İstanbul Yemekleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstanbul Yemekleriİstanbul'un 100 Lezzeti - Yöresel Yemekler - İstanbul Lezzetleri - İstanbul Yemeklerinden Seçmeler - İstanbul Yemek Kültürü 1 Baylan'ın kup griyesi: Yıllardır bilinen spesiyal: Vanilya, yanmış karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur İnsanın tarif ederken soluğu Kadıköy'de alıp, kupun içine gömülesi geliyor![]() 2 Hünkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendiriliyor Ve son dokunuş bir kaşık pekmezle gerçekleştiriliyor![]() 3 Bulgar'ın kaymağı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ı bilen bilir ama bohem burjuvaların zihninde yer etmesi Wallpaper dergisine çıkmasıyla olmuştur! Balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli kahvaltısı ilkel ama bir o kadar da lezzetlidir![]() 4 Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Deniz kenarında, masanıza konan serçelerle birlikte kahvaltı keyfi gibisi yoktur Sahanda yumurtası ve karışık menemeni içinizdeki ekmek banma hissini körükler![]() 5 Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: Çoban kavurması, saç kavurması, kuru fasulyesi, nadir bulunacak lezzettedir Ekmek kadayıfı da pek meşhurdur![]() 6 Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: 32 yıldır Bostancı'da gerçek meyvelerden dondurma üretiyor Yaşar usta Kabuklarını fırçaladığı kavunu iştahla öneririz![]() 7 Kantin'in cheese cake'i: Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i bünyenize iyi gelecek, istikamet Nişantaşı![]() 8 Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıköy Çarşısı'ndaki Fehmi, hüsrana yol açmayan birinci sınıf bir esnaf lokantasıdır Ama tek şeye indirgendiğinde, arpacık soğanlı yahnidir!9 Salomanje'nin mücveri ve mozaik pastası: Küçükken annemizin evde yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada Üstüne ev tipi mozaik pasta çok iyi geliyor![]() 10 Adem Baba'nın istavriti: Burada balık, sosuyla süsüyle değil lezzetiyle ön plandadır Yalnızca günlük taze balık ve bol salata İçki yok İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklarınızı yiyebilirsiniz![]() 11 Ali Baba'nın köftesi: Önceleri bir minibüs köftecisiydi Ünü kulaktan kulağa yayıldı, giderek dükkânı büyütüyor Vaktiniz varsa masalarda köfte piyaz, yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye ederiz![]() 12 Rejans'ın piroşkisi: Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir İstanbul tadıdır Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir![]() 13 Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği: Tam 47 senelik geçmişi var Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması![]() 14 Divan Pub'ın pub salatası: Artık biraz demode olsa da, peyniri, dil küpleri ve bilhassa da sosuyla, İstanbul lezzetleri arasında yeri ebedi olmalı![]() 15 Barba Yani'nin karidesli böreği: Burgazada'daki Yani amcanın Rum mezeleri ve mastika likörü çok meşhurdur Ama en iyisi karidesli böreği![]() 16 Vefa'nın bozası: Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda denemelisiniz![]() 17 Zeynel'in tavukgöğsü & kazandibi: Onca muhallebici var fakat Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa, başkadır![]() 18 Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavaları 'Hekimbaşı'dır Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı, zencefil, çörekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş, safran, salep, tarçın ve portakal kabuğu olan tam bir enerji ürünü![]() 19 Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası: Sarıyer meydanından Rumeli Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi yıllardır bu işin ustası Poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer![]() 20 Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelir Çiğbörek ve yaprak sarma konusunda da çok başarılııdr![]() 21 Şampiyon Kokoreç: Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda 'şampiyon'dur Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini özellikle tavsiye ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar![]() 22 Savoy'un milföy pastası: Kat kat çıtır milföy pastayı Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz![]() 23 Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca pilava katılmış Böylece tavuklu pilav ortaya çıkmış Şu anda en çok sipariş aldığı yemek![]() 24 Kızılkayalar'ın hamburgeri: Lezzeti özel salçalı sosundan kaynaklanıyor Özellikle gece yarısı Taksim'de eğlenceden dönerken yenmeli![]() 25 Bambi'nin dürüm döneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir![]() 26 Barış Büfe'nin dilli kaşarlı tostu: Bağdat Caddesi'nin klasiği, dillikaşarlı pide tostuyla tanınır![]() 27 Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları: Kömür ızgarada pişen kanatlar müthiştir![]() 28 The Marmara'nın salata ve kupları: Çeşit de, sunum da zengindir Fonda ise şehrin en merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır![]() 29 Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri: Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır![]() 30 Çengelköy İskele'nin deniz mahsulleri güveci: Lezzeti ve bütün o malzemelerin verdiğienerji düşünülerek bu yemeğe Atom adı verilmiş ![]() 31 Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında![]() 32 Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tüm waffle'cılara taş çıkartır Bir de ekstra böğürtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır![]() 33 Loft'un incir ezmeli profiterolü: Loft'un başansı, bildik tatlara değişik yorumlar getiren, aşçılık eğitimi almış sahibinden geliyor![]() 34 Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Özelliği soğansız olması Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor![]() 35 Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran Beyti kebabında o kadar iddialılar yani![]() 36 Doğa Balık'ın salatası: Doğa Balık hem balıkları hem manzarasıyla ünlüdür Balık tabii ki salatasız yenmez Doğa'da salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor![]() 37 Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Kıyı'nın balıklarının yanı sıra mezeleri de çok iyidir Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp kızgın yağda pişiriliyor Ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis ediliyor![]() 38 Cafe Wien'in şinitzeli: Reasürans'ın içindeki Cafe Wien, Viyana usulü şinitzeli en iyi yapanlardan![]() 39 Marmaris Büfe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı muzlu tostuna verilen ad Müdavimleri bu tosta dünyanın 8 harikası diyor![]() 40 Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkânda, şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor Fasulyeler bir gün öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılarak![]() 41 Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin her şeyi ayrı bir efsanedir Ayçöreği, ekler pastaları Ama mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yoktur![]() 42 Apik'in işkembe çorbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adettendir Apik Dolapdere'de, yılların emektarıdır![]() 43 Lokanta'nın kırmızı biber çorbası: Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle mest ediyor Közlenmiş kırmızı biber çorbasına öncelikle bayılıyoruz![]() 44 Hacı Abdullah'ın kompostoları: TürkOsmanlı mutfağının en şöhretlilerindendir İster frambuaz, ister nar; kompostolar lezizdir![]() 45 Develi'nin çiğköftesi: Develi'nin Samatya'daki şubesi esastır Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor![]() 46 Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi: Türk mutfağını en iyi yapan yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler, şık sunulur Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez![]() 47 Feriye'nin çilavı: Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleştiriyor Feriye Çilavımn nefaseti, içinin sakızlı olmasından kaynaklanıyor![]() 48 Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı: Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir Hep tazedir Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı mest eder![]() 49 İnci'nin profiterolü: Profiterolün icat edildiği pastanedir Öz İnci, Hakiki İnci diye taklitleri türemişse de gerçeği İstiklal Caddesi'ndedir![]() 50 Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmecisi'nin badem ezmesi insan ağzına götürürken erimeye başlar adeta Çok hafiftir![]() 51 Balıkçı Hasan'ın lakerdası ve çoban salatası: Balıkların tazeliğinin sebebi haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya satış yapmasındandır![]() 52 Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sütlü tatlılar, sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır![]() 53 Asitane'nin sebzeli sarması: İstanbul'da Osmanlı mutfağını en iyi sunan yerlerdendir Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş patlıcan ve sarmısaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir![]() 54 Darüzziyafe'nin köftesi: Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali olan bu yemek biraz baharatlı ve inanılmaz lezzetli İçinde üç farklı et bulunuyor Köfteye fıstık ve baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişiriliyor![]() 55 Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın Kapanışı mutlaka dışı çıtır, işi yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın![]() 56 Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası: Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında![]() 57 Divan Pastanesi'nin çikolatası: İstanbul'un en iyi çikolatacısıdır Özellikle prenses çikolata diye bilinen, içi bademli, üstü çikolata ve kakao kaplı olanları bir efsanedir![]() 58 Kanlıca'nın yoğurdu: O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra şekeri dökünce ummadık bir tat çıkar ortaya İstanbul'un kendine has bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir![]() 59 Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu külbastısı: 20 yıldır İstanbul'da klasikleşmiş bir restoran olan Park Şamdan mutfağının yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır![]() 60 Sultanahmet köftesi: Orijinali Sultanahmet'teki Selim Usta'nın dükkânıdır Kıyma, köfte haline geldikten sonra bir gün dinlendirilir![]() 61 Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını da bulabilirsiniz![]() 62 Murtaza'nın buzlu bademi: Özellikle rakıyla çok iyi gider Nişantaşı'nda seyyar arabada satan Murtaza'nın buzlu bademi en iyilerdendir Çanakkale'den geliyor ve her daim taze oluyor![]() 63 Hamdi'nin kebapları: Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem Haliç manzarası kadar iz bırakır![]() 64 Yakup'un çiroz salatası: Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır![]() 65 Beyoğlu Lades'in menemeni: Kendilerine özgü bu menemenin en önemli malzemesi, olmazsa olmazı salça 