Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çavdar, unu

Çavdar ve Çavdar Unu

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çavdar ve Çavdar Unu



çavdar nedir - çavdarın yetiştiği ülkeler - çavdar ununun faydaları - çavdarın kullanım alanlarıTahıl, içerdiği doymamış yağ asitleri, demir, kalsiyum, E ve B grubu vitaminleri ile vücudumuz için gerekli bir kaynaktır Rafine edilmiş unda bu değerler azalır Çavdar çoğunlukla öğütülüp una çevrilerek ekmeklik un ya da hayvan yemi olarak değerlendirilir


Çavdar unundan yapılan çavdar ekmeği, buğday ekmeği gibi hafiftir İçerdiği gluten isimli madde sayesinde hamurun kabararak esnek ve yumusak olmasını sağlar Bu nedenle diğer tahılların unundan yapılan ekmeklerin hamuruna da buğday veya çavdar unu eklenmesi gerekir


Çavdar taneleri


İlk kez İÖ 6500 yıllarında Asya’nın güneybatısında yetiştirilmeye başlanan çavdar, soğuğa en dayanıklı bitki olarak da bilinir Bu özelliğinden dolayı, kışları çok sert geçen yerlerde de yetiştirilebilir Ayrıca buğday, arpa, mısır, pirinç gibi tahıllar için elverişsiz olan topraklarda bile kolaylıkla üretilebilir




Dünya çavdar üretimi yılda 30 milyon ton dolaylarındadır Bu üretimin büyük çoğunluğunu Rusya sağlar Doğu Avrupa ülkeleri ve Almanya da önemli çavdar üreticilerindendir Türkiye de ise, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya önemli çavdar üreticisi illerdir Dünyadaki üretiminin ülkelere göre ilk onu 2005 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir


* Rusya 3,6 (milyon metrik ton)

* Polonya 3,4

* Almanya 2,8

* Beyaz Rusya 1,2

* Ukrayna 1,1

* Çin 0,6

* Kanada 0,4

* Türkiye 0,3

* ABD 0,2

* Avusturya 0,2


Faydaları:




* Çavdar, diğer kepekli besinler gibi, içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır




* Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir




* Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur




* Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur




* B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, niasin, folik asit ve çinko içerir




* Damar sertliğini önlemede etkilidir




* Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır




* Kalp krizi riskini azaltır








Çavdar ekmeği




Çavdarın Diğer Kullanım Alanları:




Ekmek ve unlu mamüllerin yapımında kullanılır




Bira, viski, cin, votka gibi alkollü içeceklerin yapımında kullanılır




Hayvan yemi olarak hayvanlara yedirilir




Esnek ve sağlam çavdar sapları, çatı kaplaması, şapka, kağıt ve mukavva yapımında kullanılır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.