Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
>, mutfakta, noktalar, püf, önemli

> !!!Mutfakta Önemlİ PÜf Noktalar!!!

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

> !!!Mutfakta Önemlİ PÜf Noktalar!!!



PÜF NOKTALAR

Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun

Kekin üstüne çikolatalı SoS
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır


Buzdolabınızı Temizlemek Için Karbonat
Bir fincan karbonatı, 3 litre su ile karıştırıp, buzdolabınızı temizlemek için kullanın

Buzdolabınızdaki Kokuları Gidermek Için
1 tas sütü buzdolabına koyun ve bir - iki gün süreyle bırakın Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın

Kek Pişirirken
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca ÇIKARABİLİRSİNİZ

Kek Yaparken Bunlara Dikkat Edin
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın

Köfte Yaparken
Kullanacağınız bayat ekmeği önce küçük parçalara bölün Sonra da mutfak robotu ile ufalayın Bu karışımı istediğiniz süre buzlukta saklayıp ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz

Böreklerin Kabarması İçin
Hazır yufkayla yaptığınız böreklerinizi kabartmak istiyorsanız, üzerine bir çay kaşığı soda dökün Hem lezzeti artacak, hem de daha fazla kabaracaktır


Fırında Et
Fırını iyi ısıtın Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün Böylece et sertleşmez

Patlıcan
Kızartmadan önce tuzlu suda 7-8 dakika bekletin Rengi kararmaz ve yağlı olmazBu arada kızartmalarda kullandığınız yağı tekrar kullanmak için ince bir süzgeçten geçirmeniz doğru olur

Pasta YaPmak Için
Pasta yapmak için kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat önceden buzdolabınızdan alın ve oda sıcaklığında bekletin

Hamur Açmak
Hamur açarken daire şekli isterseniz her oklava hareketinden sonra hamuru 45 derece açıyla hep aynı yönde çevirin

Mutfak Tezgahı
Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir

Semizotu Ve Bezelye
Semizotu alırken yapraklarının koyu ve canlı yeşil olmasına dikkat etmelisiniz Bezelyenin de taneleri tombul, sert ve kabuklarından kolay ayrılabiliyorsa taze olduğunu anlarsınız

Patates Püresi
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın Tadının çok değiştiğini göreceksiniz

Bayat Ekmekler
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın Böylece taptaze olacaktır

Kurabiyelerin Parçalanmaması Için
Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz

Limondan Daha Fazla Su Almak Için
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın

Hangi Balık Hangi Ayda Yenmelidir? Ocak Şubat Mart Lüfer, palamut, kefal, hamsi iyice yağlıdır; çinekop, kofana, mezgit, berlam, minakop, dere pisisi, tekir, kırlangıç boldur; mercan, sinarit az da olsa çıkar Eskiden kılıç da yakalanırmış Çipura lezzetini muhafaza eder Midye sezonu başlamıştır Mayıs sonuna kadar sürecek Kalkan sezonu başlar Tekir in sezonu devam eder Gümüş (varsa), kefal, dere pisisi, minakop, midyenin lezzetli dönemidir Lüfer, palamut yağını kaybeder Hamsinin sezonu bitmiştir Çipura devam eder Kefal, levrek ve kalkan en lezzetli dönemlerindedir Gümüş artar lezzetlidir Lüfer, palamut yağını kaybetmiştir, tava veya malzemeli pilaki yapmaya daha uygundur Kofananın hala ızgarası yapılabilir Çipura hala lezzetlidir Nisan Mayıs Haziran Mercan, levrek, kırlangıç bollaşır Gümüş, mezgit, kefal, berlam, tekir, barbunya lezzetlidir Eşkinanın sezonu başlar, çok lezzetlidir Midye bu ay sonuna kadar lezzetini korur Zargana bu ayda da devam eder Levrek, barbunya, tekir, kırlangıç, meraklısına iskorpit lezzetler suna Istakoz, pavurya, karides de bulunabilirse lezzetlidir Palamut, torik, hamsi, istavrit artık yağsızdır Verimsiz bir aydır Geçici balıklar Karadenize çıkmıştır Taş ve dip balıkları yumurta döktüğünden hem dağınık hem de lezzetsizdir Meran, levrek, sinarit, barbun, tekir, eşkina az da olsa vardır Istakoz, pavurya lezzetini korur Temmuz Ağustos Eylül Kolyoz ve sardalya başlar; izmarit, istavrit tavaya gelir Tekir, barbun lezzetini sürdürür İstakoz, pavurya çıkar En verimsiz aylardandır Kefal artık lezzetini kaybeder Lüfer ve çingene palamudu ayın ikinci yarısında başlar Sardalya çok lezzetlidir, kırlangıç devam eder Kolyoz, izmarit lezzelenmiştir İstavrit tavaya gelir Palamut hem artar hem irileşir; lüfer artarak devam eder çok lezzetlidirler Kolyoz, izmarit, istavrit lezzetlidir Kırlangıç boldur Kılıç lezzetlidir Ekim Kasım Aralık Karadenize çıkan gezici balıklar artık hızla inişe başlar Lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir Tekir, barbun, izmarit, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit, eşkina bol ve lezzetlidir Ekim ayı gibi verimli ve bol balıklıdır Tüm balıklar özellikle geçici olarak Karadenize çıkanlar bol ve lezzetlidir Torik artmıştır Pisi ve hamsi de çok lezzetlidir Lüfer, kofana, palamut, torik, istavrit, izmarit, hamsi boldur Taş ve dip balıkları lezzetlidir

Sebzeler
Sebzeleri yıkamadan, ağızı iyice kapatılmış poşetlerde buzdolabınızda saklayın, kullanacağınız zaman yıkayın

Bal Saklarken
Hem çok faydalı, hem de çok lezzetli olan bal, özellikle kahvaltı sofralarımızda büyük bir önem taşır Fakat kısa sürede şekerlenmesi gerçekten çok sinir bozucudur Oysa ki, bal kavanozunu karanlık bir yerde saklayıp, kapağını çok sıkı kapamaya özen gösterirseniz uzun süre lezzetini korur

Balık Kokusu
Eğer balık kokusunu mutfağınızdan pencereleri açtığınız halde çıkartamadıysanız ekmek dilimlerini tost makinesinde kızartın, kızartırken çıkan buhar balık kokusunu alacaktır

Börek Bekletilince
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın

Bembeyaz Pilav İçin
Pilavınızın kar gibi bembeyaz olmasını istiyorsanız, pişirirken içine bir dilim limon atın Hem pilava ayrı bir lezzet katacak, hem de pirinçlerin bembeyaz pişmesini sağlayacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.