![]() |
Seyid Ali Reis'in Anıları! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyid Ali Reis'in Anıları!SEYDİ - ALİ REİS'İN HATIRALARI 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basra Körfezi'nden çıkıp Aden Körfezi'ne girmek üzereyken, 9 ağustos 1554 günü 25 kadırgadan ibaret Portekiz donanması ile karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() On bir kadırgası kalan Seydî - Ali Reis, birkaç gün sonra da “tufan-ı fil” denen korkunç bir Hind Okyanusu tayfunu ile karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seydî-Ali Reis, hayatta kalan levendlerinin çoğunu da Gucarat sultanlığı hizmetine verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk denizcileri, 15 ay sürecek yeni seyahatlerine başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Denizcilere büyük zaafı olan Kanunî, Seydi-Ali Reis'i birçok defalar kabul ederek bütün macerasını dinledi ve bu seyahatini kaleme almasını emretti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seydî - Ali Reis, en az amiralliği derecesinde coğrafya, matematik ve astronomi bilgini olmakla ünlüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayat Tarih Mecmuası, “Barbaros'un Hatıraları” ve “Mimar Sinan'ın Hâtıraları”ndan sonra, gene Türk Asrı denen XVI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ******************************************* Kitabıma mevcudu yokluktan vücuda getirilen Allahü azîmüşşânın adıyla başlıyorum ![]() Yaratıp â'lemi Hak verdi şeref Cümleden âdemi kıldı eşref Hakk'ı ey dil arayıp seyyah ol Mâ'rifet bahrine var mellâh ol Sonra, âlemlerin mahabbeti uğruna yaratıldığı peygamberimizin kutlu ismini anıyorum ![]() Eyledi nefs bizi gark-ı günâh Kıl şefâ'at, ede rahmet Allah Himmet et rûz-i haşır'dâ yârın Yüzümüz ak ola olmaya siyah İslâm padişahına dua etmek de her mü'min için lâzım ve vaciptir ![]() Du'âm oldur Şeh-î Rûm'un (1) İlâhî Saadet birle geçsin sâl-ü mâhı Anın ferman - beri hâkaanı Çin'in Mutıy'î Hind-ü Sind'in pâdşâhı BU KİTABI TELİF ETMEMİN SEBEBİ Cihanın hakanı olan Sultan Süleyman Han, İran seferine çıkmak üzere kışı Haleb şehrinde geçiriyorlardı (2) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her kişi ister koya â'lemde ad Hayr ile tâ kim kılaalar ânı yâd Sergüzeştim ben dahî zikr etdiğim Bir du'â île anılmakdır murâd Yine deryây-ı mihnet eyledi çüş Mevc-i gam başdan aşıp etdi hurûş Dehr edip âfkâre kînesini Garka kasd eldi ten sefinesini (1) Şeh-i Rûm = Roma İmparatoru, Osmanlı padişahlarının Fâtih'ten beri takındıkları unvanlardan biri ![]() ![]() ![]() (2) Kanunî, «Nahcivân Seferi» denen 12 ![]() ![]() ![]() (3) Mısır veya Süveyş veya Hind kapdanlığı, kapdân-ı deryaya değil, doğrudan doğruya Dîvân-ı Hümâyûn'a (imparatorluk hükümeti) bağlı bir amirallikti ![]() ![]() ![]() İran seferine çıkmak üzere İstanbul'dan ayrılan Sultan Süleyman Han'ın maiyetlerinde ben de vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hind kapdanı Pîrî Reis arkadaşım, birkaç yıl önce 30 parça harb gemisiyle Süveyş'ten ayrılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murad Reis, bir kadırga, iki barça ve beş kalyonu Basra'da bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, denizci bir ailenin çocuğuyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yûşâ Nebî'yi, Imâm-ı âzam Ebû-Hanîfe'yi, imam Musa Kâzım'ı, imam Muhammed Takıyy'i, Şeyh Abdülkadir Geylânî'yi, Cüneyd