30 senedir tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça kullanıyorlar![]() 66 Han'ın inegöl köftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi var Han Restoran'ın Yıllardır en çok tercih edilen lezzet İnegöl köfte![]() 67 Hain Köfte'nin sucuk köftesi: Levent sanayinin içindedir Hain Köfte Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir![]() 68 Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi: Bu muhallebi, bildiklerinizden çok farklı Sakızlı, frambuaz soslu ve de üstü dondurmalı![]() 69 Filibe Köftecisi'nin köftesi: Ekmek arası köfte, Sirkeci'de vapura binmeden önce ayak üstü çok iyi gider![]() 70 Günaydın'ın etli pidesi: Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları için yıllardır aynı lezzette![]() 71 Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir![]() 72 Erenköy'de sokak simitçisi: Erenköy'de Starbucks'm karşı kaldırımındaki simitçiyi deneyin Simidi ikiye bölüp arasına krem peynir ve zeytin ezmesi sürüyor Simit Sarayları'ndan çok daha çıtır![]() 73 Köprüaltı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek için doğru adres buradaki 'balıkekmek'çiler![]() 74 Çengelköy hıyarı: Çengelköy'ün salatalığı daha körpe, hoş kokulu ve kütür kütürdür Haziran 20'den Temmuz 10'a kadar çıkar Bu tarihler dışında Çengelköy'den geldi denilirse sakın ola aldanmayın!75 İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri kekikli servis edilir![]() 76 Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası: Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa katılarak hazırlanıyor![]() 77 Pandeli'nin böreği: Mısır Çarşısı'nın girişindeki restoranda masa bulabilirseniz, üstünde bir parça dönerle servis edilen böreği denemelisiniz![]() 78 Refik'in gül işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle meşhurdur Bu mezelerden en ilginci gül işkembesi![]() 79 Ortaköy'ün kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı, mayonezli, ketçaplı dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıralı kumpircilerden birini seçebilirsiniz![]() 80 Padişah Sofrası'nın közde pilici: Şişli'deki mekânın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi Hem lezzetli hem çıtır oluyor![]() 81 Fatih Sarmacısı'nın sarması: İçine bolca kayısı marmeladı sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyükçe bir pandispanya 60 yıldır aynı ufak dükkânda satılır![]() 82 Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi çeşitler de var![]() 83 Arnavutköy'ün çileği: Artık çilek deyince kocaman, tuhaf şekilli hormonlu bir meyve geliyor aklımıza Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis kokan çilekleri nadir bulunuyor![]() 84 Emirgan Çınaraltı'nın çay ve poğaçası: Burada 'tavşankanı' çay içme keyfi bambaşka Bunca yeni, alternatif su kenarı kahvaltı mekânına rağmen![]() 85 Lacivert'in uskumru dolması: Pirinçten çok soğan içeriyor Asıl sırrı ise içine katılan kişnişte![]() 86 Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği: Kadıköy Çarşısı'ndaki eski dükkândan farklı olarak Çiftehavuzlar'da 'modernize' çeşitler de var Ama paskalya çöreği her zaman bir numara![]() 87 Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir![]() 88 Giritli'nin ahtapotu: Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki pamuk ahtapotu, rüyalara giren cinsten![]() 89 Mavi'nin patlıcanlı börekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır değişmeyen buluşma noktalarından Krepleri, salataları, çeşidi az olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur özelliktedir![]() 90 Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı: Caddebostan'daki Todori, 'karşı'nın en iyi balıkçılarındandır Başlangıçlardan marine çiğ balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiştir![]() 91 House Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve dut ağaçlan altında yapılan çok özel bir keyif![]() 92 Çeşni'nin işkembe sotesi: Çiftehavuzlar'daki mütevazı et lokantası, damağınızı delirtebilecek kudrette bir işkembe sote yapıyor; güveçte![]() 93 Set'in balık kokoreci: Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve lezizdir Balık kokoreci başka dünyalara götürür![]() 94 Pera Palas'ta 5 çayı: Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu?95 'Sabırtaşı'nın içliköftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı' Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar![]() 96 Zencefil'in sebze salatası: Vejetaryen lokantası Zencefil'de kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz; üzerinde nar taneleri bile var Yanında Zencefil'in özel ekmeklerinden de isteyin![]() 97 Antre'nin peynirleri: Tam 35 çeşit Türk peyniri var burada Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın![]() 98 Has Ekmek Fırını'nın ekmeği/pidesi: Çınaraltı kahvaltılarında Çengelköy'deki Has Ekmek'in simitleri, pideleri çok iyi gider 150 yıllık fırında her daim 'Ramazan pidesi' bulmak mümkün Üstüne 'şifa' denilen özel bir karışım sürülen pideler odun fırınında pişiriliyor![]() 99 Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Üsküdar'daki Kanaat'in sorbe havasındaki meyveli dondurmaları meşhurdur Katkı maddesi yok, salep Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den![]() 100 Hünkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı, ılık irmik helvası, tatlıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır![]() Alıntıdır |
|
|
|