06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sebzelerin Dondurularak Saklanması
sebzelerin dondurulması - sebzeler nasıl dondurulup saklanır - dondurulmuş ürünleri kullanırken nelere dikkat etmeli - dondurulmuş ürünlerin avantajları
KUŞKONMAZIN DONDURULMASI:
Kuskonmazlar 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir Sap kısımları kesilerek uzaklaştırılır Sonra kuşkonmazlar iyice yıkanır Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden kırılmış, rengi bozuk olanlar ayrılır Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır
YEŞİL FASULYE:
Fasulyeler sap,çöp ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra yıkanırlar Daha sonra fasulyelerin uçları kesilir Bu işlemden sonra fasulyeleri isteğinize göre dilimleyerek veya bütün halde 2-3 dakika haşlanır Dilimlenecek fasulyeler önce haşlanıp sonra kesilebilir Bu şekilde tat maddeleri kaybı azalır Haşlanan fasulyeler çabucak paketlenir ve soğutulur
HAVUÇ:
Havuçlar iyice yıkanır Yıkanan havuçların kök ucu ve yaprak dipleri kesilir Havuçların kabukları soyulur Büyük havuçlar dilimlenir Dilimler küçük parçalardan temizlenir ve haşlanır Havuçlar genellikle olgunluk,irilik ve yapılarına göre değişmek üzere 2-8 dakika arasında haşlanır Kaynar su içerisinde de haşlanabilir Haşlanmış havuçlar paketlenir ve hemen dondurulur
KARNABAHAR:
Büyük beyaz başlı, düzgün yüzeyli ve çiçek salkımı çok kalın olmayan karnabaharlar dondurma için uygundur Karnabaharlar daha sonra kesilerek saplarından ayrılır, iç gövde çıkarılarak çiçek salkımları birbirinden ayrılır
Salkımlar 5 cm den daha büyük olan parçalar halinde kesilerek küçültülür Bu parçalar temizlenir ve yabancı maddelerden ayrılır Karnabaharlar yıkandıktan sonra 4-5 dakika haşlanır Sonra soğuk su içerisinde soğutulur Soğutulmuş parçalar süzülerek suyundan ayrılır,seçilir paketlenir ve soğutulur
SOĞAN:
Soğanlar bütün veya doğranmış olarak dondurabilir Dondurulacak soğanların kök ve tepe kısımları kabuklarının soyulmasından önce veya sonra uzaklaştırılabilir Daha sonra soğanlar iyice yıkanır Yıkama sırasında soğan kabuklarının büyük bir kısmı uzaklaşmış olur Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutunda kesilerek paketlenir ve dondurulur
YEŞİL BİBER:
Biberlerin sap kısmı ve çekirdekleri kesilerek çıkartılır Uzunlamasına ikiye ayrılan biberler basınçlı su ile yıkanarak kalan çekirdekler de uzaklaştırılır Biberler isteğe göre ikiye bölünüp veya dilimlenerek haşlanarak veya haşlanmaksızın dondurulabilinir Haşlanmış biberler 6 ay kadar iyi bir şekilde muhafaza edilir Ancak bu süreden sonra sonra tat değişmeleri meydana gelebilir Biberlerin bakteri ve küf sayısının düşük olması isteniyorsa 2 dakika haşlamak gereklidir Bu işlemlerden sonra biberler paketlenir ve dondurulur
ISPANAK:
Ispanaklar önce bir yüzey üzerinde seçilir, yabancı madde ve istenmeyen kısımlar uzaklaştırılır Sonra ıspanaklar su dolu bir kabın içerisinde çok iyi bir biçimde yıkanarak kum, böcek, kir ve parçalanmış yapraklar ayıklanır Bu yıkama işlemi bir kaç kez tekrar edilmelidir (Ağaclar net üyeleri bu yıkamayı çok iyi yapmalısınız )Ispanakların kum ve kirlerden tamamen arındığı anlaşılınca yıkamaya son verilir
Yıkanmış ıspanaklar kaynar suda 2 dakika haşlanır ve soğuk su ile hemen soğutulur Haşlamadan sonra sararmış yapraklar daha kolay görülür Bu nedenle son bir seçme işlemi daha yapılır Haşlanmış ve soğutulmuş ıspanaklar suyu süzülür Ispanaklar isteğe göre bütün yapraklar halinde veya doğranmış olarak paketlenir ve dondurulur
Dondurulmuş Ürün Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
1- Paketi açılan dondurulmuş ürünler, çözülmeden tekrar derin dondurucuda muhafaza edilebilir
2- Çözülmüş olan ürün tekrar dondurulmamalıdır Çözülmüş olan ürün, bünyesindeki suyun bir miktarını bırakır Eğer bu şekilde ürün bekletilirse, dondurma işlemi ile inaktif edilen mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçer Ürün hem besin değerini yitirir, hem de bozulmalar gerçekleşebilir
3- Dondurulmuş sebze-meyveler, unlu mamuller (milföy hariç) ve diğer ürünler dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözülmesi beklenmeden kullanılır
4- Milföy kullanılmadan önce oda sıcaklığında bekletilmelidir
Dondurulmuş Ürünlerin Avantajları:
1- Katkı maddesi içermez
2- Sağlık ve lezzetten ödün vermeksizin zaman kazandırır
3- İhtiyaç kadar kullanılır Fire yoktur
4- Pratik ve ekonomiktir
5- Modern mutfaklara yenilik ve çözümler sunar
|
|
|