![]() |
Lojistik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() LojistikLojistiğin günümüzde kabul gören en geçerli tanımı The Council of Logistics Managment (CLM) kuruluşu tarafından yapılmıştır ![]() ![]() Doğal kaynakların dünyaya eşit olarak dağılmamış olması, insanların başka ülkeleri görme arzusu ve en basit olarak günlük hayatımızda bir yerlere gitme çabası sonucu ulaştırma ortaya çıkmıştır ![]() ![]() 1990'lı yıllarda küreselleşmenin artmasıyla birlikte, işletmeler daha fazla ithalat ve ihracat yapmaya başlamışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki lojistik yönetimi nedir? Lojistik kelime kökeni itibariyle Latin dilinde lojik (mantık) ve static (istatistik) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir ki sözlük anlamı olarak mantıki istatistiktir ![]() Lojistik esas olarak askerî bir terimdir, bundan dolayı ilk uygulamaları askerî alanlar ve savaş alanları olmuştur ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() The Council of Logistics Management (CLM) kuruluşu tarafından yapılan tanımda açıklanması gereken 2 unsur var, bunlar; müşteri ve tedarik zinciri ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde lojistik şirketlerinin geçmişte taşımacılık sektöründe faaliyet göstermeleri, ve insanların yeterli derecede bilgilendirilmemesinden dolayı lojistik, taşımacılık olarak değerlendirilmektedir ![]() ![]() ![]() Lojistiğin Önemi Gelecekte kurumların rekabeti ürettikleri ürünlerde veya tüketilen ülkelerde değil, kullandıkları tedarik zincirleri arasında olacaktır Professor Martin Christopher, Cranfield University, U ![]() Lojistik İşinin Esasları Mevcut iş yapma şekillerimizden farklı • Süreç bazlı yönetim • Süreç analizi ve yeniden yapılandırma • On-line bilgi akışı ve otomasyon • Proje bazlı iş akışı • Eğitimli, gelişmeye açık ekip • Teknik destekli operasyon ekibi • Uzun dönemli sözleşmeler kazan-kazan • Kalite yönetimi ve iyileştirmesi • Az sayıda % 200 memnun müşteri Kurumların Yapılanma Esasları İş yapma bilgisi gerekmektedir • Lojistik planlama ve mühendislik tecrübesi • Yönetim uzmanlığı ve geçmişi • Operasyonel destek İş Gelişimi sağlanmalıdır • Kuruluşun lojistik hizmetlerine devam etme kararlılığı • Kuruluşun vizyonu ve genel stratejisi • Önde gelen müşterilerin dağılımı Finansal Durumu sağlam olmalıdır • Toplam yıllık gelirler • Yatırımı ve varlıkları • Lojistik hizmetlerinde kullanılan varlıklar • Nakit akımı, mali borçları, bağımsız denetim raporu Hangi Firmalar Lojistikçi kullanıyorlar • Üreticiler (endüstriyel- tüketim) • 3PL kuruluşlar • Ticari kuruluşlar (perakende, toptan, dağıtım) • Eğitim kuruluşları • Devlet kuruluşları • Servis kuruluşları (banka- hastane-yemek) • Danışmanlar 3PL Branş Tanımları • Lojistik Projeler • Nakliye grupları ve trafik yönetimi • Satın alma • Depo işletmesi • Dağıtım • Stok kontrol, envanter yönetimi • Bütçeleme, planlama ve talep tahmini • Müşteri Hizmetleri • Mali işler • IT • İnsan kaynakları • Halkla İlişkiler Lojistiği Etkileyen Disiplinler • Pazarlama • Ekonomi • Mühendislik • İşletme • Bölümlerinde alt disiplin olarak eğitim verilmektedir ![]() • Öğretim üyelerinin ilgisine bağlıdır ![]() • Ayrı bir disiplin haline gelmeye çalışmaktadır ![]() • Tümüyle de ilişkilidir ![]() Lojistiğin dayandığı temeller • Strateji (maliyet minimizasyonu, katma değer, kontrol/uyarlanabilirlik) • Yapı (fonksiyonel ve organizasyonlar arası bütünleşme) • Kapasite (lojistik ağının tasarımı , ağın belli başlı noktalarındaki stok seviyeleri, kanal sistemi yapısı vb ![]() • Hareket (malzeme hareketi, bilgi akışı, fiziksel mal akışları) • İnsan (fonksiyonel bütünleşme, organizasyonlar arası ilişki ve etkileşim) • Finansal öğeler (sermaye altyapısı, Pazar hareketleri) • Fiziksel Olanaklar (işlevsel süreçler, işlevlerin bütünleşimi Prof ![]() ![]() Transeurasia 2001 |
![]() |
![]() |
|