06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Artan Yemeklerinizi Nasıl Saklayabilirsiniz? 2012
Mayo Clinic?te yer alan Alınan Habere göre, Gıdazehirlenmesi riskini azaltmak için Buzundolabında sakladığınız artan yemeklerinizi 4 gün içinde bitirmelisiniz Eğer bu yemekleri 4 gün içinde tüketemeyeceğinizi düşşünüyorsanız yemekleri hemen dondurun
Yaptığınız yemekler genellikle hepsini tüketemez ve ertesi güne kalır Hatta bazen birkaç gün aynı yemeğin dolapta yenmeyip kaldığı da olur Peki Gıda zehirlenmesi yaşamamanız için kalan yemeklerin Buzundolabında saklanma süresi ne olmalı?
Gıda zehirlenmesinin karın ağrısına, ishale, bulantı ve kusmaya sebeb olabildiğinu söyleyen uzmanlar, zehirlenmenin yiyecekler üzerine bulaşan bakteri gibi ziyanlı organizmalar sebebiyle meydana gel ettiler Bakteriler yemeklerin tadını, kokusunu ya da görünümünü değiştirmezler, böylece siz de yemeğin bozulmuş olabildiğinu anlayamazsınız Eğer yemeğin taze olabildiğindan emin değillseniz, en iyisi onu atmanızdır
Birçook Gıda zehirlenmesi vakası yemeğin yerinde uygun şeklide paketlenmesiyle önlenebiliyor Bir yiyeceğin taze kalmasını sağlamak için, et, kümes ürünleri, sütt ürünleri ve Yumurta gibi çabuk bozulabilen yiyecekleri hemen Buzundolabına yerleştirin Bu yiyecekleri 2 Saaatten fazla oda sıcaklığında ya da 1 Saaatten fazla 32 derece sıcaklıkta bırakmayın Soğuk salata ya da sandviçler gibi pişmemiş yiyecekleri de hemen tüketin ya da bir an önce Buzundolabına kaldırın Hedefiniz bakterinin hızlıca çoğalabildiği 4-60 derece arasındaki yiyecek için tehlikeli bölge limitini en aza innDirmek olmalı
Artan yemeklerinizi yemeden önce, onları occakta, fırında ya da mikrodalga fırında yemeğin iç sıcaklığı 74 dereceye ulaşana kadar ısıtın Yani yemeğini yeniden kaynatmayın
|
|
|