06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evde Zeytin Yapımı
kırma yeşil zeytin nasıl yapılır - evde zeytin yapılışı - sele zeytini
Şu anda çarşı pazarda bol satılan ve görülen siyah zeytin mevcut Küçük çekirdekli, parlak ve sert olanından 3-5 kilo alıp,ev ortamında siyah zeytinden iki değişik türde zeytin yapabilirsiniz 1-çevirme(sallama) 2-Sele zeytini,3-yeşil zeytin

ÇEVİRME: 1-3 kg arası alınan siyah zeytin Tek,tek ayıklanıp,içerisindeki uygun olmayan,yumuşak ezik ve bozuklar ayıklanıp tuzlu suya atılır iyicene yıkanıp,en az iki su,daha sonra uzun süre süzülmeye bırakılır Arada kevgir sallanıp suyu atılır suyunu iyicene atana kadar bekletilir Özellikle tenekeye konmasının nedeni gün ışığı görmemesidir Tenekenin dibine 5 defne yaprağı üzerine bir miktar zeytin yarım su bardağı kalın tuz 3 defne yaprağı tekrar kalan zeytin üzerine 3-5 defne yaprağı ile 1 bardak dolu zeytin yağı ile 1 baradak sirke ve kalan yarım su bardağı tuz konulur ağzı sıkıca kapatılır dolap içinde bekletilir Gün aşırı sürekli muntazam teneke ters ve yan çevrilir Burada amaç içindeki karışımın sürekli yer değiştirip her zeytin tanesine nüfus etmesidir Yaklaşık 2 5-3 ay sonra olur çıkarılınca yıkanmadan zeytinyağı+limon+kekik ilave edilerek yenilir İlk aşamada denemek maksadıyla yapar,daha sonra ihtiyacınız kadarını üretirsiniz
SELE ZEYTİNİ : 1-3 kg sofralık zeytin alınır,ayıklanır yukarıda belirttiğim şekilde tuzlu suda yıkanır,süzülür ve bekletilir Her evde muhakkak olan hasır küçük sepetler yıkanır durulanır 1Kg turşuluk kalın tuzla 1kg iyotlu rafine olmamış tuz karıştırılır alta tuz üzerine zeytin ve iyicene örtecek şekilde yine tuz yine zeytin ve tuz ile sepet doldurulur kalan tuz üzerine iyicene örtülür sepetin altına kullanılmayan bir tepsi konur ve bekletilir Gün ışığı sorunu yoktur Güneşe değil güneş almayan loş bir yere konulur En az 45 günde olur Tuz burada zeytinin kara suyunu Alttan bıraktırır Fazla suyu giden zeytin eti ile birlikte gerçek güzel bir tat alır tuzun görevi zeytinin suyunu doğal yöntemle atmasıdır Tatma ile olup olmadığını anlarsınız ihtiyacınız kadar çıkarır 1/2 saat suda bekletir daha sonra süzer zeytinyağı limon ve kekik serpip afiyetle yersiniz Bu işlem sepette yapılır diye bir kaide yoktur Aynı zamanda poşette de yapılır
YEŞİL ZEYTİN : Özellikle satılan yemyeşil güzel zeytinden seçilir Genelde kırma ve çizik diye iki türde yapılıyor Ben kendi buluşum olan,hiç işlem görmemiş çizik ve kırık olmayan natürel türde yapıyorum Neden mi ? Açıklayayım gerek çizik ve gerekse kırık zeytinin en az 15 gün her gün olmak kaydıyla suyunu değiştiriyorsunuz Amaç acısı gitsin diye şekil bu, acısı giderken üzeri açılmış zeytinin lezzeti vitaminleri ne yi varsa değiştirilen su ile gidiyor ben zeytin üzerinde işlem yapmıyorum Olduğu gibi ayıklayıp ,yıkayıp 5 lt su bidonlarına koyuyorum bir ay 2-3 gün de bir suyunu değiştiriyorum Bir ay sonra haftada bir gün yine bir ay daha suyunu değiştiriyorum Benim tarzım tabiî ki geç oluyor yalnız lezzeti içerisinde kütür, kütür oluyor bu işlem 2,3 hatta 4 ayda oluyor Zeytinler olmuş gerçek rengini aldıktan, yani olduktan sonra ayrı kaba alıp, tatlandırıyorum aralarına defne yaprağı,ıtır ve dilim limon ile az miktarda limon tozu karıştırıyor tuzlu su ile salamura yapıp bekletiyorum en az 15 gün beklettikten sonra olmuş oluyor daha sonra yıkamadan çıkarıp zeytinyağı limon suyu ilavesiyle sunulup, afiyetle yenilir yeşil zeytine kesinlikle kekik konmaz
Alıntıdır
|
|
|