Prof. Dr. Sinsi
|
Japon Mutfağı
uzakdoğu mutfağı hakkında bilgi - japon mutfağı hakkında bilgi - japon yemekleri - japon kültürü
Japon mutfağı
Geleneksel bir Japon Kahvaltısı
Geleneksel Japon Mutfağının ana gıdası pilavdır Pilav, her öğünün bir parçasıdır, hatta kahvaltının bile Japonya bir ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz meyveleri içeren yemeklere de çok sık rastlamak mümkündür Amerikalılar II Dünya Savaşı'nda Japonya'yı işgal ettikleri sırada, Japonları pilav yerine ekmek yemeğe alıştırmaya çalışmışlar
Genel olarak Japon Mutfağı, diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarına benzer Diğerlerine olan en önemli farkı yağ ve baharat kullanımının çok daha az olmasıdır Kullanılan malzemelerin asıl, gerçek tadları muhafaza edilmeye gayret gösterilir Mümkün oldukça mevsim için tipik olan taze malzemeler kullanılır
Meşhur Japon Yemekleri
Yakitori
- Akaşi-yaki, Ahtopot-Parçaları içeren yumurta topcukları

- Çanko-nabe, Nabe stiline göre
Sumo-Güreşçilerinin yedikleri proteinden zengin olan türlü
- Donburi, Sebze, et veye başka içerikli pilav yemeği

- Gyōza, Et ile doldurulmuş Çin usulu hamurişi

- İşiyaki
- Karē, Hintlerin Curry'sinin Japon versiyonu

- Kuşiage
- Maki , Pilav üstü Deniz-Otu Sarması

- Miso Çorbası, Miso ve DaŞi ile yapılır

- Nabe veya O-Nabe, bir Japon türlüsü, yenilirken pişirilir

- Oden , Türlü şekili

- Okonomiyaki, Lahanalı hamur işi

- Saşimi, Çiğ balık
- Şabu Şabu, Çok ince kesilmiş et dilimleri masanın üzerinde duran ve kaynayan bir suyun içine bir iki saniye tutulur ve yenir

- Sukiyaki, Türlü
- Suşi, Ekşi pilavlı çiğ balık ve sebze

- Takoyaki, Ahtopotlu hamur işi

- Tempura, Fritözden balık ve sebze

- Teriyaki, Pişirilmeden yağ içinde turşu yapılmış et

- Tonkatsu, Domuz eti kızartması

- Yakitori , Tavuk eti Şiş Kebabı

Makarna/erişte yemekleri
- Rāmen, Erişte Çorbası
- Soba, Buğday Makarnası
- Udon , kalın Makarnalar
- Somen, meşur Matsuyama Makarnası
- Yakisoba, kızartılmış Makarna
Balık yemekleri
- Fugu çok zehirli bir Balık türüdür
Sadece çok usta ahçılar pişirebilir Balığın çok ince olan zehirli damarlarının tek tek çıkarılması gerekir Bir Fugu yemeğinin fiyatı bu yüzden 300-500 Dolar arasıdır
- Surimi , Yengeç eti imitasyonu

- Takabe,Izu-Adalarında yenilen bir balık
- Unagi, Yılan Balığı
Diğer yemekler
- Daşi, Deniz Otundan yapılan bir Balık Çorbası

- Kobe-Sığırı ve Matsuzaka-Sığırı, Eti çok lezzetli olan özel yetiştirilmiş sığır türleri

- Miso, ezilmiş Soya macunu

- Şiitake, Mantar cinsi

- Soba, Bulgur yemeği

- Suimono, bir türlü türü

- Tofu , "Soya-Peyniri"
- Yuba, Soya sütünün kaymağı

Yemeğin yanında sunulan ek gıdalar (Okaşi), tatlılar ve Omiyage
- Arare
- Dango, Pilav Topcukları
- Mochi , ezilmiş Pilav Macunu
- Natto , ekşitilmiş Soya Fasulyeleri
- Nigiri , baharatlı Pilav topcukları
- Senbei , Pirinçten yapılmış kurabiyeler
- Taiyaki , içli hamuriçi
- Tsukemono, Turşu
- Yokan, Adzuki-Fasulyeleriyle yapılan bir tatlı

Baharatlar
- Mirin "Pirinç Şarabı"
- Miso (Soya Macunu)
- Nori çok ince Deniz Otu

- Perilla
- Sanşo Japon Biberi
- Wasabi , yaban turbu
- Su Biberi
- Soya Sosu , Shoyu
- Wakame, Deniz Otu

İçecekler
- Yeşil Çay, (Ryoku-cha)
- Sen-cha, Japon Çayı
- Mac-cha , Japon Çayı
- Ban-cha , Japon Çayı
- Genmai-ça, Japon Çayı
- Hōji-ça , Japon Çayı
- Mugi-ça, Japon Arpa Çayı
- Wūlon-ça , Çin Çayı
- Asahi (Bira) "
- Kirin (Bira) "
- Sapporo (Bira)
- Yebisu (Bira)
- Suntori (Bira)
- Orion (Bira)
- Mizuwari
- Sake, Pirinç Şarabı
- Hoppy, Bira aromalı içki
- Happo-shu
- Şōçū, İçki
- Umeşu, İçki
- Calpis (Calpico)
Japon restoran şekilleri
- Çūka Ryōri-ya, Çin Restoranı usulunden
- Curry Shop
- Family Restoran
- Özel izinli Fugu (çok zehirli bir Balık)- Restoranı
- İzakaya, Mezeli Meyhane
- Kaiten-zuşi, Suşi-Restoranı (suşiler yürüyen bir banttan geçiyor)
- Kissaten, Café
- Nomiya, Meyhane
- Okonomiyaki-ya, Burada yemekler müşterinin masasının yanında yapılıyor

- Rāmen-ya , Makarna Çorbası dükkânı
- Robatayaki
- Ryōtei
- Şabu-Şabu-Restoranı
- Şokudō Kantin
- Soba-ya , Soba-Makarnası Dükkanı
- Suşi-ya , (Suşi ve Saşimi)
- Tempura-ya, ya da 天麩羅屋
- Teppanyaki
- Yakiniku-ya , Burada Kore Mutfağı usulu ızgaralar yapılır

- Yakitori-ya , Tavuk Şiş Kebabı yapılır

- Yoşoku-ya
|