![]() |
Yemek Pişirme Teknikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek Pişirme TeknikleriBeslenmek için seçtiğimiz besinler kadar onları pişirmek için kullandığımız yöntemler de önem taşır ![]() ![]() FIRINDA PİŞİRME (BAKING) Uygun Besinler: Meyveler Patates Sütlü ve yumurtalı yiyecekler Unlu yiyecekler Sebzeli / vejetaryen kekler Et ve sebze karışımları Dikkat Edilecek Hususlar: *Tepsiler kuru, kalın ve temiz eldivenlerle tutulmalıdır ![]() *Fırın ve tepsilerle temas sırasında yanıklardan sakınmak için kollar kıvrılmalıdır ![]() *Tepsi ve fırınlar aşırı doldurulmamalıdır ![]() *Dolu tepsilerin fırına yerleştirilmesi veya fırından çıkarılması sırasında dikkat edilmelidir ![]() *Yemeğin kalitesinin bozulmasını ve ısı kaybını önlemek için fırın kapaklarının açılması minimalize edilmelidir ![]() HAŞLAMA (BOILING) Uygun Besinler: Pek çok besine bu yöntem uygulanabilir ![]() Et ve kümes hayvanları Balık ve deniz ürünleri; özellikle ıstakoz için Yumurta Taze ve dondurulmuş sebzeler Kurutulmuş tahıllar Dikkat Edilecek Hususlar: *Doğru kapasitede kaplar seçilmelidir, küçük kaplarda kaynayan sıvı etrafa sıçrayabilir ve yanıklara sebep olabilir ![]() *Sebzeler uzun süre suda bekletilmemeli, mümkün olduğunca kaynayan suda kısa süreli pişirme uygulanmalıdır ![]() *Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir ![]() ![]() KIZARTMA (FRYING) Uygun Besinler: Balıklar Kümes hayvanları Hazır gıdalar Sebzeler Patates Meyveler Hamurlar Bazı besinler derin yağda kızartma metoduna uygun değildir ![]() ![]() Dikkat Edilecek Hususlar: *Nemli veya ıslak besinler önce kurutulmalı daha sonra kızartılmalıdır ![]() ![]() ![]() *Kızartıcılar asla fazla yağ veya yiyecekle doldurulmamalıdır ![]() *Termometresiz kızartıcılar kullanıldığında, yağın yanacak kadar ısınmamasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() *Normal kızartma derecesi 175–195 °Cdir ![]() *Tek seferde büyük miktarda kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır ![]() *Yeterli yağ kullanıldığından emin olunmalıdır ![]() ![]() *Kızartma işleminden sonra yiyecek çabucak servis edilmelidir, bekletme ile besin gevrekliğini kaybeder ![]() *Kızartılan yiyeceklerin üzeri kapatılmamalıdır yoksa bu durumda da besin gevrekliğini kaybeder ![]() *Yüzeydeki yağ, kızartma sonrasında süzdürülmelidir ![]() ![]() *Oksidasyonu önlemek için kullanılmayan yağlar süzüldükten sonra kapalı olarak muhafaza edilmelidir ![]() ![]() IZGARA (GRILLING) Uygun Besinler: Taze etler Sakatatlar Kümes hayvanları Balık ve deniz ürünleri Sebzeler, özellikle mantar ve domates Hazır gıdalar, burgerler Dikkat Edilecek Hususlar: *Az miktarda tuz kullanılmalıdır ![]() *Mümkünse az yağlı et kullanılmalı ve görünür yağları temizlenmelidir ![]() *Pişirme işlemine ızgaranın en sıcak tarafından başlanmalıdır ![]() *Yavaş pişirme yiyeceğin kurumasına sebep olacağından hızlı pişirme uygulanmalıdır ![]() *Yiyeceğin çevrilmesinde asla çatal gibi yiyeceği delecek malzemeler kullanılmamalıdır ![]() MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME (MICROWAVE COOKING) Uygun Besinler: Taze etler Sakatatlar Kümes hayvanları Balık ve deniz ürünleri Sebzeler, özellikle mantar ve domates Hazır gıdalar, burgerler Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: *Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, dokularının bozulması önlenmelidir ![]() *Mümkünse yemeğin üstü mikro dalga fırına uygun bir kapak ile kapatılmalıdır ![]() *Sadece mikro dalga fırına uygun olan plastik, seramik ve cam kaplar kullanılmalıdır ![]() *Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır ![]() *Fırın boşken çalıştırılmamalıdır ![]() *En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar tercih edilmelidir ![]() *Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır ![]() *Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır ![]() *Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır ![]() BUHARDA PİŞİRME (POACHING) Uygun Besinler: Yumurta Balık ve kabuklu deniz ürünleri Sebzeler (patates dahil) Çeşnili ve tatlı pudingler (düşük basınçta buharla) Anahtar Noktalar: * Besin değerini koruyan bu pişirme metodu ile besinler kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirilir ![]() * Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünmeleri ve renklerinin korunması sağlanır ![]() * Buhar kapatılmadan kapak açılmamalıdır ![]() * Kapak açılırken geride durulmalı, buhara dikkat edilmelidir ![]() * Düşük basınçla pişirme ile besindeki proteinin zarar görmesi engellenebilir ![]() * Sebzeler servise yakın zamanda pişirilmelidir ![]() * Fazla pişirmekten kaçınılmalıdır ![]() ![]() * Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir ![]() * Her kullanım öncesi makine kontrol edilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|