Bağdâdî'yi, Mâruf Kerhî'yi, Şeyh Şiblî'yi, Serî'i Sakatî'yi, Hallâc-ı Mansûr'u, Behlûl Dîvâne’yi, Şeyh Şihâbüddin Sühreverdî'yi ve diğer din büyüklerini ziyaret ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BASRA'DA GÖRDÜKLERİM Ertesi gün, Basra beylerbeyisi (Cool Mustafa Paşa'yı ziyaret ettim ![]() ![]() ![]() 4) 1522 ![]() 5) Bahriye müsteşarlığı makamı ![]() 6) 7 aralık 1553 ![]() 7) 3 şubat 1554 ![]() ![]() ![]() (Cool Güney Irak, Kuveyt, Lahsâ, Necd, Bahreyn, Katar ve Ummânu'l - Mütesâlih'i içine alan Türk eyaletinin umumî valisi ![]() Kapdanlarla görüşüp tanıştım ![]() ![]() Bu arada Basra'da yatan büyükleri, Hasan Basrî'yi, Talha'yı, Zübeyr'i, Enes bin Mâlik'i, Abdurrahman bin Avf'ı, Mescid-i Ali'yi ziyaret ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olacak nesne olur çâr-u nâ-çâr Gerek sen gönlünü pek tut gerek dar (9) Şerif adında birisini, Hürmüz Boğazı'na kadar gönderip keşfettirdim ![]() ![]() ![]() DİYÂR-I HÜRMÜZ'DE VAKI' OLAN HAVADİSİ BEYÂN EDER Şabân ayının ilk günü Basra'dan ayrıldım (10) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet Hürmüz Boğazı'nı geçip Basra Körfezi'nden çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaalibâ görmedi çesm-î encüm Bu kadar hâdise-î uzmâyı Bilmezim kim nice tâ'bîr edeyim Sana bu vâkı'a-î kübrâyı (12) Muharebe yatsı zamanına dek sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşman, iki mislimizden fazlaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taşları güllükleri kim yağdırır Her biri deryada döküntü olur (14) Ancak kadırgamı batıran kâfir barçasını da ben yakıp batırdım ![]() ![]() ![]() ![]() (9) Beyit Şeyhî'nindir ![]() (10) 2 temmuz 1554 ![]() ![]() (11) 10 Ağustos 1554 ![]() ![]() ![]() (12) Kıt'a, Mesihî'nindir (sahiplerini işaret etmediğimiz diğer bütün şiirler, müellif Seydi - Ali Reis'e aittir) ![]() (13) 26 ağustos 1554 ![]() ![]() ![]() (14) Denizci şairlerden, ve Seydi - Ali Reis'in arkadaşlarından “Yetim” mahlaslı Ali Çelebi'nin ki, 2000 beyitlik bir “Barbaros – Nâme” yazmıştır ![]() Ancak benim gemilerim de çeşitli yaralar aldı ve pek çok şehit verdim, îki tarafın forsasında kürek çekmeye takat kalmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradan Belûcistan kıyısında “Givâder” nam bendere geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİYÂR-I HİND'DE VÂKI' OLAN HAVADİSİ BEYÂN EDER Givâder'den ayrılıp Hind Okyanusu'na çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bahre düştü keşti-î dil yok kenâre hiç Bir bâdbûni rast değil rûzgâre hiç (17) Rüzgâr kafiyen göz açtırmıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşme engîn-i gama fırtına çokdur savulur Sâkin-î fülk-i rızâ ol görününce koralar *** Ey gönül gel düşme gam girdabına deryâ-dil ol Bir-iki gün olsun savursun böyle kalmaz rüzgâr Bu minval üzre 10 gün miktarı sürüklendik ![]() ![]() ![]() ![]() (15) Preveze'de Seydî - Ali Reis, Türk donanmasının sol kanadına kumanda ediyordu ve 40 yaşlarındaydı ![]() ![]() (16) 6 Kasım 1554 ![]() ![]() (17) Yetîm'în beyitleri ![]() Filhakika Sind sahilleri göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Af tabî doğa devlet güneşi bir gün ola Hak T a âlâ kulunu kahr ile daim kıramaz (19) (1Cool Bugünkü rayice göre takriben 30 ![]() ![]() (19) Âftâbî'nin ![]() Tek tesellim, levendlerimden hiçbirini kaybetmeksizin, bu vartayı atlatmış olmamızdı ![]() DİYÂR-I GUCARAT'DA