeye devam ederken kebap yapımında ve lezzetinde gelenekselliğin devamını yeniliklerin ise sadece sunumlarda olmasını diliyoruz ![]() Sahan Gaziantep Mutfağının en önemli temsilcisi olmasının yanında kebaplarıyla da önemli bir konuma sahiptir ![]() ![]() Sahan?ın mönüsünde kebap çeşitleri çok sayıda olmakla beraber mevsimsel kebaplarda da hayli iddialı ![]() Yenidünya Kebabı Pişirme yöntemi ve sunum şekli ile bir Sahan klasiği haline gelen ?Yenidünya Kebabı ? mart ayından haziran ayına kadar üretilir ![]() ![]() ![]() Sarımsak Kebabı Taze baş sarımsak ile yapılan bir b>kebapttır ![]() ![]() Soğan Kebabı Kış aylarında yapılan çok özel bir kebaptıtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keme Kebabı Keme kebabı da mart ? haziran ayları arasında üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oruk Kebabı Et, simit yani ince bulgur, sarımsak, nane ve baharatlar ile yapılan bir kebapı verilebilir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|