Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gençlik, sosyolojisi

Gençlik Sosyolojisi

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gençlik Sosyolojisi

Gençlik

Gençlik, bebeklikten yetişkinliğe kadar olan dönemi anlatmak için kullanılan terim Bu terimin fizyolojik, demografik, sosyolojik durumu yansıtmada bir altkültür olarak kullanılmasında ergenlik, teenager, grup etkileşimi üzerinde durulur Eğitim ve toplumsal hareketler araştırmalarında belirtilen bir toplumsal adlandırmadır

Türkiye nüfusunun 3/1'i 15-24 yaş arasındadır ve yaklaşık 20 milyondur Okullaşma, kültür, spor ve işsizlik bakımından veriler düşüktür Ulusal düzeyde gençlik için üç fon bulunmaktadır: Gençlik Programı, Hayata Artı, Gençlik Hizmetleri Dairesi fonudur Araştırmalarda gençlik sorunları aile, iletişimsizlik, şiddet, bağımlılıklar, eğitimsizlik, işsizlik, cinsellik, nihilizm, bireycilik, rekabet, tüketim kültürü gibi faktörlerde ortaya çıkmaktadır
Devletle gençlik arasında Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor bakanlıkları bağlantı kurar

Dargelirli ailelerde çocuklar 12 yaşında ekonomik çalışmaya başlamaktadır Oysa 15 yaş gençlikğin alt sınırıdır Üst sınır 24'tür (BM'ye göre) Bu yaşlarda eğitim dışında kalan gençliğin çalışma yaşamında iş güvencesi de yoktur Aile içinde kuşak çatışması, çevre ile uyumsuzluk, kötü alışkanlıklar, sistemin yetersizliklerinin gençliğin önünü kesmesiyle oluşan umutsuzluk genel sorunlardır

Gençliğin taşıdığı özdeşleşme ve bağımlılık, bilişsel ve ahlaki düzeylerde gerçekleşir Arkadaşlık ve evliliklerin büyük bölümü bu yaştadır Fizyolojik gelişim süreci 30lu yaşlara kadar artarak devam etmektedir Akıl ve beden gücünün, üreticiliğin dorukta olduğu yaşlardır Cinsiyet açısından, kızlarda erken yaşta annelik ve erken yaşta doğum sorunları görülür

Kişilik ve benlik kuramlarında kişinin kendini nasıl gerçekleştirdiği araştırılır Gençlik, ataerkil kültürle, şiddetle, namus formasyonlarıyla ve yaşlı kuşakla çatışma içindedir

Siyasal hareketlerde Yeni Osmanlılar, İttihat ve Terakki gençlerden oluşmakta, bunlara Genç Türk (Jön Türk) denilmekteydi Mitingler ve protesto gösterileri, öğrenci hareketleriyle paraleldir

1980'e kadar olan gençlik hareketleri sağ ve sol kutuplaşmayla zirveye çıkmış, terör olayları artmıştı Bu tarihten sonra ise antipolitik gençlik ortaya çıkmıştır 1960'lara damgasını vuran gençlik, 1968FKF'nin etkisi büyüktür Türkiye cumhuriyetinin gençliğe emanet edildiği belirtilmiştir hareketi diye adlandırılır ve

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com