![]() |
İktisat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İktisatİktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, ticaret, tüketim ve hizmet sektörlerini inceleyen bir bilim dalıdır ![]() ![]() Normatif İktisat - Bir durumu hedef olarak gören, ekonomik düzenin nasıl olmasına dair fikirler üreten iktisat dalıdır ![]() ![]() ![]() Pozitif İktisat - Sadece ekonomik düzeni sebep-sonuç ilişkisi içinde inceleyen, ekonomi içinde sürekli geçerli kanunları saptamaya çalışan iktisat dalıdır ![]() ![]() ![]() Mikroiktisat veya Mikroekonomi - Tüketicilerin ve firmaların ekonomik davranışlarını; ihtiyaç, fayda, değer, fiyat kavramları ile araştıran iktisat dalıdır ![]() ![]() ![]() Makroiktisat veya Makroekonomi - Ülke ekonomisi ve dünya ekonomisini ilgilendiren konu başlıklarını inceleyen bir iktisat dalıdır ![]() ![]() Türk Dil Kurumu tanımı 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alt dalları[*]Mikroiktisat[*]Makroiktisat[*]İktisat Tarihi[*]Uluslararası İktisat[*]Türkiye Ekonomisi[*]Kamu Ekonomisi[*]Politik İktisat[*]Çevre Ekonomisi[*]Sanayi Ekonomisi[*]Çalışma Ekonomisi[*]Tarım Ekonomisi[*]Yeni EkonomiTerimler Faydacılık, Ceteris Paribus, Mukataa, Bilgi yetersizliği, Esham merkantilizm, Görünmez el, monetarizm, Monopol, Oligopol Üretim faktörleri, sermaye, Say Kanunu, monetizasyon, Monopson Toprak, İşgücü, Girişimci, Esneklik, arz, talep, Sosyalizm, Kamu, İhracat, İthalat, sübvansiyon, Milli gelir, Ödemeler dengesi, Vergi, Kamu harcamaları, enflasyon, deflasyon, deflatör, Sabit kur, döviz, Esnek kur, durgunluk, düopson, düopol, Ordinal Fayda, Taban fiyat , Oyun Teorisi , Pareto optimalite , optimal , Kardinal Fayda , Rant , Tüketici rantı , Üretici rantı, Tavan Fiyat , Barter , Tüketim , Bütçe , Fiyat Kısa Dönem , Uzun Dönem , Tam İstihdam , Teşvik , YatırımKaynak Dağılımı , Gelir Dağılımı , İstikrar , Kamunun Fonksiyonları , Dışsal Ekonomiler, coase Teoremi, dezenflasyon |
![]() |
![]() |
![]() |
İktisat |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İktisatFaydacılık hem iyinin teorisi hem de doğrunun teorisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydacılık ilk olarak 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem Bentham'ın hem de Epikür'ün formulasyonu hedonistik nedenselliğin farklı tipleri olarak düşünülebilir çünkü hareketlerin doğruluğunu sebep oldukları mutluluğa göre ölçüyorlardı ve mutluluğu zevkle tanımlıyorlardı ![]() ![]() ![]() John Stuart Mill "Utilitarianism" isminde ünlü (ve kısa) bir kitap yazmıştır ![]() ![]() ![]() Faydacılığı eleştirenler bu görüşün birkaç problemi olduğunu söylemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydacılık sağduyu ile çeliştiği için de eleştirilmiştir ![]() ![]() ![]() Daniel Dennett kararlarımızı yönlendirmek için faydacılığın kullanmasının sınırlarını belirlemek için Three Mile adasını örnek olarak kullanır ![]() ![]() ![]() ![]() Burada söz edilen sıkıntılardan kurtulmak için faydacılığın değişik çeşitleri ortaya atılmıştır ![]() ![]() ![]() Örneğin bir kişi yalan söylerse en fazla faydayı elde edeceği bir durumda olsun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İktisat |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İktisatCeteris Paribus, Latince "Diğer tüm durumlar sabitken" anlamına gelen bu kalıp, hemen hemen tüm bilimlerde kullanılan bir analiz yöntemidir ![]() En yaygın ve sistemli olarak kullanıldığı alan, iktisattatır ve ele alınan konuyla ilgili analizde, bir değişkendeki değişmeyi, diğer tüm değişkenlerin sabit olduğu varsayımıyla irdelemektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|