VÂKI' OLAN AHVALİ BEYÂN EDER Helak olan kadırgaların toplarını çıkardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Suyu bardakta” demişler “gemiyi kâğıtta” Bizden evvel bu cihan seyrin eden ehl-i vukuf Â'lem-î berri koyup bahr havasında yılan Bu-Ali (21) îse anın aklına idrâkine yuf (22) Bin türlü belâ ile Suret limanına vardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süret'e gelir gelmez, Portekiz kâfirinin 87 parçadan müteşekkil Hind denizleri donanmasının bizi yakalamak niyetiyle yaklaştığını öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Portekiz kâfiri, beni yakalamaktan gene ümit kesmedi ![]() ![]() ![]() ![]() Hele derd-û belâya sabr edelim Görelim â'kibet Huda n'eyler (24) Kadırgalarımdan birinde forsa olan bir kâfir kaçmış, Portekiz elçisinin gemisine sığınıp hakkımızda malûmat vermişti ![]() ![]() ![]() Buraları gayetle acayip memleketlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (20) 16 yıl önce 1538'de Kanunî, Vedr Süleyman Paşa'yı, büyük bir donanma ile Gucarât Sultanı'na göndermişti ![]() (21) İbni Sina ![]() (22) Yetım'in kıt’ası ![]() (23) Seydî - Ali Reis'in bu açıklaması, o çağda «korsan» ın hangi manada kullanıldığını göstermek bakımından ilgi çekicidir ![]() (24) Necati'nin ![]() idam edilmesi için emir verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık kırık dökük teknelerle denize açılmak, hele Hind denizlerini geçip Basra'ya veya Mısır'a gitmek de imkansızlaşmıştı ![]() ![]() ![]() Be-deryâ der-menâfî' bî-şumarest Eğer hâhî selâmet der-kenârest (25) Seret kalesinde Hudâvend Han'a kadırgaları, topları, diğer silâhları ve teçhizatıyla beraber teslim ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (25) Her ne kadar denizde sonsuz menfaatler varsa da, eğer selâmet istersen, kıyıdadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyid Ali Reis'in Anıları!HİNDİSTAN MACERALARIM AHMEDÂBÂD yakınlarında Çerkeş'e gittik ![]() ![]() ![]() — Biz pâdşâh-ı Rûm (1) olan Sultan Süleyman'a muhtacız, diye elçinin konuşmasını kesti ![]() ![]() ![]() ![]() Bu muhavereden çok kızdım ve elçiye dönüp: — Bre kâfir, dedim; bizi bozgun donanma ile buldunuz ![]() Deniz yüzünde yürürüz Düşmanı arar buluruz Öcümüz komaz alırız Bize «Hayreddin'li» derler (2) (1) “Roma İmparatoru” ve “Türkiye İmparatoru” manalarına gelen bu sıfat, Osmanoğulları'nın unvanlarından biridir ![]() (2) Seydi - Ali Reis'in hece vezniyle halk şiiri tarzında yazdığı bu «semaî» herhalde o zamanlar Türkü şeklinde levendlerin dilinden düşmüyordu ![]() ![]() Portekiz elçisi: «Şimdiden sonra Hind limanlarından kuş uçurmayız» deyip beni eninde sonunda yakalayacaklarını anlatmak istedi ![]() — Deryadan gitmek lâzım değil, dedim; inşâ'Allah, Hakk-ı Taâlâ nasîb ederse karadan varmak bana daha kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAÇPUT TEHLİKESİ Doğru karar verip vermemek endişesiyle o gece uykuya daldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimale doğru yapacağımız seyahatte en büyük tehlike Raçputlar'dı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de yanıma iki tane bat aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peten'den çıktığımız beşinci günü Râdnapûr'a geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VİLÂYET-İ SİND'DE VÂKI' OLAN SERGÜZEŞTİ BEYÂN EDER Râdnapûr'dan rebîülevvel'in ilk günü ayrılmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sind