![]() |
Soslar Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soslar Hakkındasos nedir - sos nasıl yapılır - sos çeşitleri - hangi yemekte hangi sos kullanılır - et sosları - tavuk sosları - çorba sosları Sos, kızartılmış etlerden sızan kızartma sularının veya haşlanmış et, tavuk, balık sularının hatta zeytinyağının, un, yumurta gibi malzemelerle karıştırılarak yemeklerin üzerinde durabilecek kıvama getirilmesi halidir ![]() Yemeklere renk ve lezzet katan soslar, yemeklerin vazgeçilmez bütünleyicisidir ![]() ![]() Siyah soslar: fırında kızartılmış etlerden sızan suların un, domates gibi katkı verici maddelerle koyulaştırılmasıyla elde edilen kırmızı ve siyah renkteki soslardır ![]() Beyaz soslar: süt, çiğ krema veya tavuk, dana, balık sularının unla ko-yulaştırılması sonucunda elde edilen soslardır ![]() Sarı soslar: çiğ veya az pişirilmiş yumurta şansına bol zeytinyağı veya mısırözü yağı yedirilerek koyu bir kıvama getirilmiş mayonez türü soslardır ![]() Usareli soslar: limon veya sirkeye, zeytinyağı veya un ve yumurta katılarak elde edilen terbiye özelliği olan soslardır ![]() Liyezon yani bağlantı sosları: yumurtanın, unun, sütün, tereyağının ve limonun iyice birbirine karıştırıldıktan sonra pişirilerek koyulaştınl-masıyla elde edilen soslardır ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|