![]() |
Çavdar ve Çavdar Unu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çavdar ve Çavdar Unuçavdar nedir - çavdarın yetiştiği ülkeler - çavdar ununun faydaları - çavdarın kullanım alanlarıTahıl, içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B grubu vitaminleri ile vücudumuz için gerekli bir kaynaktır ![]() ![]() ![]() Çavdar unundan yapılan çavdar ekmeği, buğday ekmeği gibi hafiftir ![]() ![]() ![]() Çavdar taneleri İlk kez İ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya çavdar üretimi yılda 30 milyon ton dolaylarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Rusya 3,6 (milyon metrik ton) * Polonya 3,4 * Almanya 2,8 * Beyaz Rusya 1,2 * Ukrayna 1,1 * Çin 0,6 * Kanada 0,4 * Türkiye 0,3 * ABD 0,2 * Avusturya 0,2 Faydaları: * Çavdar, diğer kepekli besinler gibi, içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır ![]() * Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir ![]() * Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur ![]() * Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur ![]() * B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko içerir ![]() * Damar sertliğini önlemede etkilidir ![]() * Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır ![]() * Kalp krizi riskini azaltır ![]() Çavdar ekmeği Çavdarın Diğer Kullanım Alanları: Ekmek ve unlu mamüllerin yapımında kullanılır ![]() Bira, viski, cin, votka gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılır ![]() Hayvan yemi olarak hayvanlara yedirilir ![]() Esnek ve sağlam çavdar sapları, çatı kaplaması, şapka, kağıt ve mukavva yapımında kullanılır ![]() |
![]() |
![]() |
|