![]() |
İmmanuel Kant |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmmanuel KantİMMANUEL KANT (1724-1804) YAŞAM ÖYKÜSÜ Vebayla cezalandırılmış savaşlarla yerle bir edilmiş aydınlanma çağı Avrupa’sında Kant 1724 yılında bir saracın on bir çocuğunun dördüncüsü olarak Konigsberg’de doğdu ![]() ![]() Ailesi çok yoksuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üniversitede 40 yıldan fazla bir süre ders verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KANT’IN SAAT GİBİ OLAN YAŞAMI Kant’ın günün her dakikası mükemmel bir İsviçre saatinin dakik işleyişiyle düzenlenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herder dediği gibi onun dudaklarından dökülen dil “şimdiye denk insan dudaklarından dökülen en derin dildir” ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yatak odasında düşmemek için ilginç bir düzenek kurmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan dolayı yürüdüğü zaman çok yavaş yürürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KANT’IN SAĞLIĞI Kant de Quince göre hepten acı çekmediği söylenmese de taşıdığı iyilik duygusuyla Kant’ın sağlığı olumluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KANT’IN HAYATININ HÜZÜNLÜ SONU Filozofun son yılları üzücüydü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İMMANUEL KANT: SİYASİ HAKLARDA TEORİ-PRATİK İLİŞKİSİ ÜZERİNE 1792 Bir toplumu oluşturmak üzere bir araya gelen büyük bir insan grubu tarafından yapılan bütün sözleşmeler arasında bir anayasa teşkil eden sözleşme ayrıcalıklı bir yere sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam olarak bir hukuk devleti şeklinde adlandırılabilecek olan sivil devlet aşağıdaki önsel ilkelere dayanır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() Bu ilkeler, dışsal insan haklarının saf rasyonel ilkelerine göre bir devletin tek başına oluşturabileceği kanunlar gibi zaten mevcut olan bir devlet tarafından verilmiş kanunlar değildir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İmmanuel Kant |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmmanuel KantKANT’IN AHLAK FELSEFESİ Ahlak toplumsal yaşamda belirli kişi,grup yada toplum için belirli zamanda ve belirli bir yerde geçerli olan (yada geçerli olması beklenen) değer yargılarının örf, adet, norm ve kuralların oluşturduğu bir sistem bütünüdür ![]() Ahlak kuralları, belirli bir kişi, grup yada toplum için geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlak kuralları belirli bir yerde geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() Ahlak kuralları, belirli bir zamanda geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() Ahlak insanlar arası ilişkilerde nasıl davranılması (yada nasıl davranılmaması) gerektiğini gösteren “kendiliğinden oluşmuş” (spontan) ve ”hazır” değer yargıları sistemidir ![]() ![]() ![]() Ahlak, insanlar arası ilişkilerde uyulması beklenen kuralları ve yapılması gereken görevleri belirler ![]() ![]() ![]() ![]() Ahla sadece “uyulması beklenilen kuralları” değil, aynı zamanda “yapılması gereken (yada beklenilen) görevleri” de belirtir ![]() ![]() ![]() Özgür toplumun ahlak felsefesi, Kant Ahlakıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özgür Toplum, “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın”,”gölge etme başka ihsan istemem” şeklinde ifade edilebilecek kinik ve sekinci ahlak anlayışlarına tamamen karşıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Devlet ahlakı, siyasetçilerin ve bürokratların siyasal karar verme ve uygulamalarda uymaları gereken ahlaki kuralları ifade eder ![]() ![]() Devlet ahlakının temeli hukukun üstünlüğüne dayalı olmalıdır ![]() ![]() ![]() İyi bir toplumsal düzende, oyunun kurallarının önceden ve toplumsal uzlaşmaya dayalı olarak tespit edilmesi siyasetin ıslah edilmesi için önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İş dünyasında mal ve hizmetlerin, üretim ve tüketim sürecindeki doğrular ve yanlışlar iş ahlakının konusunu oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medya ahlakı, tüm medya araçlarının, haber, ilan ve reklam ve satış promosyonlarının dürüst, gerçeğe dayalı, tüketici ve topluma karşı bir sorumluluk duygusunu taşıyacak tarzda olmasını gerektirir ![]() ![]() ![]() Bilgi toplumuna ve enformasyon çağına doğru hızla ilerlerken medyanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmanın ahlaki ölçüleri ve normları olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() KANT'IN AFORİZMALARI •En yüce varlık: her şeyi bilen ![]() ![]() •Felsefe, insan için her zaman tamamlanmadan kalan bilgeliğe ulaşma çabasıdır ![]() •Doğa insana zorbaca davranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() •Ben, insan olarak, kendim için uzamda ve zamanda bir duyu nesnesiyim; aynı zamanda da bir anlam nesnesi -bir kişiyim: dolayısıyla hak sahibi bir ahlak