Alabalık Hakkında Genel Bilgiler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Alabalık Hakkında Genel Bilgileralabalık nedir - alabalık nerelerde yetişir - alabalık çeşitleri - alabalığın özellikleri - alabalık tüketimiİç Anadolu'nun yüksek dağları, Trakya, Doğu Anadolu ve Karadeniz'in dere ve göllerinde ![]() YAŞAM ALANI 10-15 derece arası soğuk, berrak ve bol oksijenli iç sular ![]() TÜRLER: Dere Alası, Dağ Alası, Göl Alası (Abant Alası), Deniz Alası, Gökkuşağı Alabalığı BÜYÜKLÜK: Genelde 50-80 cm (3-7 kg) YEMEK ÖNERİSİ: Tava, kiremitte Tatlı su balıklarının içinde Alabalık, farklı tadı ve sağlıklı özellikleriyle ayrıcalıklı yere sahiptir A ve D vitaminleri, iyod, fosfor bakımından çok zengindir Pulsuz ince derisi, küçük karın boşluğu, az kılçığı ile bol etlidir İçerdiği Omega-3 yağ asitleri ile kalp dostudur, sindirimi kolaydır Dünyanın en güzel akarsu boylarına sahip Anadolu'daki tatlı sularda yetişen Alabalık, zamanla şehirlere ulaşmış, lüks lokantalardaki yerini almıştır Dünyada ve ülkemizde yetiştiriciliği en yaygın olan Alabalık türü, Gökkuşağı Alabalıklarıdır![]() Genellikle tatlı, derin olmayan, berrak akarsularda yaşayan balıklar, yaldızlı renkli ve beneklidir Sırtları yeşil, karınları sarı ve gümüşi renktedir Başı ve gözleri büyük, burun kısmı geniş olur Kemiklidir Uzun göğüs kemikleri ve yüzgeçleri vardır Beyaz etli bir balık olan alabalık çok lezzetlidir ve değerli eti nedeniyle göllerde de üretilir Sapanca, Abant göllerinde bulunur![]() Ancak nehir ve göl alabalıkları arasında farklılıklar vardır Alabalık özel havuzlarda da üretilir 200-250 gram ağırlığında 20-25 santimetre boyundadırlar 2 kilo ağırlığında olanları da vardır Yaşadığı su ne kadar berrak ve soğuk olursa eti o kadar lezzetli olur Som balığı ailesinden olan alabalığın derisi sert ve katıdır Deniz alabalığına "Gümüşlü som" denir![]() alıntı |
|
|
|