![]() |
Yemeğin tarihi romalılar dönemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin tarihi romalılar dönemiYEMEĞİN TARİHİ Deniz Gürsoy, Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul, Kasım 1995, Kurtiş Matbaacılık San ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ROMALILAR DÖNEMİ Romalılar imparatorluklarını kurduklarında fethettikleri toprakların yemek kültürünü de Roma'ya taşıyıp zengin bir mutfak kültürü yarattılar ![]() ![]() İmparatorlukta şölenlerde, zafer kutlamalarında, törenlerde öyle kalabalık topluluklara yemek ve içki hizmeti veriliyormuş ki, İmparator Julius Caesar'ın askeri bir zaferin ardından düzenlediği kutlamanın birkaç gün sürdüğü ve bu kutlamada tam 260 bin kişinin yemek yediğini belirtmek, Romalılardaki toplu yemek geleneği hakkında bir fikir verir sanıyorum ![]() Şölenlere de çok düşkündü Romalılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madem sözü kelimelere getirdik, biraz daha sürdürelim isterseniz: Taverna kelimesi de Romalılar döneminden kalma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma'da aşçılar genellikle Yunanistan'dan getirilen, bu konuda yetenekli erkek köleler arasından seçiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Yine de bu konuda en şanslısı Cleopatra'nın aşçısı olsa gerek ![]() ![]() ![]() İlk yemek kitabinin da bir Romalı tarafından yazıldığını belirtmekte yarar var ![]() ![]() Apicius'un adı bugün yemek sayesinde anılıyor ama trajik sonunu hazırlayan da yine yemek olmuş ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|