Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alanları, çalışma, mutfakta

Mutfakta Çalışma Alanları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Çalışma Alanları



mutfağın temizliği - yiyeceklerin temizliği - mutfak düzeni - kullanışlı bir mutfağın özellikleri - mutfakta rahat çalışmak için



Mutfaktaki çalışma alanları, yiyeceklerin pişirilmeye hazırlandığı, pişirildiği, mutfak araç ve malzemelerinin, yemek ve yiyeceklerin saklandığı, temizlendiği, bulaşıkların yıkandığı yerlerdir Mutfak faaliyetlerinin düzenli ve verimli olması, akılcı bir çalışma planına ve mutfaktaki gidiş-gelişlerin ana işlemlere göre tespit edilmesine bağlıdır Bu işlemler başlıca dört grupta düşünülürler:


• Mutfak araç ve malzemelerinin düzenlenmesi ve yerleştirilmesi,

• Yıkama, hazırlama ve pişirme,

• Bulaşık yıkama ve temizlenen malzemelerin yerleştirilmesi,

• Yemek ve yiyecek maddelerinin muhafaza edilmesi


Görülüyor ki, bu işlemler gerçekte birbirini tamamlayan işlemlerdir Mutfak faaliyetleri, bir günde, aynı işlemlerin birden fazla yapılmasını da gerektirebilir Bu sebeple, mutfağın en iyi şekilde düzenlenmesi ve imkânların en iyi şekilde kullanılması zorunludur Araç ve malzemelerden yararlanılması, yiyeceklerin hazırlanması, pişirme işlemleri ve servis sonrası bulaşıkların yıkanması ve temizlenen malzemenin yerlerine yerleştirilmesi düzenli bir sıra izler Bu işlemler, servis öncesi ya da servis sonrası birbirinden farklı bir nitelik taşımaz Değişiklik yalnızca işlemlerin sırasındadır


Bu özellik, yerleştirme ve çalışma alanları arasında uyum ve kararlılık gerektirir Bu sebeple, önce yerleştirme esasları üzerinde durulmalıdır Uygun bir çalışma planı, çalışma merkezlerinin uygun biçimde tespit edilmesi ile sağlanır Bunun için, mutfak faaliyetlerinde, çalışma alanları ile yerleştirme merkezleri arasında fazla trafiğe sebebiyet verilmemesine ve işe yaramaz boşluklar bı-rakılmamasma dikkat edilmelidir


Bu bakımdan, mutfak araç ve malzemeleri ile yiyecek maddelerini yerleştirme ilkelerinin, temizleme alanı (bulaşık yıkama), pişirme merkezi ve yiyecek maddelerim saklama merkezlerinin ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.