ülkesi, Agra'da oturan Timoruğlu Hümâyûn Şah'a tâbidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeyh Mîrek'in ve Şeyh Cemal'in kabirlerini de ziyaret ettim, İsa Bey Tarhan'la Hüseyin Bey Argun'un arasını bulup barıştırdım ![]() ![]() ![]() Er isen avratâ inanma ahi Avrat âl atdı enbiyâya dahi (5) Hüseyin Bey, Argun hanedanının (6) son ferdiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Bir kaç gün burada misafirim olarak kalın ![]() ![]() ![]() (3) Burada Seydi-Ali Reis, Çağatay lehçesiyle yazdığı 5 beyitli bir gazeli dercetmis ![]() ![]() ![]() ![]() (4) «Gönüldaş» kelimesinin Çağatay Türkçesi’ndeki telâffuzu ![]() (5) Akşemseddin - zade Hamdullah Hamdi Çelebî'nin Yûsuf-u Züleyhâ'sından ![]() (6) Argunlar, İlhanlılar'ın bir dalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabul etmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sind nehri üzerinden şimale doğru ilerlemeye başladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Hemen şimale gitmeyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() KORKUNÇ ÇÖL! Bu minval üzre bir ay Bekker'de kalmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sind ülkesini bitirip Pencâb'a yaklaşırken, 250 Sindli'ye ruhsat verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DlYAR-I HİNDÛSTÂN'DA VAKI OLAN SERGÜZEŞTİ BEYAN EDER Multân'da, Şeyh Bahâüddin Zekerîya Şeyh Rüknüddin, Şeyh Sadrüddin'in makamlarını ziyaret ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultanpur yoluyla Fîrûzşâh'a geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (7) Beşer beyitli bu iki gazeli Seydi - Ali, eserine dercetmiştir ![]() (Cool Büyük asker ve devlet adamı Bayram Han Karakoyunlu ki, Türkçe şiir divanıyla aynı zamanda mühim bir şair sayılır ![]() (9) Timur'un 6 ![]() ![]() Hümâyûn Padişah beni uzun müddet , alıkoydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Saâdetlü Padişah'ın emr-i şerifi ile deryaya çıkıp küffâr-ı hâksâr ile ceng edip ve tufan ile diyâr-ı Hind'e düşüp benim der-i devlete varmam lâzımdır ki, küffâr-ı hâksânn ahvâli Devletlû Padi-şah'a malûm olsun ![]() Hümâyun Şah: — Padişah Hazretleri'ne elçi irsal edip senin özrün arz olunur, şeklinde cevap verdi ![]() — Bunu ihtiyar etmek ihtimal değildir; zira ankastin bu vilâyete gelip elçi göndertmiş olurum ![]() — Bir yıl dahi bunda bizimle ol! Zaten üç ay yağmur vaktidir ![]() ![]() Öyle oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EN BÜYÜK PADÎŞAH: SULTAN SÜLEYMAN Hümâyûn Şâh'a Çağatayca yazılmış bir gazel daha sundum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hümâyûn Şah ile görüşmediğim hemen hiç bir gün yoktu ![]() — Hindistan mı büyüktür, Vilâyet-i Rûm mu? — Padişahım, «Rûm» dan maksat yalnız Anadolu ise, Hindistan çok daha büyüktür ![]() ![]() — Maksadım padişahına tâbi olan cümle memleketlerdir ![]() — Padişahıma ait olan ülkelere hiç bir devirde hiç bir hükümdar sahip olamamıştır, İskender'in devleti bile daha küçüktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Padişahının yedi iklimde de topraklan var mıdır? — Belî sultanım, vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (10) Bu şiirler esere dercedilmiştir ![]() (11) Türkçe şiir divanı vardır ![]() (12) Sayıları bir kaç yüz bin, en iyimser tahminle bir milyonu geçmeyen bir Türk kitlesi, yüz milyonluk Hindistan kıt'asını IX ![]() ![]() ![]() (13) Burada Seydî - Ali Reis, Çağatay