![]() |
Besinleri Satın Alma Ve Pişirme |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinleri Satın Alma Ve Pişirmebesinlerin pişirilmesi - besinleri vitamin değerini kaybetmeden pişirme - besinler hakkında pratik bilgiler Günümüzde harcadığımız paraya daha besleyici besinler almak ve bu besinlerin protein karbonhidrat yağ vitamin-mineral içeriklerinden daha fazla yararlanmak çok daha fazla önem kazanmakta ![]() · Pekmez baldan daha ucuz ve daha besleyici · Elma ve muz aynı besleyicilikte ama elma daha ucuz · Yapraklı marul göbekli marula göre daha besleyici ve daha ucuz · Bulgur prinçten daha besleyici ve daha ucuz · İstavrit ve lüfer aynı besleyicilikte ama istavrit daha ucuz · Yumurta ve et aynı besleyicilikte ama yumurta daha ucuz · Mevsim sebze-meyve turfanda sebze-meyve den daha besleyici ve daha ucuz · Süt koladan daha besleyici fiyatları aynı · Ekmek ve etimek aynı besleyicilikte ama ekmek daha ucuz Tabi tercih sizinnnnn ![]() Besinleri satın alırken kalite ve sağlığa uygunluğu düşünüldüğünde: · Kapalı kutu ve ambalajlarda satılan her türlü besinin ambalajının üzerinde imalatçı adı varsa TSE markası ve içerisine konulan maddeler yazılmalıdır ![]() · Ambalajda yırtılma çatlama konserve kutularında bombeleşme varsa gıda satın alınmamalıdır ![]() ![]() · Kontrol damgalı etler satın alınmalıdır ![]() · Ele alındığında çok hafif olmayan hafif sallanınca ses gelmeyen kırık çatlak üzerinde kir olmayan yumurtalar satın alınmalıdır ![]() · Meyvelerde orta boy çürük çatlak çok kirli küflü olmayanı tercih edilmelidir ![]() · Yeşil yapraklı sebzelerde bol yapraklı olanları tercih edilmelidir ![]() · Kuru ve taneli besinlerde tanelerin fazla kırık olmamasına küflenmiş ve böceklenmiş fazla taşlı topraklı olmamasına dikkat edilmelidir ![]() · Özellikle UHT sütler pastörize yoğurt ve peynir tercih edilmelidir ![]() ![]() · İyi pişmemiş et ve et ürünleri ile çiğ yumurta gıda zehirlenmesi yapabilir ![]() · İyi yıkanmamış sebze ve meyveler barsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonu yapabilir ![]() · Gıda saklamak amaçlı üretilmemiş plastik kaplar besin saklamada kullanılmamalıdır ![]() ![]() · Yağlar serin ve karanlık yerde kapalı olarak saklanmalıdır ![]() · Et ve kıyma satın alındıktan sonra dolapta en fazla 1 gün bekletilmeli sonrasında tek kullanımlık olarak paketlenerek derin dondurucuda saklanılmalıdır ![]() · Yumurta yıkanmadan buzdolabına konulmalı kullanılacağı zaman yıkanarak kullanılmalıdır ![]() · Sebze ve meyveler kağıda sarılarak delikli poşetlerde buzdolabında saklanılabilir ![]() · Ekmek 2 günden fazla bekleyecekse buzdolabında saklanılmalıdır ![]() Yemekleri hazırlarken veya pişirirken uyguladığımız işlemlerle besinlerin bakın besleyici değerlerine neler yapıyoruz: · Ekmek börek çörek yaparken mayalı hamur kullanmak besleyici değeri artırırken kimyasal kabartıcılar besleyiciliği azaltır ![]() · En besleyici ekmek dış kepeği biraz ayrılmış fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir · Tarhana yoğurt ve unun karışımıyla yapılan besleyici değeri yüksek bir besinidir ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() besleyici değerleri azalmakta… alıntı |
![]() |
![]() |
|