Tereyağı aklandı |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tereyağı aklandıTereyağı aklandıNevin Halıcı Sağlıklı beslenme herkes için gerekli Günümüzde çoğu kişi bu konuda duyarlı, yemesine içmesine elden geldiğince dikkat ediyor, yanlış beslenmemeye özen gösteriyor Beslenme bilimi 20 yüzyılın başında kurulduğu, uzun geçmişe dayanmadığı için bilimsel araştırmalarla yeni ve farklı bilgilere ulaşılıyor Uzun yıllar yumurtanın kolesterolü yükselttiği söylenmişti; bir süre sonra yumurta aklandı Hafta içinde gazete haberlerinde aynı şekilde tereyağının da temize çıktığını gördük; çoğu kişi rahatladı Şimdi yumurta sevenler gibi yağ sevenler de mutlu oldular Ama bu demek değil ki yumurtaya, yağa yükleneceğiz Her şeyde olduğu gibi ölçüyü kaçırmadan, ihtiyaca yetecek ölçülerde tüketeceğiz Yağ nedir, kısaca bakalım Yağlar, yağ asitlerinin gliserol denilen alkolle yaptığı esterlerdir Yağların çeşit ve özelliklerini, içinde bulundurdukları yağ asitleri belirler Beslenmede önemli yağ asitleri 16-18 karbon taşıyanlarıdır Yağlar, katı ve sıvı yağlar olarak ele alınırlar Katı yağlar, doymuş yağ asitleri zincirinde her karbon atomunun bir hidrojenle bağlandığı katı yağlardır Sıvı yağlar ise doymamış yağ asitleri zincirinde karbon atomlarının bir veya birkaç yerinde hidrojenin eksik olduğu sıvı yağlardır Sıvı yağlarda vücutta yapılamayan ve dışarıdan alınması gereken elzem yağ asitleri bulunur; sıvı yağların hiçbirinde kolesterol bulunmaz Margarinler, bitkisel sıvı yağlara dışarıdan hidrojen eklenerek elde edilirler; yani karbonlar arasındaki eksik hidrojenler doğal olmayan maddelerle tamamlanarak hazırlanırlar Yağların vücutta önemli görevleri vardır: Enerji ihtiyacını sağlar; hücre, büyüme, cilt sağlığında önemlidir; cilt altını sararak vücudu soğuktan korur; tokluk hissini uzatır; yağda eriyen vitaminlerin kullanımını sağlar; vücutta depolanır, gerektiğinde oksitlenerek enerji ihtiyacını karşılar Günde alınması gerekli miktara gelince yetişkinlerin vücut ağırlığının kilosu başına 1 gr yağ yeterlidir Bunun yarısı bitkisel, yarısı hayvansal kaynaktan sağlanmalıdır Aşırı yağ şişmanlığa ve şişmanlıktan doğan diğer hastalıklara yol açacağından günlük ihtiyaçtan fazla almaktan kaçınılmalıdır; çünkü, 35 yaşından sonraki kadınlarda şişmanlık Türkiye’deki önemli beslenme sorunlarından biridir Yağları nasıl kullanalım? Yukarıda da belirttiğimiz gibi günlük ihtiyacın yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaktan sağlayalım Kahvaltıda, pilavda, etli yemeklerde tereyağı veya sadeyağ kullanalım Sıvıyağlı yemek yaparsak, salatalarda zeytinyağı kullanalım Margarin kullanımından kaçalım, onun yerine margarinin aslı olan sıvıyağ tüketelim, böylelikle doğal olmayan yollarla katılaştırılan maddelerden uzak duralım Ülkemizde çok güzel sıvıyağlar ve harika zeytinyağlarımız var, onları kullanalım Geçenlerde markette gördüğüm yeni bir üretim yer fıstığı yağı çok lezzetli idi Yurdumuz yağ elde edilecek ürünler açısından çok zengin Ama lütfen dikkat günlük ihtiyacın üzerine çıkmayalım Bir lezzetçi olarak yemekleri klasik mutfağımızın doğal malzemelerini (tereyağ, sadeyağ, kuyruk yağı, zeytinyağı, diğer sıvıyağlar) uygun yemeklerde kullanarak hazırlamaktan yanayım Ancak bu yemekleri yaşımıza uygun ölçülerde yemekten de yanayım Baklava, pilav, etli yemekler, mantı ya da çorbaların üstünü renklendiren naneler, kırmızı biberler sofraya gelirken türüm türüm mis gibi koku veren sadeyağsız, tereyağsız olur mu? Ekmek kadayıfını, Konya höşmerimini kaymaksız düşünebilir misiniz? Ancak, gençseniz üç dört dilim baklava yerseniz orta yaşta iki dilim, yaşlılıkta bir dilim yemek suretiyle idare edebilirsiniz Tereyağının aklanmasına hepimiz adına sevindim Ama lütfen dikkat, tadına varalım, yüklenmeyelim Bu hafta size kalori deposu höşmerim tarifesini, tadına bakmanız kaydıyla veriyorum Höşmerim MALZEME: Pişme süresi: 60 dakika 1 sb kaymak ½ sb un (ikinci kalite) 1 yk tereyağı ½ sb su 3 yk eritilmeden sızdırılmış bal Yeterince kaymak veya 3 yk pudra şekeri Yapılışı: Kaymağı erit, unu ilave et, hafif ateşte karıştırarak pembeleşinceye kadar kavur Suyu dök, kapak ört Suyunu çekince küçük bir tavada yağı erit ve höşmerimi koy, altı kızarıncaya kadar kaşıkla bastırarak pişir, bir tabağa ters yüz et Üzerine bal, balın üzerine kaymak yerleştir, sofraya al (Kaymak ve bal yoksa pudra veya toz şeker serpilebilir) |
|