Türkçesi ile yazılmış her iki mektubun suretini dercetmistir ![]() (14) Bütün bu gazeller esere dercedilmiştir ![]() (15) O zamanın coğrafyasında dünya, güneyden kuzeye doğru «iklim» denen 7 kuşağa ayrılırdı ![]() (16) Halife ![]() — Kırım ülkesi Sultan Süleyman'ın mıdır? — Belî padişahım, onundur ![]() ![]() — Kırım Hanı'nı hutbe sahibi hükümdar diye bilirdim ![]() — Padişahım, Sultan Süleyman'ın Kırım Hanı gibi sâhib-i hutbe ve sâhib-i sikke nice hükümdar kulları vardır ![]() Hümâyûn Şah, padişahım hakkındaki bu sözlerime kızmadı (17); bilâkis padişahıma bağlılığımı beğendi ve Sultan Süleyman'a dualar etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17) Hümâyûn Şah, Osmanlı ve Safevî hükümdarlarından sonra dünyanın üçüncü büyük devlet başkanıydı ![]() Böylece aylar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HÜMÂYÛN ŞAH'IN ÖLÜMÜ Hümâyûn Şah, halime merhamet ve şefkat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veliahd olan Ekber Mirza, Sadrâzam Bayram Han'la beraber Delhi dışında bulunuyordu ![]() ![]() (1Cool 26 Ocak 1556 ![]() ![]() Delhi Sarayı'nda büyük telâş oldu ![]() ![]() ![]() — Merhum ve mağfur Sultan Selim Han aleyhi'r'rahmeti ve'l-gufrân Hazretleri irtihâl ettikte marhum vezîr-i âzam Pîrî Paşa envâ-i tedbirler edip padişahın vefatını halka duyurmadı ![]() ![]() Dediğim gibi yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün, sarayda ileri gelenlere veda ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EKBER ŞÂH'IN HUZURUNDA Ekber Şâh'ın Sadrâzam Bayram Han' la beraber bulunduğunu Mânkût kalesine gidip huzura çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rebîülâhır ortasında Lâhûr'dan hareket ettim ![]() ![]() 19) Hindistan Timuroğulları'nın divanda halka ve ileri gelenlere görünmesine «görünüş» denir ![]() (20) 13 şubat 1556 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyid Ali Reis'in Anıları!TÜRKİSTAN TOPRAKLARI MÜBAREK cemâdelevvelin ilk günü Kabil'e doğru yola çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Yollarda kar vardır; bu halde Hinduküş dağlarını aşamazsınız; birkaç gün tevakkuf edin! diye bizi alıkoymaya çalıştıysa da fayda vermedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEDAHŞAN VE HUTTALAN'DA VAKI' OLAN AHVALİ BEYÂN EDER Receb'in ilk günü Enderâb şehrine vardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Ol yollar muhataralıdır, dedi; Pîr-Muhammed Han'ın küçük kardeşleri kazak, yani âsi olmuşlardır ![]() ![]() Süleyman-Şah Mirza, bana at ve hıl'at ihsan etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman - Şah Mirza ile oğlu İbrahim Mirza'ya veda ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURAN – ZEMİN’DE VAKI’ OLAN AHVALÎ BEYAN EDER Böylece Turan ülkesine yani Mâverâünnehr'e ayak bastık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şehirde Hâşim Sultan'ı ziyaret ettim, iznini alıp yola çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmed Yesevî'nin torunlarından olan Sadr-ı Alem ve diğer şeyhlerle görüştüm, Han'ın, Sultan Süleyman'a inkıyad itaat üzre olduğunu bildiren nâmesini aldım ![]() ![]() - Gezdiğin şehirlerden hangisi en güzeldir? buyurdu ![]() Necati'nin: Dil ser-î kûyin koyup etmez Behişt'i arzu Her kişîye kendi şehri yeğ gelir Bağdâd'dan beytiyle cevap verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet Buhârâ'ya vardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Ceng