![]() |
Kışlık Yiyecek İçecek Yapımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kışlık Yiyecek İçecek Yapımıkışlık yiyecekler nasıl hazırlanır - kışlık yiyeceklerin hazırlanması - kış için yiyecek hazırlamak - kış için hangi yiyecekler hazırlanır - kışlık konservelerTürk Mutfağında, kışlık besinlerin hazırlanmasında farklı teknikler uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() Biber ve domatesle; kaynama, güneşte koyulaştırma yoluyla salçalar hazırlanır ![]() ![]() Tarhana adı verilen; yoğurt, un, yarma, çeşitli sebze ve tat verici ile hazırlanan çorbalık türü içine konulan malzeme ve hazırlama tekniği olarak yöresel farklılıklar göstermekle beraber, Türkiye genelinde yaygın olarak hazırlanır ![]() ![]() Vişne, çilek, kayısı başta olmak üzere çeşitli meyvelerden hazırlanan reçel, şurup, marmelat çeşitleri de kışlık hazırlıkların önemli bölümünü oluşturur ![]() ![]() Pekmeze elma, ayva, armut, üzüm gibi meyvelerin katılmasıyla reçel türleri elde edilir ![]() ![]() ![]() Kış için etle hazırlanan besinlerin üretimi, özellikle geleneksel kesimde devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde yukarıda anılan tekniklerin yanında konserve yapımı veya derin dondurucu besinlerin muhafaza edilerek, kışın gerektiğinde kullanılması yönündeki eğilimlerin arttığı görülmektedir ![]() Domates salçası Sirke Pekmez Yemiş kuruları Kekik ve nane kuruları, adaçayı Baharat: Kimyon, tarçın, çöreotu, vs ![]() Hardal, limon tuzu, karbonat, Biber, sarmısak ve soğanlar gibi yemeğe ilâve olunan maddeler, Kuru mısır Gül ve çiçek suları vesaire Tertip edip veya ettirip saklarlar ![]() Kışın salçadan sıkıntı çekmezler; sirkenin halisini bulurlar ![]() ![]() ![]() ![]() Kış mevsiminin uzun gecelerinde misafirlerine ve çocuklarına cin mısırı denilen küçük taneli mısırlarını kalburlarda ateş üstüne keyifle ve gülüşerek sıcak sıcak patlatırlar ![]() İşte, hakiki ev kadınının mânevi zevki de budur ![]() Kültür ve Turizm Bakanlığı alıntı |
![]() |
![]() |
|