![]() |
Sinerjik Yönetim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sinerjik YönetimSinerjik Yönetim Şu alt başlıklar altında incelenecektir:
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sinerjik Yönetim |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sinerjik YönetimSinerji ve Sinerjik Yönetim Kavramı Yeni global yönetim anlayışının beş temel boyut üzerine inşa edildiğini söylemek mümkündür ![]() Kalite, son yıllarda yönetim alanında en çok konuşulan kavramların başında gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yine özellikle 1990’ lı yıllardan itibaren strateji kavramının ve buradan hareketle Stratejik Yönetim adı verilen bir yeni yönetim anlayışının organizasyonlarda giderek önem kazandığını görüyoruz ![]() ![]() Stratejik yönetim, bir organizasyonun amaçlarına ulaşabilmesi için etkili stratejiler geliştirmesini, bunların planlanmasını, uygulanmasını ve kontrolünü ifade eder ![]() ![]() (1) Durum ve Strateji Analizleri (2) Uzlaşma ve Karar Verme Analizleri ![]() Durum ve strateji analizi tekniklerinden organizasyonun iç ve dış durum değerlendirmesinin yapılması, strateji oluşturulması ve alternatif stratejiler arasında en uygun olanının seçilmesi amacıyla yararlanılır ![]() ![]() Yeni yönetim anlayışının diğer iki önemli boyutu “insan” ve “bilgi” dir ![]() ![]() İnsan kaynaklarının yönetimi, organizasyonun amaçlarına (karlılık, verimlilik, kalite vs ![]() ![]() ![]() Öte yandan, yeni yönetim felsefesi aynı zamanda “bilgi odaklı yönetim” olarak da adlandırılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() (1) Yeni gelişmiş malzeme teknolojileri (2) Biyoteknoloji ve gen mühendisliği (3) Enerji teknolojileri vs ![]() Sinerji ve Sinerjik Yönetim Kavramları Sinerji, bütünün parçalarının toplamından daha fazla olması anlamında kullanılan bir kavramdır ![]() 1+1+1=4 ya da 1+1=3 olarak yazılabilir ![]() Sinerji kavramını çok daha iyi açıklayan bir sözü de yazmakta yarar bulunmaktadır: “Bir zincirin gücü, o zincirin en zayıf halkasının gücüne eşittir ![]() Burada da bütünün (zincirin tamamının) etkisi zincir halkalarının bir arada kullanılmasına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Özetle, sinerji, bütünün parçalarının toplamından daha fazla olması anlamında kullanılmakta ve organizasyondaki tüm kaynakların ortak bir amaca yöneltilmesini ifade etmektedir ![]() ![]() Sinerjik yönetim esasen iki farklı anlamda kullanılabilir ![]() ![]() ![]() Sinerjik yönetim, dar anlamda ise yönetime tüm çalışanların daha geniş ve etkin bir katılımının sağlanmasıdır ![]() ![]() Bilgi paylaşımı Anketler Geri bildirim Öneri sistemleri Görev grupları, (örneğin, sıfır hata çalışma grubu, öneri geliştirme grupları, verimlilik geliştirme çalışma grubu vs ![]() İş zenginleştirme Kalite çemberleri Kendi kendini yöneten takımlar Fonksiyonel çalışma grupları, Fonksiyonlararası çalışma grupları Organizasyon / Sendika işbirliği Kaynak: canaktan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sinerjik Yönetim |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sinerjik YönetimSinerjik Yönetimin Özellikleri Sinerjik yönetimin başlıca özelliklerini satır başlarıyla şu şekilde özetleyebiliriz: Sinerjik yönetim, organizasyonda yüksek performans için tüm üretim faktörlerinin birarada kullanılması ve ortak bir enerjiye dönüştürülmesi demektir ![]() ![]() ![]() ![]() Sinerjik yönetim aynı zamanda organizasyonda fonksiyonlararası iletişim ve etkileşimin önemi üzerinde durmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: C ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|