varlığıyım ![]() •Bir şeyi yapmalıysam, yapabilecek durumdayım demektir; üzerime kaçınılmazsa düşen, kurma olanaklarımın da içinde olmalıdır ![]() •Doğa eder (agit) ![]() ![]() ![]() ![]() •İçimde öyle bir varlık var ki, etkinliğin nedensel ilişkileri (nexus effectivus) içinde benden ayrı olarak benim üstümde durur (agit, facit, operatur), kendi kendine özgür olarak, yani, uzam ve zaman içindeki doğa yasasına bağımlı olmadan, beni içimden yargılar (haklandırır yada lanetler) ve ben insan, kendim, bu varlığım; bu, öyle, benim dışımda bir töz değildir; ve asıl garip olan şu: nedensellik, gene de, eyleme özgürlük içinde belirlenmişliktir (doğa zorunluluğu olarak değil) ![]() •Üstümde Tanrı, dışımda dünya, içimde insansal tin- •Dünyayı bilmek isteyen, onu önce kurmak zorundadır, hem de kendi içinde ![]() •İnsanda etkin ama duyu-üstü bir ilke vardır ki, doğadan ve dünyanın nedenselliğinden bağımsız olarak,berikinin görünüşlerini belirler; buna özgürlük denir ![]() •Olabilir ki görmeyi ve işitmeyi sürekli yeniden öğrenmem gerekir; ama gene de nesnenin tasarımının benim kendimce apriori yapılması gereklidir ![]() •Özne kendi kendisini nasıl apriori belirler ![]() •Dünyanın içindeki insan, dünyanın bilgisiyle birlikte ona aittir; ama dünya içinde ödevinin bilincindeki insan, görünüş değil, kendinde varlıktır; şey değil, kişidir ![]() •Kişi, özgürlük ilkelerine göre kendi kendini belirleyen varlıktır ![]() ![]() ![]() •Ben, insan, kendim için bir dışsal duyu nesnesi; dünyanın bir parçasıyım ![]() •Tek bir dünya vardır: çünkü olanaklı deneyimin nesneleri olarak duyusal görünün biçimlerinin üzerinde kurulu olduğu uzamın ve zamanın mutlak birliği vardır ![]() •Ben, insan, bir dünya varlığıyım ve kendim de dünyaya aitim ![]() ![]() •Tanrı kutsal olandır, ama kutsal bir varlık yapamaz ![]() •Özgürlük kavramı: kendi kendinin yaratıcısı olmak ![]() •Özne kendi dışında etkindir ![]() •Madde dünya uzamının her yerindedir ![]() ![]() •İnsan, bir dünya varlığıdır, ama, kendi kendisini (onun) bir üyesi olarak kuran (varlık) ![]() •Nereden geliyor bana bu fikirler dizisi? Varlıkların bütünlüğü akla apriori verilmiş bir kavramdır; benim kendi bilincimden kaynaklanır ![]() ![]() ![]() •Akıl, kaçınılmazca, nesneler yaratır kendi kendisine ![]() ![]() •Yaşamın peşinden gelen cansızlık ölümdür ![]() •İnsanın yalnızca düşünmesi değil; kendi kendine, düşünüyorum, diyebilmesidir, onu bir kişi kılan ![]() •Felsefe, aklın kendisine verdiği, kendi kendini kuramsal ve kılgısal bakımdan nesne kılma görevidir ![]() •Felsefeyi felsefe yapma işi olarak değil, tamamlanmış bir bütün olarak ortaya koymak ![]() ![]() •Bütün bilginin en son amacı en yüce kılgısal akılda kendi kendini tanımaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İmmanuel Kant |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmmanuel KantKANT’IN AHLAK –İNSAN VE ÖDEV ANLAYIŞLARI Kant her hangi bir kavramdan değil, insanın doğal yeteneklerini geliştiren, yapıp etmelerden yola çıkıyor ![]() Kant’ın tüm görüşlerinde öğretisinde ikililikler var; insan bir yönüyle doğa yasalarına bağlı, fenomen alanın öğesi diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak insan ahlaklı davranışlarda bulunur ve başkasından da ahlaklı davranışlar bekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fenomen dünyada ait olduğu ölçüde Doğa Yasalarına uyar ![]() ![]() Kant; insanda “otonomi” olmasa, canlılardan farkı kalmaz diyor ![]() ![]() ![]() İnsandan hareketle insan problemlerini araştıran Kant’a aklın yasalarına uygun davranmak ahlak yasalarına uygun davranmak ÖDEV’ dir ![]() Kant’ın sadece insanda değil bütün alanlarda bu ikiliği gördüğünü söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanda da bu ikililiği göründüğünü söylemiştik, insan da öyle bir yan var ki kendinde şeylerin özelliğini taşıyan insan bir yandan da doğa yasalarına bağımlı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akıl sahibi bir varlık, bir düşünce varlığı olarak kendini duyular dünyasına değil anlama yetisinin dünyasına ait saymalıdır ![]() Duyular dünyasına ait olduğu ölçüde Doğa Yasalarının altındadır ![]() Deneysel olmayıp akılda temel bulunan yasalar ![]() ![]() Kant, insanın bu iki dünya arasında sürekli gidip geldiğinden bahseder ![]() ![]() ![]() ![]() Akıl sahibi varlık olarak insan, kendi istemesinin nedenselliğini özgürlük idesi olmadan hiç düşünemez diyor, farz ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salt anlama yetisi dünyasına ait olsaydık bütün eylemlerimiz saf istemenin özerklik ilkesine uygun olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnızca düşünülür dünyanın üyesi olsaydım, bütün eylemlerim istemenin özerkliğine uygun olurdu ![]() Benim için ahlak yasalarına uygun davranmak ödev oluyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|