![]() |
Köklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve Sorbe |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve SorbeKöklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve Sorbe Şerbetin Tarihi - Osmanlı Kültüründe Şerbetin Yeri - Şerbet ve Sorbe Arasındaki Fark Şerbet ve sorbe günümüz gastronomisinin “doğu-batı” sentezini algılamasının belirgin bir örneğidir ![]() Şerbet; çiçek, meyve, baharat, yemiş ve benzeri gıdaların şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar ve suyla hazırlanıp çoğunlukla soğuk fakat sıcak olarak da tüketilen bir içecek ![]() Sorbe ise teknik olarak şerbetin buz kristallerine dönüştürülmesiyle üretilen soğuk tatlı ![]() ![]() Şerbet ve sorbe her ne kadar birbirlerinin akrabası gibi görünse de, aslında ikisinin de etrafında birbirine hiç benzemeyen bir kültür oluşmuştur ![]() Şerbet, henüz gazlı içeceklerin ortaya çıkmadığı zamanlarda ve Osmanlı döneminde, çok önemli bir içecekti ve bol tüketilmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle yaz mevsimlerinde şerbetin soğutulması hem pahalı hem de zor bir meseleydi ![]() ![]() ![]() ![]() KAR HELVASINDAN SORBEYE ‘Karsambaç’ olarak bilinen kar helvası, pekmez, bal, taze meyve, meyve şurupları ve karla karıştırılarak hazırlanır ![]() ![]() ![]() “İtalyan soğutma teknoloji”sini başarılı bir şekilde kullanarak şerbetin kristalleşmesini sağlanıp büyük bir devrim yapmıştır ![]() ![]() ![]() Şerbet kültürümüz maalesef gelişen şartlardan hemen hemen unutuldu ![]() ![]() Sorbe akılcı bir yöntemle dünya gastronomisindeki yerini hâlâ korumaya devam ediyor ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|