Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beyliği, beylikler, eşrefoğulları

Beylikler - Eşrefoğulları Beyliği

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Beylikler - Eşrefoğulları Beyliği

Eşrefoğulları Beyliği

Eşrefoğulları, 13 yüzyılın ikinci yarısında Beyşehir ve Seydişehir taraflarında kurulmuş bir Türk Beyliği'dir Beyliğin kurucusu Seyfeddîn Süleyman b Eşref, Türkiye Selçuklularının uç beyi idi Selçuklu sultanı III Gıyâseddîn Keyhüsrev, İlhanlı sultanı tarafından öldürülmüş 1284 ve yerine II Gıyâseddîn Mes'ûd geçmişti

Öldürülen sultanın annesi, iki torunu için Eşrefoğullarından yardım isteyerek Konya'ya çağırdı Eşrefoğlu'na saltanat nâibliği verildi Bu şehzâdeler 13 Mayıs 1285'de tahta çıkarıldı Fakat bir ay sonra Selçuklu ordusunun gelmesi üzerine Eşrefoğulları tekrar Beyşehir bölgesine çekildiler Daha sonra Eşrefoğulları Sultan II Gıyâseddîn Mes'ûd ile barışmış ve Konya'ya giderek itaat arz etmişlerdir

Bu arada beyliğin merkezi ise Beyşehir olmuştu İlhanlı beylerbeyi Emîr Çoban'a itaat edenler arasında Eşrefoğlu Mehmed Bey de vardı (1314) Mehmed Bey'den sonra emîr olan II Süleymân-şâh zamanında ise, uclarda bağımsızlıklarını korumağa çalışan beyliklere karşı Moğol valisi Timurtaş harekete geçti

Timurtaş, Beyşehri zabt ve yağma etmiş, II Süleymân-şâh'ı Beyşehir gölüne attırmak suretiyle öldürtmüştür (1326) Bu suretle Eşrefoğulları Beyliği sona ermiştir Eşrefoğulları mimârî eserlerinden Seyfeddîn Bey'in Beyşehir'de yaptığı câmii ve mihrabı çok güzel olup, Selçuklu mimârîsinin bir devamıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com