Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
geleneği, içecek, köklü, sorbe, şerbet

Köklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve Sorbe

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Köklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve Sorbe



Köklü Bir İçecek Geleneği Şerbet Ve Sorbe
Şerbetin Tarihi - Osmanlı Kültüründe Şerbetin Yeri - Şerbet ve Sorbe Arasındaki Fark

Şerbet ve sorbe günümüz gastronomisinin “doğu-batı” sentezini algılamasının belirgin bir örneğidir

Şerbet; çiçek, meyve, baharat, yemiş ve benzeri gıdaların şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar ve suyla hazırlanıp çoğunlukla soğuk fakat sıcak olarak da tüketilen bir içecek

Sorbe ise teknik olarak şerbetin buz kristallerine dönüştürülmesiyle üretilen soğuk tatlı Aynı zamanda çok yemekli menülerde damak tadını yenilemek için iki yemek arasında sunuluyor

Şerbet ve sorbe her ne kadar birbirlerinin akrabası gibi görünse de, aslında ikisinin de etrafında birbirine hiç benzemeyen bir kültür oluşmuştur

Şerbet, henüz gazlı içeceklerin ortaya çıkmadığı zamanlarda ve Osmanlı döneminde, çok önemli bir içecekti ve bol tüketilmekteydi Dolayısıyla bu dönemlerde büyük miktarlarda üretim yapan şerbet sektörü bulunmaktaydı Sadece taze şerbet yapımı ile ihtiyacı karşılamak mümkün değildi Bu nedenle şerbet yapımında hazır karışım icatları geliştirilmişti Konsantre sıvı şuruplar, macunlar ve şerbetlik şeker sayesinde büyük miktarlarda şerbet üretilmekteydi

Özellikle yaz mevsimlerinde şerbetin soğutulması hem pahalı hem de zor bir meseleydi Soğutma teknolojisi çıkıncaya kadar tüm dünyada kar ve buzların saklandığı evlerde ve saraylarda karlık, buzluk, kar kuyusu, kar ambarı, kar depmesi, kar dolabı, kar tulumu gibi muhafaza yerleri bulunmaktaydı Üstelik toplanacak karların özellikli olması gerekmekteydi Zira kar ve buz sadece soğutmak amaçlı değil aynı zamanda yemek veya şerbet üretimi için biriktirilirdi

KAR HELVASINDAN SORBEYE
‘Karsambaç’ olarak bilinen kar helvası, pekmez, bal, taze meyve, meyve şurupları ve karla karıştırılarak hazırlanır Bu yöntemle aynı zamanda kar şerbeti de yapılırmış Kar şerbeti ile sorbe yapılış bakımlarından değil, fakat yapıları bakımından aynı sonucu vermektedir

“İtalyan soğutma teknoloji”sini başarılı bir şekilde kullanarak şerbetin kristalleşmesini sağlanıp büyük bir devrim yapmıştır Dondurmanın ise sorbe yönteminden türediğini söylemek zordur Karışım yapıları birbirinden farklıdır

Şerbet kültürümüz maalesef gelişen şartlardan hemen hemen unutuldu Ancak bazı restoran işletmeleri minik bardaklarda nefis şerbetleri yeniden müşterilerine ikram etmeye başladılar

Sorbe akılcı bir yöntemle dünya gastronomisindeki yerini hâlâ korumaya devam ediyor


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.