![]() |
Yüzyılların Lezzeti Boza |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yüzyılların Lezzeti BozaBoza nedir - Boza nasıl yapılır - Osmanlı mutfağında boza - Bozacılığın tarihiDarı, bulgur, pirinç, buğday ve arpa gibi tahılların kısaca su ile mayalanması sonucu ortaya çıkan ‘boza’, şimdi unutulmaya yüz tutmuş olsa da, özellikle Osmanlı döneminin en itibarlı içeceklerinden biriydi ![]() ![]() Tarımsal yaşama geçen insanlık ürettiği tahılları depolarda ve kilerlerde muhafaza ediyordu ![]() ![]() ![]() BOZACILARIN İTİBARI Kimi tarihçilere göre 8–9 bin yıllık bir geçmişi olduğu söylenen mayalanmış tahıl içecekleri Çin’den Kafkasya’ya, Orta Doğu, Anadolu, Doğu Avrupa’ya kadar birçok coğrafyada farklı isimlerle keyifle tüketilmekteydi ![]() ![]() BOZAYA EŞLİK EDENLER Osmanlı döneminde seyyar bozacılar, bozanın yanında simit veya gevrek satıyorlardı ![]() ![]() ![]() Seyyar bozacılar, 15 – 20 yıl öncesine kadar soğuk gecelerde, sokak sokak avazı çıktığı kadar bağırarak manilerle boza satarlardı ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|