![]() |
Etler Hakkında Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etler Hakkında Genel Bilgileret pişirme - etlerin yumuşak pişirilmesi - et pişirmenin püf noktası - et pişirirken nelere dikkat etmeliyiz - et pişirmenin incelikleri - fırında et - ızgara etİnsanoğlu sığır ya da danayı ilk kez pişirdiğinde, büyük bir olasılıkla bir sopaya geçirip, ateşin üstüne oturtmakla yetinmiştir ![]() ![]() Fırında pişirmek, eti, günümüzün modern fırınlarında her yerden gelen sıcaklığın etkisiyle kızartmak anlamına gelir; ızgara etmek de, sıcaklığı -ister fırın ızgarasında olduğu gibi üstten, ister mangalda olduğu gibi alttan gelsin etin yalnızca bir yanında yoğunlaştırmak demektir ![]() ![]() Bizden önceki kuşaklar boyunca, bunun için, çeşitli biçimlerde yağa başvurulmuştur: Izgara edilecek etlerin arasına kuyrukyağı, vb ![]() ![]() Günümüzdeyse, ağız tadına en düşkün kişiler bile, sağlık koruma kaygılarıyla besinlerindeki yağ miktarını azaltmaya çalıştıklarından, yemeklerinde kullanacakları etleri, yağ kapsamlarına göre seçmektedirler ![]() ![]() ![]() Kıyma da, etin bütün yağları aldırıldıktan sonra çektirilmektedir ![]() ![]() Etin içerdiği yağlı maddelerdeki bu azalmanın yolaçtığı kuruluk da, özellikle Batı mutfaklarında, eti içten sulayıp, pişme sırasında suyu dışarı bırakan sebzeli harçlarla doldurma yöntemiyle giderilmektedir ![]() Dana etinin yağsız etinin kurumasıysa, tariflerde özellikle, yağ kullanılmadan hazırlanmış değişik marinatlar kullanılabilir ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|