Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bozuşma, dikkat, etlerde, kokuşmaya

Etlerde bozuşma ve kokuşmaya dikkat

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Etlerde bozuşma ve kokuşmaya dikkat



buzdolabında et saklama
etleri muhafaza etmenin yolları

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Temsilciliği, Kurban Bayramı'nda hayvan kesimi sırasında temizliğe özen gösterilmesini istedi


Yapılan yazılı açıklamada, kurban edilecek hayvanın seçiminden kesim yerinin temizliğine kadar bir dizi kurala uyulması gerektiği vurgulandı


Açıklamada, etlerin muhafazası için şu önerilerde bulunuldu: "Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 14-16 derece sıcaklığa sahip bir ortamda hava alması sağlanmalı Etler oda sıcaklığına ulaşana kadar 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmeli ve daha sonra buzdolabına kaldırılmalı Etlerin kesim sonrasında hemen kapalı ortamlara alınarak soğutulması ve parçalama işlemini takiben en fazla 4 ile 5 derece arasında bekletilmesi gerekir Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür Kıymada ise bu süre bir iki gündür Uzun süreli muhafazalarda ise etler buzlukta (dondurucuda) -18 derecede muhafaza edilmelidir Dondurulmuş etlerin saklama süresi ise 4-6 aydan fazla olmamalı"


Buzlukta saklanan etlerin çözdürüldükten sonra hemen tüketilmesi ve yeniden dondurulmaması uyarısında bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez Etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür Bu durum sağlık açısından risk oluşturacaktır Bu durumdaki etler kesinlikle tüketilmemeli, atılmalı"


Açıklamada, hemen tüketilmeyecek etlerin kavurma yapılarak da muhafaza edilebileceği bildirildi


Kavurma yapılacak etlerin tuzlanarak yağda kavrulması ya da kavurma yapıldıktan sonra üzerine tuz ilave edilmesi tavsiye edildi

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.