üzre geldiniz, dedi; malûm meseldir: Kuru yanında yaş dahi yanar! Yanıma Cengizoğulları'ndan iki emîri kattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Dünyâ ve âhırette atam ol, dedi; bu vilâyet Saâdetlu Padişah'ındır ![]() ![]() ![]() — Eğer külliyen Mâverâünnehr'i bana verseler, dedim; bu vilâyetlerde kalmak müyesser değildir ![]() ![]() Seyyid - Burhan Han, bir ziyafet verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VÎLAYET-İ HARZEM'DE VE DEŞT-İ KIPÇAK'DA VAKI' OLAN AHVALÎ BEYAN EDER Şevval sonlarında Hıyve'den ayrıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ürgenç'e dönüldü ![]() — Ne cânibten gitmek meram edinirsiniz? deyü sual eyledikte: — Kasdimiz, dedim; Meşhed-i Horasan'dan Irâk-ı Acem yoluyla Irâk-ı Arap'a yani Bağdad'a varmaktır! — Burada tevakkuf edin, diye cevap verdi Han; baharda Mangıt taifesi çekilip gider, şimal yolu açılır ![]() ![]() ![]() Bir at daha ihsan alıp yola koyuldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Şîî Türkmen beyleri sizi sağ ve salim Şâh'a eriştirmezler, diye ihtar ettiyse de, ben Cenâb-ı Hakk'ın inayetine güveniyordum ![]() Dahi yol bulmadım olup nâ-çâr Uğradım bi'z- zaruri âhır-ı kâr Zaruretler, mahzurları ortadan kaldırmak icap ederdi ![]() ![]() ![]() VÎLÂYET-Î HORASANDA VÂKI' OLAN SERGÜZEŞTİ BEYÂN EDER Hakk'ın inayetiyle gene Amu - Deryâ'yı geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Firdevsî, Tûs'ta gömülüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Hazret-i Ali mi uludur, dedi; yoksa Ebû-Bekr, Ömer ve Osman Hazerâtı mı? Bu Safevîler gayetle mutaassıp Şii oldukları için, bu suale dosdoğru cevap vermek müşküldü ![]() ![]() ![]() ![]() — Bu miktar Osmanlı'yı Şâh'a göndermek münasip değildir; bunlar yanlarına verilen askerlerimizi yolda katledip bir canibe çıkıp giderler, ihtimaldir ki bunlar, Sultan Süleyman'ın bizim aleyhimize Barak Han'a yolladığı Osmanlılardır ![]() ![]() ![]() Mirzalar, bu sözlere kandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (1) 4 Kasım 1556 ![]() Bu kış gününde böyle bir felâkete uğramak çok acıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tevkif ve hapsedilmemiz, Meşhed şehrinde çok kötü karşılandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meşhed'den çıktığımızın ertesi günü Nişâbûr'a geldik ![]() ![]() ![]() ![]() IRAK-I ACEMDE VÂKI' OLAN AHVÂLİ BEYÂN EDER Günlerden bir gün Vilâyet-i Irâk-ı Acem'e kadem bastık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (2) Bütün zikredilen şiirler esere dercedilmiştir; biz nakletmeye lüzum görmedik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seyid Ali Reis'in Anıları!İSTANBUL'A DÖNÜŞ RÜYASINDA Şeyh'in: “Dua edelim ki Mîr Seydî - Ali yoldaşları ile sağ ve salim vatanına vara” dediğini anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Hergiz bir kimse sizden ziyade sefer etmiş değildir ![]() Bu minval üzere konuşarak yolumuza devam ediyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet bir gün Rey (1) şehrine geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İRAN ŞAHIYLA BERABER Geldiğimiz, Şah Tahmasb'a (3) arz olundu ![]() ![]() (1) Şimdi Tahran'ın bir banliyösüdür ![]() (2) 1577-87 arasında Safeviler’den 4 ![]() ![]() ![]() (3) Bu sırada Kanunî'den sonra dünyanın en kudretli hükümdarıdır ![]() Kazvîn civarında “Sebzegirân” demekle mâruf bir yere gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada Şah, üzerimde bulunan muhtelif hükümdarlara ait mektupları mütalâa etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Filvaki ertesi gün serbest bırakıldık ve Masum Han'ın sarayına gittik ![]() — İstanbul'a elçimiz gitmek üzeredir, dedi; eğer Azerbaycan, yani Tebriz ve Van yoluyla gitmek caiz olursa ankarîb gidilmek mukarrerdir ![]() — Kış günleridir, dedim; ol yol takat getirmez ![]() ![]() — Talebiniz Şâh'a arz olunur, deyü cevap verdi ![]() Ertesi gün Şâh'ın huzuruna çıktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PADİŞAHLARIN HAZİNESİ SİLAHTIR Birkaç gün sonra Şah Tahmasb, beni bir ziyafete daha davet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Padişahlarda hazine, altın ve gümüşle silâhtır; bu makuuleler hazine değildir! dedim ![]() ![]() Daha bir ay hareketime ruhsat verilmedi ![]() ![]() — Padişahınız Barak Han'a muavenet için Türkistan'a 300 zabit göndermiş, deyip içini döktü ![]() — Onlar Barak Han'a size karşı muavenet için irsal olunmuş değildir ![]() Zahiren sözüme inanmış göründü ![]() ![]() — Ulemânızın bizi tekfir etmesine bâis nedir? — Peygamberimizin ashabına küfredilir diye işitiriz, deyü cevâb eyledim; muteber kitaplarda, ashaba küfredenin kâfir olduğu yazılıdır ![]() — İmâm-ı âzam Ebû - Hanîfe'ye göre söylediğiniz gibidir ![]() ![]() — Diyelim ki İmam Şafiî'ye göre ashaba küfretmek dinden çıkmak değildir ![]() ![]() ![]() ![]() — Her kim Hazret-i Aişe'ye ahlâksızlık isnad etse, bizim katımızda dahi kâfirdir ![]() ![]() EN GÜZEL ŞEHİR: İSTANBUL Bu minval üzre hayli konuştuk ![]() — Cihanım, birçok yerine seyahat kıldın, dedi; gördüğün memleketlerde en çok hangi şehri beğendin? Gezip seyreyledim her şehrini gerçi bu dünyânın Nazirin görmedim hergiz Sitanbûl-û Kalâtâ'nın beytiyle cevap verdim ![]() — İstanbul gerçekten güzel şehirmiş derler, dedi; Osmanlı memâlikinde beylerbeyilerin ve sancak beylerinin dirlikleri ne miktardır? — Her beylerbeyinin ve sancak beyinin dirliği, idare ettiği vilâyetin ehemmiyetine göredir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sohbetten sonra Şâh'a: Â'şık isen hûn-i gam yemekten ey dil lezzet al Â'rif isen câm-ı mey nuş? eyleyip bir halet al Bî-bakaadır mâl-i dünyâya gönül meyleyleme Kıssa-î Kaarûn'u var gûf eyle andan ibret al Almağa can nakdini minnet mi eylersin bana Kıl tekellüm bir nefes benden anî bî-minnet al Ruhm edip ben nâ-tüvânâ girdi gamzen zahmına Ey tabîbim bari gel nakd-î hayatî ücret al Gezme Mecnun gibi dağlarda abes ey kûhken Aşk vadisinde sâkird ol bana bir san'at al Yâri görsem ölmeden kâr etdi hasret canıma Cehd edip ey haste-dil dest-i ecelden mühlet al Şübhe yok hubbü'l-vatan îmândandır Kâtibi Hâlini arz eyleyip Şâh-î keremden ruhsat al gazelimi okuyup izin istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultaniye yakınlarında Ebher şehrine geldik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihâvend şehrine gelerek Lûristan'a ayak bastık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (4) Seydî - Ali Reis, diğer Müslüman devletlerin feodal bünyesiyle Osmanlı devletinin merkeziyetçiliğini mukayese ederek, Osmanlı sisteminin üstünlüğünün en mühim noktalarından birine parmak basmaktadır ![]() (5) 1557 şubatı ortaları ![]() Burada maiyetime tayin olunan Nazar Bey'e ruhsat verdim, gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAKIYYE-İ AHVALİ BEYAN EDER