06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çilek Zamanı
çilek depolama - çileğin yararları - çilek hakkında - çilek nasıl yıkanır - çilek nasıl dondurulur

Çileğin yararları
Uzmanlara göre çilek; bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyve Çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşır Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir İdrar söktürücü, romatizma ve gut hastalığı ağrılarını azaltıcı etkisi vardır Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye neden olabilir
Gerçek anlamda bir C vitamini fabrikası olan çileğin 100 gramındaki Kalori miktarı 37 cal,Vitamin-C 59 mg,Karbonhidrat 8 4 g, B-vitamin 0 9 mg, Kalsiyum 21 mg, Fosfor 21 mg, Demir 1 0 mg, Sodyum 1 mg ve Potasyum 164 mg dır
Satın alırken  
Canlı kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin Paketlerde satılanları kontrol ederek alın Satın aldıktan hemen sonra tüketin Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kâse içinde saklayın
Nasıl yıkamalı?
Çileklerin saplarını ayıklayın Akar suyun altında hızla yıkayıp süzün Yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz
Dondurma işlemi
Çileği 1 yıl süreyle dondurarak saklayabilirsiniz Bunun için taze, sert ve olgun olanları buzlu suda iyice yıkayın Saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın Havası mümkün olduğunca alınmış bir kap veya poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirin
KİVİLİ VE ÇİLEKLİ KUP

Kaç kişilik: 6
Hazırlama süresi: 30 dk
Pişme süresi: 15 dk
Malzemeler:
200 gr çilek
1 kahve fincanı tozşeker
Yarım su bardağı portakal suyu
5-6 kivi
2 dilim hazır kek
1 çay bardağı likör
Yarım su bardağı file badem
2 çorba kaşığı portakallı jöle
5 çorba kaşığı sıcak su
Krema için:
5 yumurta sarısı
1 çay bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
2 su bardağı süt kreması
1 paket vanilya
1 çay bardağı mısır unu
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Hazırlanışı:
* Çilekleri ince ince dilimleyip bir kâseye alın Üzerine portakal suyu ve tozşeker ilave edip 10 dakika bekletin Kivileri soyup ince halkalar halinde dilimleyin
* Kremayı hazırlamak için; yumurta sarılarını bir tencerede tozşekerle köpük köpük oluncaya kadar çırpın Süt, süt kreması, mısır unu ve vanilyayı ayrı bir kaba alıp malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpın Yumurtalı karışıma azar azar yedirerek ilave edin Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin Rendelenmiş limon kabuğu ve tarçını ilave edin Sürekli karıştırarak 8 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın
* Çilekleri kevgirle ayrı bir tabağa alıp sosuna likör ilave edin Kek dilimlerini ince ince dilimleyin Kupların kenarını kivi dilimleriyle kaplayıp dibini kek dilimlerinin yarısı ile döşeyin Hazırladığınız kremanın üçte ikisini kuplara paylaştırıp kalan kek dilimleriyle üzerini örtün Çileğin yarıdan fazlasını ekleyin Kalan krema ve çilekle tamamlayıp üzerini bademle süsleyin Jöleyi 5 çorba kaşığı sıcak suda karıştırarak erieritin ve hafif kıvamlı hale gelince kuplara paylaştırın Kupları buzlukta en az 3 saat bekletip servis yapın
|
|
|