Cemâziyelevvelin ilk günlerinde (6) Bağdad'dan ayrıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Size olan hâdise kimseye olmamıştır, dedi; sizin gördüğünüz memleketleri ve acayiplikleri, kimse düşünde bile görmemiştir ![]() Gezdiğim ülkelerin hükümdarları ve askerî kuvvetleri hakkında malumat rica etti ![]() ![]() — Anlaşılır ki, dedi; rûy-i zeminde ne Osmanlı devletine muadil bir devlet, ne Pâdşâh-ı Alempenâh Hazretleri'ne adil olur bir padişah vardır! Pâdşâh-î Rûm'a nisbet şâh olanlar Hak budur Bir kişi belkî hababdâ pâdşâh olmakdürür beytimi okuyarak cevap verdim ![]() Mağrib-û Maşrık'da Rûm'un leşkerî meşhurdur Kande azm eylerse onlar daima mansûndur beytini söyledim ![]() İskender Paşa, benim öldüğüm haberinin bütün Osmanlı ülkelerinde yayıldığını da bildirdi ![]() Rağbet eder mi â'şık olanlar bu haneye Sayd olma dama ey gönül aldanma daneye Sahm-î kaza bilirsin erişir nişaneye Çekmek belâ vü mihneti â'lemde yâ neye Gördün zamane uymadı uy sen zamaneye Baş eğme dehre izzet içün olma mübtezel Elvermese zamane sakın eyleme cedel Pendim kabul eyle benim sözüm esle gel Bir kişiye nasîb gelir bûdürür mesel Gördün zamane uymadı uy sen zamaneye Ney gibi inlesen n'ola her dem edip figan Kaanûn edindi kaddini çeng etmeyi cihan Güç eylemi usûle gözet dâiren hemân Gördün senin teranene raks eylemez zaman Gördün zamane uymadı uy sen zamaneye Dünyâ senin imiş tutalım n'eylesen gerek Â'kıl odur ki yok yere hare etmiye emek Sanma muradın üzre döner dâima felek Gûş et nasihatim hele benden sana demek Gördün zamane uymadı uy sen zamaneye Yazmış ne kim mukarrer ise levha çün kalem Elbette başa gelse gerek yazılan rakam Şad olma izzet île fena gelse çekme gam Ey Kâtibi cihanda nedir çektiğin elem Gördün zamane uymadı, uy sen zamaneye Gucarât'ı Osmanlı devletine ilhak etmek arzusu hatırımdan asla çıkmıyor, Lâmiî'nin şu kıt'asını kendi kendime tekrarlıyordum: Senin gitmez başından bu havalar Dimağın cümle toprak dolmayınca Bu sergerdanlığın pâyânı yokdur Vücûdun serteser hâk olmayınca SULTAN SÜLEYMAN HAN’IN HUZURUNDA Amid'den Ergani'ye geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (6) 1557 mart ortaları ![]() Üsküdar'a gelip Boğaz'ı geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saâdetlü Pâdşâh-ı Alempenâh Hazretleri'nin inayetlerine ve ihsanlarına mazhar oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Receb ayının son günlerinde Sultan Süleyman Han Hazretleri, saadetle Edirne'den İstanbul'u teşrif buyurdular ![]() Yâ İlâhi cümlemizi eyledin dünyâda şâd Âhıret'de dâhi eyle rahmetinle ber-murâd beytini söyleyerek İstanbul'a geldim ![]() Bu kıssadan ashâb-ı ibrete ve erbâb-ı hıbrete hisse oldur ki, kişi olmaz havalara ve uzun sevdalara yeltenmeyip “el-kanâ’atü kenzi lâ-yefnâ” (9) mefhûmu ile â'mil olup sükûn üzre ola ![]() ![]() ![]() (7) 1557 mayısının ilk günleri ![]() (Cool Bugünkü satın alma gücü aşağı yukarı 960 TL kadardır ![]() (9) “Kanaat, tükenmez bir hazinedir” ![]() (10) “Vatan sevgisi, imandan gelir” (yani imanı olmayanlarda vatan sevgin bulunmaz) ![]() (11) Son paragrafı, amiralin nesir üslûbundan örnek vermek için aynen aldık ![]() (12) 1557 haziranının ilk günleri ![]() (13) Takriben 7 aralık 1557, Seydi - Ali Reis'in bu eserini 6 ayda kaleme aldığı anlaşılır ![]() Bugünkü dile nakleden ve notlar ekleyen: YILMAZ ÖZTUNA Kaynak : Hayat Tarih Mecmuası ![]() |
![]() |
![]() |
|